Teniški lopar - orodje za uspeh

V kolikor ste začetnik, ki ima cilj razvijanje prave tehnike, kamor spadajo dolgi in natančni udarci ter močni servisi -  potem lahko superlahki loparji s čvrstim okvirjem zaustavijo vaš razvoj. Kakorkoli, če želite dvigniti igro na višji nivo, morate obvezno imeti ustrezno opermo. Tu je nekaj nasvetov.

Teniški začetniki, pa tudi tisti bolj izkušeni, lahko od svojih profesionalnih trenerjev vsakodnevno slišijo frazo: ''To je vrsta loparja, ki bo izboljšala tvojo igro''. Toda kaj pravzaprav to pomeni?

 

Vrste loparjev, ki izboljšajo igro, so prilagojeni za začetnike, da bi jim zagotovili dostojno 'globino' udarca, brez posebnega tehničnega predznanja. Ti so prav tako zelo popularni pri starejših igralcih, ki želijo povečati natančnost svojega udarca. Takšni loparji so lahki, imajo veliko glavo ter debel ročaj, kar omogoča solidne in tudi močnejše udarce, čeprav imate krajši zamah.

Toda obstaja eno zelo pomembno 'dejstvo'. Medtem, ko po eni strani s takšnimi lahkimi loparji hitro dvignete svojo igro, to ne pomeni, da bodo dolgoročni rezultati dobri. Če ste začetnik, ki ima cilj razvijanje prave tehnike, kamor spadajo dolgi in natančni udarci ter močni servisi, superlahki loparji s čvrstim okvirjem lahko tudi zavrejo vaš razvoj, ker - čim močnejši bo vaš zamah, več težav boste imeli z nadziranjem (kontroliranjem) žogice. Vam je to kaj znano? V tem primeru bi morali uporabljati lopar srednje težine, ki vam bo v najkrajšem času pomagal, da pridete do polnega zamaha brez izgube kontrole.

Najmlajša kategorija tenisačev pametno igra z loparji srednje težine (okrog 285 gramov) in glavo oz. okvirjem velikosti približno 105 inčev  (okrog 267 kvadratnih centimetrov). Te vrste loparja običajno nudijo pravo mešanico moči in kontrole za srednje in dolge udarce. Seveda se s takšnimi loparji na začetku malo težje pride do močnih udarcev, toda s časom se stvari postavijo na svoje mesto. Po drugi strani, če vam je cilj da hitro postanete boljši z udarci s tehniko ki jo že imate, je morda prav lahek lopar tisto kar potrebujete. To se najbolje vidi pri starejših igralcih, ki bi radi 'pomladili' svoje udarce in jim dodali razumno količino moči.

 

 

Specifikacije loparjev

Veličina glave loparja: Tu je pravilo enostavno - čim večja je glava, tem močnejši bo udarec, toda kontrola bo ob tem znatno manjša. Loparji z najmanjšimi glavami imajo med 85 in 95 inčov, običajno pa jih razvrščamo v sredno kategorijo. Ti se ponavadi proizvajajo za igralce, ki se npr. pišejo Federer.

Mid-plus loparji, katerih glava je v velikosti 98 do 106 inčov, imajo večjo popularnost, zato ker nudijo mešanico moči in kontrole, koristijo pa jih izkušeni amaterski igralci tenisa in pa tudi že izoblikovani profesionalni teniški igralci. Obstajajo tudi večji okvirji, med katerimi so najbolj standardni tisti s 110 inčov. Takšni loparji se delajo za igralce, katerim je pomembna moč udarca, zato pa so pripravljeni plačati davek manjše kontrole. Na koncu obstajajo še super veliki okvirji ali glave loparja, toda danes je že zelo težko najti lopar, ki ima površino glave večjo od 118 inčov. Ti 'veilkani' omogočajo neverjetno moč udarca, kontrola pa ne bi smela izostati, če imate kratek ali srednji zamah.

Teža: da bi iz vašega loparja in igre izvlekli maksimum, bi morali koristiti vrsto loparja, ki je toliko težek, da vam ne zadržuje zamaha. Za močne in izkušene igralce to pomeni, da koristijo lopar težine 340 gramov, medtem ko bi se morali ostali igralci zadovoljiti z nekim iz srednjega razreda, torej iz kategorije med 285 do 310 gramov. Težji loparji vam zagotavljajo večjo stabilnost in kontrolo udarca, pa tudi moč, pod pogojem, da se vam zaradi težine loparja ni upočasnil zamah. Nekateri tenisači imajo kompakten zamah, zato potrebujejo lažji lopar. Ti bi morali razmišljati o loparju ultra lahke kategorije, ki je težine približno 260 gramov. Zaradi lažje teže teh loparjev, so proizvajalci v tem primeru primorani narediti bolj čvrste okvirje, večje glave, koristijo pa tudi tehnologijo, da kompenzirajo manjko teže. Te karakteristike dajejo loparju veliko moč, zato so ti super lahki loparji zelo popularni pri seniorjih oz. starejših igralcih.

Dolžina: Standardna dolžina loparja je 27 inčov ali 68,58 cm. Če želite večjo moč udarca, si lahko izberete daljši lopar, vse do dovoljenih 29 inčov (73,66 cm). In kakšna je tu slabša stran? S tako dolgim loparjem boste težko manevrirali, največ težav pa boste občutili pri igri na mreži. Potem, ko ste se odločili za odgovarjajočo težino in veličino glave, se soočate s še večjimi izzivi - to pa so uravnoteženje, težina zamaha, prilagodljivost in razporeditev strun.

Uravnoteženje (balans):  Svojo igro boste formirali tudi na podlagi tega, kje je lopar uravnotežen - bolj proti glavi ali bolj proti ročaju. Če je lopar težji proti glavi, bo ponudil več moči, a bo težje z njim upravljati (rokovati), kar je idealno za igralce iz osnovne črte. Z druge strani, če je lopar proti glavi lažji, vam bo lažje pri zamahu, vendar bo udarec imel manj moči, vsemu temu pa se  bodo najbolj zahvalili servis-volej igralci.

Moč zamaha: Če je verjeti teniškim poznavalcem, je moč zamaha najbolj kritična specifikacija nekega loparja. Ta karakteristika se nanaša na dejstvo, koliko je težek ali lahek lopar v gibanju. Dolžina, standardna težina in uravnoteženost loparja so najbolj pomembni faktorji, ki vplivajo na moč zamaha. Vse vrednosti večje od predpisanih imajo vpliv na večjo moč zamaha. Verjetno boste pomislili: ''Kako potrditi moč zamaha loparja, če ta že ni vžigosana v okvir?'' Večina profesionalnih in specializiranih prodajaln ima stroje, ki vam bodo pomagali, da se o tem prepričate. Iskanje optimalne moči zamaha nima tako veliko povezave z  vašo močjo zamaha, kot z vašim stilom igre. V vsakem primeru bi morali igralci iz osnovne črte iskati lopar z večjo močjo zamaha, medtem ko bi morali igralci, ki preferirajo igro pri mreži, iskati lopar z manjšo močjo zamaha.

Prilagodljivost: Morda ste že kdaj od vaših prijateljev slišali stavek 'lopar mi je pretrd' ali 'imam občutek, da so lopar zvija'. V tem trenutku oni govorijo o konstrukciji okvirja. Prilagodljiv okvir se med udarcem bolj deformira v smeri udobnosti, toda zato žrtvuje moč udarca. Diagnostični aparati merijo prilagodljivost ali fleksibilnost loparja na skali od 0 do 100. Okvirji z vrednostjo pod 62 se lahko označijo kot 'mehki', tisti čez 70 pa kot zelo trdi. V kolikor ne najdete te vrednosti na vašem loparju, bi lahko loparjevo kareakteristiko označil tudi profesionalni trener.

Razporeditev strun: Število strun na loparju igra ključno vlogo pri spinu na žogici. Čim manjša (redka) je razporeditev strun, večji bo spin. Odprta razporeditev ima npr. 16 vzdolžnih in 18 prečnih strun v glavi loparja. Bolj goste konfiguracije, kot je 18x20, omogočajo manjši spin in večjo kontrolo.

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete