Kako kupiti copate za tenis?

Ali vam odgovarja obutev? V tenisu se vse vrti okrog ravnotežja, ki je zelo pomembno v fazi udarca. Vendar malo ljudi razmišlja o balansu, ki mora veljati med stopalom in copatom.

Ena od najbolj pomembnih stvari je, da je obutev usklajena z anatomijo stopala in podlago na kateri igrate. Copati, ki niso pravi, vas velikokrat ožulijo, vam povzročijo bolečine v prstih, gležnjih in kolenu ter povzročijo, da se na igrišču slabše gibate. Toda, če sinhronizirate copate in stopala, se boste odlično počutili in igrali najboljši tenis.

 

 

TIP STOPALA

Prvi korak k iskanju odgovarjajočega copata je odkrivanje' tipa' vašega stopala. Kako ugotoviš, kakšen tip stopala imaš?
Najbolj preprosto je, da stopiš do najbližje specializirane trgovine s tekaško ali teniško obutvijo, kjer ti bodo naredili t. i. footscan. Slika bo natančno pokazala, kakšen tip stopala imaš. Na osnovi tega ti bodo strokovnjaki lahko svetovali, kateri tip obutve je najprimernejši zate, lahko pa si pomagaš tudi sam.

Narahlo namočite celoten spodnji del podplata in enakomerno stopite na list paprija (A4) na tleh, stopite tako kot bi ponavadi stali in se ne nagibajte levo ali desno. Z odtisom na listu primerjajte vaš tip na sliki.

Drugi zelo dober rezultat dobimo, če pogledamo našo staro obutev in vidimo, kje je najbolj obrabljena (na zunanji strani – supinacija na notranji strani – pronacija).

 

 

Če ima odtis obliko loka to pomeni, da imate zvijajoče stopalo (stopalo z visokim lokom) in v tem primeru najbolj trpi spodnji, zunanji del copata, ki se bo tudi najprej obrabil. Ponavadi so taka stopala širša, zato je treba biti pozoren, da imajo copati več prostora v predelu prstov. Prav tako so neizogibne ekstra blazinice, da nadoknadite prostor iz notranje strani spodnjega dela copata. Tak tip stopala ima 20-30% ljudi.

Če je odtis mokrega stopala popolnjen to pomeni, da imate ravne podplate (pronator) - stopalo z nizkim lokom (skrajni primer je plosko stopalo oziroma t.i. platfus)  in v tem primeru je najbolj pameten izbor copata za pronatorje, ki so ravni oziroma le rahlo ukrivljeni navznoter in imajo čvrstejši notranji del podplata. Tak tip stopala ima 60-70% ljudi.

Če pa spadate v malo skupinico ljudi, ki ima nevtralna stopala (stopalo z normalnim lokom) smatrajte, da ste srečnik, ki lahko igra tenis v skoraj vseh vrstah copatov. Tako stopalo ima 10-15% ljudi.

 

IZBIRA DIZAJNA

Ko ugotovite kateri tip stopala imate, je na vrsti iskanje dizajna, ki bo najbolje ustrezal vašemu podplatu. Pozornost morate obrniti na nekaj komponent iz katerih je sestavljen copat. Prvi je zgornji del, ki je navadno sestavljen iz usnja ali kombinacije materialov. Ko preizkušate copate se prepričajte, da vam zgornji del lepo leže na vrh stopala in vas ne 'veže'.

Drugi del, na katerega morate biti pozorni, je vložek - del, na katerem počivajo vaši podplati. Če ste včasih zaradi ravnih podplatov nosili protezo, potem poiščite copate, pri katerih boste lahko zamenjali vložek in vstavili tistega, ki vam najbolj ustreza.

Eden od najbolj pomembnih delov je sloj med vložkom in spodnjim, zunanjim podplatom . V večini je narejen iz etil-vinil acetatne pene ali poliuretana, v veliki večini primerov pa je napolnjen z zrakom ali gelom. Ta del je zelo pomemben za blaženje (amortizacijo) in elastičnost copata. Pogosto ni mogoče ugotoviti kdaj se ta del obrabi in preneha nuditi udobje, ki ga tenisač neizogibno potrebuje toda tisti, ki igrajo vsaj dva ali tri dni v tednu, ponavadi obrabijo ta del copata v petih, šestih mesecih. Ko ugotovite, da copati več ne blažijo tako kot so na začetku, je potrebno razmisliti o njihovi menjavi.

Naj dodamo še, da je zelo pomembno, kakšna je vrsta zunanjega podplata. T.i. dizajn ribje kosti, ki oblikuje ozke, valovite črte, je najboljši za peščeno podlago medtem, ko ima podplat z variabilnim, spremenljivim dizajnom, boljši učinek na trdi podlagi.

 

 

TEŽKE ALI LAHKE?

Koliko naj bo težek teniški copat? Pa, lahki so 'O.K.', vendar imajo tudi težji copati svoje prednosti. Seveda se boste z lažjimi copati hitrejše gibali in tekli po igrišču. Verjetno se sprašujete, zakoj je teniški copat težji od tekaškega? Hitre reakcije (stoj-pojdi), ki so zelo pogoste v teniški igri zahtevajo, da so copati dodatno ojačani, vse to pa vpliva na skupno maso copata. Na koncu koncev se boste morali sami odločiti, kako težek copat boste izbrali. V kolikor prisegate na modo in kupujete funkcionalne copate, verjemite, da se boste z njimi na terenu počutili veliko bolje.

 

Štirje koraki do popolnih copat

V teniško trgovino ali trgovino s copati morate stopiti z nekim predznanjem in ne, da vse prepustite sreči. Ko kupujete teniški copat bi morali vedeti naslednje stvari:

  • Copate kupujte po igranju tenisa ali pozno popoldne (stopala ponavadi otečejo od 5-10% po treningu ali na koncu dneva). Dobro bi bilo, da se potrudite in v trgovino prinesete tip nogavice v katerih igrate tenis, da čim bolj natančno izberete velikost copata
  • Obvezno preizkusite oba copata (par), ker ni redkost, da je eno stopalo večje. V tem primeru kupite par, ki odgovarja večjemu stopalu
  • V trgovino prinesite tudi stare copate, saj vam bo prodajalec (tisti, ki se seveda dobro spozna) lahko lažje svetoval
  • Prodajalec bi vam moral na osnovi tipa stopal in načina igre ponuditi na preizkušnjo najmanj tri pare copat

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete