Španci in Čehi v finalu pokala Davis; Rusi izpadli iz svetovne skupine

17.09.2012
V polfinalu Davisovega pokala so Španci brez Nadala premagali Američane, Čehi pa so v Buenos Airesu presenetili Argentince. Iz svetovne slupine so izpadli Rusi, Švicarji, s Federerjem, ostajajo.

Teniška reprezentanca Španije se bo od 16. do 18. novembra borila za šesto solatno skledom, Čehi pa bodo lovili drugo.

To je epilog polfinalnih obračunov v pokalu Davis, ki so potekali minuli vikend, ko je Španija premagala ZDA, Češka pa Argentino.

'Furija' je s 3-1 izločila izbrano vrsto Združenih držav Amerike, odločilno točko pa je prispeval David Ferrer, ki je premagal Johna Isnerja s 3-1 v nizih  ali 6-7, 6-3, 6-4, 6-2.. Ferrer je že v petek  ugnal Sama Querreya, Nicolas Almagro pa je zagotovil drugo točko z zmago nad visokoraslim Isnerjem. V sobotnem obračunu dvojic, sta Američanom edino točko prinesla brata Mike in Bob Bryan.

David Ferrer je dokončno potrdil premoč Špancev v dvoboju z ZDA ter prinesel finale pokala Davis

David Ferrer je dokončno potrdil premoč Špancev v dvoboju z ZDA ter prinesel finale pokala Davis

Z enakim rezultatom (3-1) je Češka v Buenos Airesu presenetila Argentince (na koncu je bilo 3-2). Ključno oz.odločilno točko je priigral Tomaš Berdych z zmago nad Carlosom Berlocqom. Češki tenisač je pospravil  z Argentincem 3-0 v nizih ali s 6-3, 6-3, 6-4, vendar dvoboj ni bil tako lahek, kot je videti po rezultatu. Berlocq se je izkazal kot trdoživ tekmec, obračun pa je trajal skoraj 3 ure. V 3. nizu je Berdych vodil 4-1, pa se je Južnoameričan vrnil na 4-4 ter imel dve brejk priložnosti. No, Čeh se je izvlekel in nato zmagal. Zanimivo, da je Berlocq imel kar 13 brejk priložnosti, izkoristil pa je le 1. Berdych pa 5 od 9.

Rusi izpadli iz svetovne skupine po 20-ih letih; Federer dobila oba posamična dvoboja za Švico

Najmočnejši rang najsterejšega moštvenega tekmovanja na svetu pa po 20-ih letih zapušča reprezentanca Rusije. V 'Play offu' si niso uspeli zagotoviti obstanka v svetovni skupini, premagali pa so jih Brazilci s 5-0. 'Zbornaja komanda' je izgubila že v soboto po dvojicah, ko sta Soares in Mello ugnala navezo Gabašvili/Bogomolov, že po petku pa je bilo jasno, da se bodo težko izvlekli, ko je moral dvoboj predati Igor Andrejev. Brez Južnija in s poškodovanim Andrejevim Rusi niso mogli konkurirati 'kariokam', v naslednjem letu pa bodo igrali v 1. evroafriški skupini, tam kot naši fantje.

Rusi so v zadnjih dvajsetih letih nastopanja v svetovni skupini dvakrat zmagali, leta 2002 in 2006, še trikrat pa so bili v finalu (1994, 1995 in 2007).

Brazilci so kar s 5-0 premagali Ruse in jih  poslali v 1. evroafriško skupino

Brazilci so kar s 5-0 premagali Ruse in jih poslali v 1. evroafriško skupino

V svetovni skupini pa s pomočjo Rogerja Federerja ostajajo Švicarji. 1. teniški igralec sveta je na peščenem nizozemskem pesku prispeval dve posamični zmagi. V petek je premagal  Thiema De Bakkerja, danes pa je odločilno tretjo točko prinesel po zmagi nad Robinom Haasejem. Stanislas Wawrinka je v petek prav tako ugnal Haaseja, je pa zlata olimpijska naveza iz Pekinga Federer/Wawrinka včeraj izgubila igro dvojic z Nizozemcema Rojerjem in Haasejem.

Nastop v svetovni skupini v letu 2013 so si izborile še reprezentance Kazahstana, Nemčije, Izraela, Belgije, Kanade in Italije. V nižjem  rangu bodo po porazu v izločilnih bojih igrale izbrane vrste Uzbekistana, Avstralije, Japonske, Švedske, Južne Afrike in Čila.

Roger Federer je prišel na pomoč švicarski reprezentanci in dobil oba posamična obračuna

Roger Federer je prišel na pomoč švicarski reprezentanci in dobil oba posamična obračuna

 

Pokal Davis

Svetovna skupina - polfinale:

Španija - ZDA 3-1
Kraj: Parque Hermanos Castro, Gijon, ŠPA (pesek)

David Ferrer (ESP) d. Sam Querrey (USA) 46 62 62 64
Nicolas Almagro (ESP) d. John Isner (USA) 64 46 64 36 75
Bob Bryan/Mike Bryan (USA) d. Marcel Granollers/Marc Lopez (ESP) 63 36 75 75
David Ferrer (ESP) d. John Isner (USA) 67 63 64 62


ARGENTINA - ČEŠKA 2-3
Kraj: Parque Roca, Buenos Aires, ARG (pesek)

Juan Martin del Potro (ARG) d. Radek Stepanek (CZE) 64 64 62
Tomas Berdych (CZE) d. Juan Monaco (ARG) 61 46 16 64 64
Radek Stepanek/Tomas Berdych (CZE) d. Eduardo Schwank/Carlos Berlocq (ARG) 63 64 63
Tomas Berdych (CZE) d. Carlos Berlocq (ARG) 63 63 64
Juan Monaco (ARG) d. Ivo Minar (CZE) 63 76

 

pripravil: L.S.

foto: daviscup.com
 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete