Šarapova po izreku kazni nemudoma napovedala pritožbo

08.06.2016
LJUBLJANA, SLOVENIJA - Mednarodna teniška zveza (ITF) je nekdanji prvi igralki sveta Mariji Šarapovi izrekla dve leti prepovedi nastopanja. Rusinja je že napovedala pritožbo.

Nekdanja številka ena svetovnega tenisa Marija Šarapova bo zaradi pozitivnega dopinškega vzorca na letošnjem OP Avstralije morala počivati dve leti, je danes potrdila krovna teniška organizacija ITF.

Spomnimo...


Šarapova je v Melbournu padla na dopinškem testu, saj so v njenem vzorcu odkrili sledi meldonija, ki se je s 1. januarjem 2016 znašel na seznamu prepovedanih poživil. Rusinja, ki je zdravilo jemala vse od leta 2006, čeprav naj bi priporočljivo zdravljenje trajalo le nekaj tednov, naj bi spregledala vsebino dopisa, ki ga je na profesionalne teniške igralke in igralce naslovila Mednarodna protidopinška organizacija (WADA).

Šarapova naj bi zdravilo jemala preventivno, in sicer kot sredstvo za preprečevanje diabetesa in drugih zdravstvenih težav, čeprav naj bi imel mildronat, ki ga na trgu najdemo pod imenom meldonij, tudi številne druge učinke. Mednarodna teniška zveza (ITF) je Šarapovi izrekla začasni suspenz, ki je stopil v veljavo 12. marca.

Ko se je izkazalo, da WADA nima ustreznih podatkov o delovanju, vplivu in učinkih meldonija, se je pojavila možnost, da bi jo tisti športniki, ki bi uspeli dokazati, da sredstva niso zaužili po 1. januarju 2016, odnesli brez kazni.

Šarapova napovedala pritožbo na CAS


ITF je v luči novih ugotovitev imenovala tričlanski ad hoc odbor, ki je po vnovičnem zaslišanju petkratne zmagovalke turnirjev za Grand Slam sprejel odločitev, da ni šlo za namerno kršenje protidopinške zakonodaje, a kljub temu izrekel dvoletno prepoved nastopanja, ki je stopila v veljavo 26. januarja 2016.

ITF je Šarapovo posledično diskvalificirala z letošnjega OP Avstralije, kjer je prišla vse do četrtfinala, in ji odvzela dosežene točke ter denarno nagrado. Rusinja ne bo smela nastopiti na olimpijskem turnirju v Rio de Janeiru, med profesionalno elito pa se bo lahko vrnila šele 26. januarja 2018.

Šarapova je bila nad odločitvijo odbora razočarana, zato je nemudoma napovedala pritiožbo na Mednarodnem razsodišču za šport v Lozani. ''Ne morem sprejeti stroge kazni dvoletne prepovedi nastopanja,'' je med drugim zapisala 29-letnica in dodala, da je odbor sprejel soglasno odločitev, da njena kršitev ni bila namerna.

''ITF je vložila ogromno količino časa in sredstev, da bi dokazala, da sem zavestno kršila protidopinška pravila, odbor pa je prišel do zaključka, da jih nisem. Vedeti morate, da je ITF zahtevala štiriletno prepoved nastopanja, kar je odbor zavrnil. Nemudoma se bom pritožila na CAS, arbitražno sodišče za šport,'' je še zapisala Šarapova.

''Pogrešala sem tenis in izjemne navijače, ki so najboljši in najbolj zvesti navijači na svetu. Prebrala sem vaša pisma. Prebrala sem vaše objave na družabnih omrežjih in vaša podpora ter ljubezen sta mi pomagali skozi te težke trenutke. Zavzemala sem bom za to, kar mislim, da je prav. Borila se bom, da bom kar se da hitro nazaj na igrišču.''

Šarapova je objavi na družabnem omrežju Facebook dodala dokument o postopku, ki ga vodi Mednarodna teniška zveza (ITF). Z dokumenta je razvidno, da prepoved ne bi mogla biti daljša od štirih let oziroma krajša od enega leta. Šarapova je dobila dve leti, kar je najvišja možna kazen ob predpostavki, da njeno ravnanje ni bilo namerno. 


pripravil: Ž. J.

foto: Zimbio.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete