Poznate kvalifikacije za Wimbledon v Roehamptonu?

17.06.2013
Kvalifikacije za glavni del Wimbledona se ne odvijajo na enakem prizorišču kot glavni del in so zaradi tega izjema v kvartetu grand slamov. Preverite kje in kako se odvijajo.

Igranje na sveti travi v Wimbledonu je verjetno želja vsakega teniškega igralca, a jih le relativno malo dobi priložnost, da na igrišča svete trave tudi stopijo. Turnir v Wimbledonu se odvija že od leta 1877, popularnost turnirja pa je večja iz leta v leto. Verjetno tiči razlog tudi v tem, da je turnirjev s travnato podlago vedno manj, kar dela te turnirje še bolj posebne.

Približno 100 igralcev se v glavni del uvrsti z direktno uvrstitvijo, ki jo določa položaj na trenutni teniški lestvici. Nekaj srečnežev dobi priložnost igranja v glavnem turnirju zahvaljujoč »posebnemu povabilu«. Večina posebnih povabil gre domačinom,kakšnega dobi igralec, ki se zdi organizatorjem posebej zanimiv,  nekaj pa tekmovalcem iz držav ostalih treh grand slamov. Gre za nekakšno izmenjavo posebnih povabil, saj je to običaj tudi na ostalih grand slamih. Najbolj slaven »povabljenec« je zagotovo Hrvat Goran Ivanišević, ki je leta 2001 celo osvojil prestižno lovoriko na sveti travi.

16 mest pa teden pred uradnim začetkom Wimbledon vseeno ostaja odprtih. Za ta mesta se igralci, ki ustrezajo položaju na lestvici, pomerijo v kvalifikacijah. Kvalifikacije za Wimbledon pa se v nečem zelo razlikujejo od ostalih treh turnirjev za grand slam. Kvalifikacije za nastop v glavnem delu se ne odvijajo na prizoriščih kjer se odvija glavni turnir ampak v Roehamptonu, na igriščih Bank of England tenis centra. Kvalifikacije predstavljajo mešanico teniških igralcev, ki so v zaključku svoje kariere, mladih upov ter domačih igralcev. Mnogo kateri teniški navdušenec v žrebu kvalifikacij ne bo poznal prav veliko igralcev, vseeno pa zna biti tenis na teh prizoriščih še bolj dramatičen in napet. Igra se na 16 igriščih, ki so tesno drug ob drugem, igralci pa so veliko bolj dosegljivi kot v glavnem delu Wimbledona.

V glavni del uspe preboj skozi kvalifikacije 16 moškim in 12 dekletom. Oboji morajo zmagati na 3 obračunih, moški v zadnjem krogu igrajo na tri dobljene nize, sicer na 2.

Največji uspeh kvalifikanta predstavlja polfinalni nastop v glavnem delu Wimbledona. Leta 1977 je to uspelo Johnu McEnroju (1977), Vladimirju Volčkovu (2000) in Alexandri Stevenson (1999).

Kvalifikacije so se v Roehamptonu med moškimi že začele, dekleta pričenjajo jutri. Letos smo Slovenci v kvalifikacijah brez predstavnikov, saj bodo vsi trije direktno nastopili v glavnem delu Wimbledona, v ženski konkurenci pa morata skozi sito četrtopostavljena Polona Hercog (v 1. krogu bo igrala z Julio Cohen) in Tadeja Majerič, ki jo za začetek čaka nastop proti Emily Webley-Smithovi iz Velike Britanije. Če obe preskočita dva kroga, bosta za vstopnico v glavnem delu obračunali med seboj.

 


Pripravil: Aleš Cverlin
 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete