Žarek upanja za Šarapovo in uporabnike meldonija

14.04.2016
LJUBLJANA, SLOVENIJA - Mednarodna protidopinška organizacija (WADA) bi lahko pomilostila Marijo Šarapovo, ki od 12. marca letos prestaja kazen zaradi uporabe prepovedanih poživil.

Ruska teniška igralka Marija Šarapova je postala najprepoznavnejša žrtev uporabe meldonija, ki se je s 1. januarjem 2016 znašel na seznamu prepovedanih poživil. Nekdanja številka ena svetovnega tenisa je padla na dopinškem testu v Melbournu, zato ji je Mednarodna teniška zveza (ITF) izrekla provizorični suspenz. Kazen je stopila v veljavo 12. marca.


Teniški profesionalci in profesionalke so bili o umestitvi zdravila, ki ga na trgu najdemo pod imenom mildronat, na seznam prepovedanih poživil obveščeni pravočasno, kar pa je ruska teniška igralka - domnevno zaradi malomarnosti - spregledala.

Šarapova je zdravilo pričela jemati leta 2006, uradno zaradi preprečevanja diabetesa, čeprav ima zdravilo številne druge učinke, med katerimi naj bi bila tudi hitrejša regeneracija telesa.

Mnenja o tem, kakšno kazen, če sploh, si zasluži Šarapova, so deljena. Nekateri so njeno početje strogo obsodili in pozvali k sankcijam, drugi so v njenem priznanju videli iskreno in pogumno dejanje, ki bi ga lahko šteli med olajševalne okoliščine.

Po zaslugi krovne organizacije za preprečevanje dopinga pa je za vse uporabnike meldonija posijal žarek upanja. WADA namreč nima zadostnih znanstvenih dokazov, ki bi potrdili, koliko časa je meldonij prisoten v organizmu.

Športniki, ki so meldonij prenehali jemati pred 1. januarjem, tako niso mogli vedeti, da bo zdravilo v njihovem telesu prisotno še dolgo po tem, ko so prekinili z uživanjem. Šarapova ni nikoli eksplicitno potrdila, da je meldonij uživala po umestitvi na seznam prepovedanih snovi, tj. 1. januar 2016.

''Potrdimo lahko, da primer teče in da bomo imeli zaslišanje,'' je potrdil predstavnik ITF Nick Imison. Nemudoma se je oglasil odvetnik ruske tenisačice, ki je poudaril, da gre za očiten dokaz, kako slabo se je WADA lotila prepovedi uporabe meldonija. ''Glede na to, da je bilo več športnikov pozitivnih na snov, ki je bila do nedavnega legalna, je jasno, da WADA v tem primeru ni ukrepala ustrezno, zdaj pa se želi odkupiti. Obvestilo bi morali v letu 2015 obesiti na veliki zvon, saj bi to močno vplivalo na življenja številnih športnikov,'' je dejal odvetnik John Haggerty, ki je pred mesecem dni opozoril na to, da količina meldonija, ki jo je uživala Šarapova, ne bi mogla vplivati na njene predstave na igrišču.pripravil: Ž. J.

foto: Zimbio.com
 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete