Sanjski začetek slovenske ženske teniške ekipe v pokalu Fed

19.04.2017
Uvodni dan tekmovanja Pokala federacij 2. Evroafriške skupine, ki se je z osmimi reprezentancami začelo danes v Litvi, je prinesel veliko veselja slovenskemu taboru. Vražje Slovenke so pod budnim očesom kapetana Andreja Kraševca porazile prve nosilke turnirja Švedinje in si zmago priigrale že po dveh odigranih tekmah posameznic.

Dalila Jakupovič je bila v prvem in tretjem nizu precej boljša od Švedinje Cornelie Lister, kar 500 mest slabše uvrščene na lestvici WTA, a je padec v igri drugega niza vseeno poceni opomin za nadaljevanje tekmovanja, v katerem Slovenija želi prestopiti v prvi kakovostni nivo Evroafriške skupine. Dalila je v tretjem nizu pustili nasprotnici, da je izenačila na 2-2, ob enem brejku in dveh osvojenih začetnih udarcih, je bilo že nekaj minut zatem 5-2 za najbolje uvrščeno slovensko igralko na lestvici WTA, ki pa je zaradi upoštevanja lestvice 10. aprila v Litvi t.i. drugi slovenski lopar.

Po vodstvu Slovenije z 1:0 je na igrišče stopila 19-letna Tamara Zidanšek, debitantka na Pokalu federacij, ki ji je nasproti stala najvišje uvrščena igralka z lestvice WTA na tekmovanju v Siauliaiu, Johanna Larsson (53.). Po izenačeni igri in izenačenih nizih (1:1) je pogumna mlada Slovenka izkoristila obe brejk žogi ter Larssonovo v točkah ugnala s kar 30:20, četudi je prva zvezdnica v Litvi osvojila tri igre v odločilnem tretjem nizu. Nedvomno je Tamari uspelo osvojiti največji »skalp« v kratki članski karieri.

Za tretjo, tokrat le prestižno tekmo dvojic, je kapetan Kraševec v ogenj ob bok Andreji Klepač poslal 16 - letno Kajo Juvan, ki je na tekmovanju Pokala federacij prav tako nastopila prvič. Kombinacija izjemnih izkušenj in izjemnega talenta je bila prečvrst oreh za švedsko navezo Cabaj Awad / Persson. Slovenki sta tekmeci v prvem nizu pustili pri treh igrah, v drugem pa zaostajali s 4-5 a vendarle spreobrnili potek igre in osvojili tri zaporedne igre za gladko zmago z 2:0 v nizih.

Kapetan Andrej Kraševec po zmagi nad prvo postavljeno reprezentanco ni skrival zadovoljstva: »Res sem zadovoljen z današnjo zmago in tudi z igrami, ki so jih prikazala dekleta. Dalila je igrala dobro, le padec v uvodnem delu drugega niza moramo odpraviti. Podlaga je izjemno hitra in morebiten zaostanek dveh, treh iger je izjemno težko nadoknaditi. Odlična je bila Tamara. Odigrala je izjemno tekmo in to proti najboljši igralki na tem tekmovanju. Larssonovi je tudi sreča malce pomagala v drugem nizu, v nasprotnem bi Tamara zmago lahko slavila že prej. V tretjem nizu je pokazala svojo kakovost in brez težav opravila z nasprotnico. Ker smo zmago že imeli v žepu, je bilo Andreji in Kaji lažje igrati. Zmaga je nesporna in obema čestitke. Danes smo premagali prve nosilke in nadaljujemo lahko ambiciozno, a pot do finala je še dolga.«
Pokal federacij, 1. krog, 2. Evroafriška skupina – Siauliai (Litva)

Slovenija – Švedska 3:0,

Dalila JAKUPOVIČ (SLO) – Cornelie LISTER (ŠVE) 6:2, 4:6, 6:3
Tamara ZIDANŠEK (SLO) – Johanna LARSSON (ŠVE) 6:3, 3:6, 6:3
A.KLEPAČ, K.JUVAN(SLO) – J. CABAJ AWAD, K. PERSSON (ŠVE) 6:3, 7:5


Slovenija v četrtek ob 10. uri igra drugi krog skupine A proti Južnoafriški republiki, ki je v uvodni tekmi izgubila proti Norveški z 0:3.

 

pripravil: L.S.

foto: Tenis Slovenija

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete