Samoanaliza

SAMOANALIZA

Trenerji pogosto vodijo igralce, ki jih stalno sprašujejo o svojih napakah in iščejo nasvete. Če je vprašanje le o tehniki, slabi izvedbi udarca, potem je lahko odgovoriti na vprašanje in najti rešitev. Kaj pa če je težava bolj kompleksna in zahteva od trenerja konstantno pozornost, tako na treningu kot na tribuni? Tu pa pomaga le igralčeva samoanaliza.
Na osnovi igralčeve samoanalize in neposrednega videnja igre na igrišču je delo trenerja lahko tudi uspešno. Če ste ambiciozni ne bodite leni. Vzemite si malo časa in vzemite beležko. Ni vam treba pisati dnevnik, zabeležite si le nekaj opažanj. Če nič drugega boste en dan spoznali zakaj niste uspeli ali še bolje, kako vam je uspelo. Morda boste to takrat odlično vnovčili. Le glejte, da nas takrat ne pozabite.

IGRALČEVA SAMOANALIZA
Že sam naslov vam pove, da morate sami analizirati vse elemente, ki spadajo k teniški igri. Mogoče vam bo to smešno, ko boste izpolnjevali prvič, ampak že po nekaj mesecih boste lahko opazili razlike in odkrili pravo vrednost, v kateri se skriva, da tenis ne pomeni samo forehand in backhand. Prosite svojega trenrja, da vam sestavi formular.

 PRIPRAVA NA TEKMO
Intenzivnost priprave na tekmo je odvisna od pomembnosti dvoboja za samega igralca in časa, ki ga ima na razpolago pred tekmo. Od male pomoči je zelo pomembno igralcu priporočiti samo pripravo na tekmo-da pride iz šole (službe) do kluba pravočasno in se preobleče preden stopi na teren.
Za neformalni ali rekreativni dvoboj je dovolj že kratko ogrevanje, a da boste v igri uživali je zelo pomembno, da ogrevanje vzamemo zelo resno. Sicer vam prihod na igrišče brez skladnosti mentalne in fizične pripravljenosti zmanjša možnost vaše dobre igre, da ne govorimo o povečanju možnosti poškodbe. Nikakršnih težkih vaj vam ne priporočamo takoj po uživanju hrane, niti ne na prazen želodec. Tukaj imate nekaj predlogov kako izvleči svoj maksimum med teniškim dvobojem (prijateljskim ali tekmovalnim).
• Poskusite najti čas za en trening pred dvobojem dneva
• Poskusite si zagotoviti, da bo telo sproščeno
• Trenirajte taktiko in udarce, ki jih boste koristili med dvobojem, katerega nameravati odigrati kasneje v tem dnevu
• Pojejte lahek obrok najmanj eno uro pred dvobojem
• Bodite pripravljeni
• Preverite vse kar vam je potrebno za tekmo (tudi lopar, če so strune dobro napete)
• Pred samim prihodom na igrišče dobro raztegnite mišice, da bodo kar se da sproščene. Čas za ogrevanje dobro izkoristite in preizkusite udarce ter servis

PO DVOBOJU
Svojo igro podrobno analizirajte, prav tako samo pripravo na dvoboj. Preverjanje učinkovitosti vašega ogrevanja in priprave na dvoboj so dobra lekcija za prihodnost (prihodnje dvoboje). Zapišite si kakšne posebnosti o nasprotniku, slabe in dobre strani, stil igre in nekaj pomembnih točk, ki sta jih odigrala. Take informacije je vedno dobro čuvati in jih shraniti, če bi se v prihodnje še kdaj srečala. To vam bo mala pomoč pri načrtovanju taktike, kako boste izkoristili nasprotnikove slabe strani in se borili proti njegovemu najmočnejšemu orožju. Kakršnakoli beležka, ki vpliva na taktiko proti vašemu nasprotniku vam bo v prihodnosti v pomoč v vsakem primeru.

 


BISTVENIH PET MINUT

OGREVANJE
Po pravilih ITF vam pred vsakim dvobojem pripada 5 minut ogrevanja na igrišču. Če boste pogledali najboljše igralce boste videli, da oni to izkoristijo za serijo impresivnih dobrih servisov, ki so namenjeni ustrahovanju nasprotnika ter tehnični dovršenosti samega udarca pred samim začetkom igre. Seveda med ogrevanjem igralci med sabo vadijo tudi druge udarce, kjer si posebno v mlajših kategorijah podajajo prek mreže, dokler sodnik na da znaka za začetek igre.
Med ogrevanjem so igralci običajno oblečeni v trenirke, tudi če je toplo. To pomaga k hitrejšemu procesu fleksibilnosti mišic, po obdobju neaktivnosti.
Če boste gledali prijateljske dvoboje, pa tudi dvoboje na turnirjih, boste ugotovili, da ni kakšnega velikega zaporedja po katerem bi se odvijalo ogrevanje. Nekateri si bodo žogico samo podajali preko mreže preden se odločijo, da začnejo z igro. Drugi pa enostavno poskušajo posnemati profesionalne igralce in na ogrevanju pokažejo vse kar znajo.

IZRABITE OGREVANJE
V principu ima ogrevanje pred igro zelo velik vpliv na izboljšanje vašega teniškega učinka in nastopa: teh vitalnih pet minut bi morali vedno izkoristiti za izboljšanje bistvenih delov igre o katerih bomo še pisali na naši strani.
• Izboljšajte svojo tehniko. Hočete poizkusiti s kakšnim udarcem? Počakajte na priložnost za preizkus, a ne z zaključitvijo točke, ko si podajate prek mreže z nasprotnikom, ampak s čim večjo izmenjavo udarcev in koncentracijo na točnosti
• Ogrevanje je edina priložnost, kjer začnete misliti na tenis. Pred prihodom na igrišče so bili vaši možgani okupirani z vsem mogočim. Prišel je trenutek, da vse to izklopite in svoje misli ter koncentracijo posvetite izključno tenisu. Izkoristite ta čas, da začnete planirati vašo igro
• Analizirajte svojo igro. Določite svoje slabosti in kje je vaša moč specifičnega dne. Izkoristite ta čas za vajo udarcev, ki vam ležijo in popravilo slabših.
• Ocenite nasprotnika. Če ste z njim že igrali, si napravite sliko o njegovem načinu igre. Če vam je to prvo srečanje z nasprotnikom je to tudi priložnost, da vidite ali ima hitre noge, ali mu je forehand boljši od backhanda in kakšna je narava njegove igre. Ali je dober v predvidevanju, agresiven ali miren po naravi. Vedno si zapomnite, da je za vse to prepozno, ko se začne prva točka. Ogrevanje je edina priložnost, ki jo imate, da se pripravite na dvoboj. Ko se enkrat dvoboj začne morate reagirati na situacije, ki vam jih vsili nasprotnik in ni več veliko časa za razmišljanje.

 

 

FIZIČNA PRIPRAVA
Ne glede na vašo fizično pripravljenost je zahteva vašega telesa, ki bi lahko pripeljala do daljšega fizičnega napora, veliko večja kot prej.
Zadržite zgornji del trenirke vsaj do prvega dela ogrevanja. Če je ozračje hladno je ogrevanje tako ali tako nujno, v toplem vremenu pa mišice tudi potrebujejo, da se navadijo na prehod iz neaktivnega v aktivno stanje. Potreben jim je kisik, ki jim ga poskrbi kri. Ko sedite ali se premikate zelo počasi, je kroženje krvi v rokah in nogah bolj počasno. Postopnim ogrevanjem, razgibavanjem udov to počasi pospešite in se izognete nepotrebnim poškodbam. Bodite pozitivni in izkoristite ogrevanje konstruktivno in z namenom, potem bo vse to doprineslo k boljšim rezultatom in uspehu.

 

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete