Šarapova v finalu Wimbledona s Kvitovo!

30.06.2011
WIMBLEDON -V velikem finalu letošnjega travnatega turnirja za veliki slam v ženski posamični konkurenci, se bosta udarili Rusinja Marija Šarapova in Čehinja Petra Kvitova.

V polfinalu Wimbledona so se letos znašle štiri igralke, ki gojijo podoben tenis. Da je bila ta podobnost še večja so poskrbele tudi s svojim izgledom. Že tradicionalno so bile vse oblečene v belo (vsem je sponzor Nike), a to je na Wimbledonu nekaj vsakdanjega. Gledalci na tibunah, še posebej pa pred malimi zasloni, smo kar težko razločili katera udarja po žogici. Vse štiri so plavolaske in v prvem polfinalu sta si bili Kvitova in Azarenka podobni kot jajce jajcu. Lase sta imeli speti v kito, na glavi pa trak. Še sreča, da je v drugem polfinalu Šarapova imela spete lase v čop, če ne bi imeli težave tudi tukaj.

Pa pustimo to ob strani. Prvi polfinalni obračun je po treh nizih s 6-1, 3-6 in 6-2 pripadel Petri Kvitovi, ki je tako prvič v kareri prišla do zadnjega dne na turnirjih velike četverice in še izboljšala lanski rezultat iz vseangleškega kluba, ko je igrala v polfinalu. Že od vsega začetka je bilo jasno, da bo Čehinja danes vodila igro proti Belorusinji Viktoriji Azarenki, saj je imela kontrolo nad večino točk. V prvem nizu je prišla do 13 winnerjev in le 3 nevsiljenih napak, zato ga je bilo konec že po 27 minutah. A Belorusinja, ki je kotirala kot 4. nosilka, se ni dala. V drugem delu dvoboja je povedla 3-0 in ga na koncu tudi dobila s 6-3, nato pa je spet sledil preobrat. Kvitova je dobesedno ponovila vajo iz prvega niza in v tretjem prišla do enakega števila neposrednih točk in napak ter ga dobila s 6-2. Prvo zaključno žogo je zgrešila, drugo pa ji je Azarenka z dvojno napako podarila kar sama.

Čehinja je prva levorika igralka v finalu turnirjev za grand slam po letu 1998 in Moniki Seleš in prva po 17.letih na Wimbledonu. Nazadnje je to uspelo legendarni Martini Navratilovi. Naj dodamo še, da je Čehinja edina igralka v Top 30, ki igra z levo roko. Današnja poraženka Viktorija Azarenka je pred dvema dnevoma prvič prišla v polfinale na turnirjih za veliki slam. Pred Wimbledonom je v četrtfinalu izgubila že štirikrat, a verjetno ji je to slaba tolažba.

Petra Kvitova je prišla do rezultata kariere in prvega finala turnirja za grand slam

Petra Kvitova je prišla do rezultata kariere in prvega finala turnirja za grand slam

Drugi polfinale na osrednjem igrišču je pripadel Rusinji Mariji Šarapovi, ki je na sveti travi že slavila pred sedmimi leti, ko je imela le 17 let. Nemko Sabine Lisicki je premagala s 6-4, 6-3, oba niza pa sta časovno trajala skoraj enako. Prvi je bil končan po 43 minutah, drugi pa po 44 minutah.

Sibirska lepotica, ki jo je tudi tokrat z boksa spodbujal zaročenec Saša Vujačić, je imela danes super dan pri returnu, saj so žoge letele v polje kot izstrelki. Zanimivo, da je Šarapova napravila kar 13 dvojnih napak (Lisicki 4) ter zadela 2 asa (Lisicki 0), pa vseeno slavila dokaj zlahka. Tisti, ki bi pogledal le statistiko dvoboja, bi verjetno mislil, da so se zmotili. Zakaj? Rusinja je zadela 14 winnerjev, kar je štiri manj od Nemke, na drugi strani pa naredila štiri napake več (18-14). Kje je skrivnost njene zmage? Šarapova je veliko bolje igrala na svoj prvi servis, v ključnih točkah pa je bila dovolj zbrana. Izkoristila je 6 žog za brejk od 10, Nemka pa le 3 od 6.

Sabine Lisicki je bilo jasno, da je zamudila veliko priložnost

Sabine Lisicki je bilo jasno, da je zamudila veliko priložnost

24-letna Šarapova v sobotni finale prihaja brez izgubljenega niza na letošnjem Wimbledonu, prav tako pa je že okusila slast zmage na sveti travi. Na drugi strani bo tri leta mlajša Čehinja v finalu igrala prvič, toda letos je v zelo dobri formi. Med seboj sta se pomerili le enkrat - lani v polfnalu Memphisa, kjer je bila boljša Šarapova.

 

The Championships, Wimbledon 2011
Wimbledon, VB
20.06.2011-03.07.2011
Nagradni sklad:
Podlaga: Trava
Tip: WTAPolfinale:

(8) Petra Kvitova (CZE) d. (4) Victoria Azarenka (BLR) 61 36 62
(5) Maria Sharapova (RUS) d. (WC) Sabine Lisicki(GER) 64 63

 

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

 

Video:

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete