Davisov pokal: Španija in Češka v bitki za 100. solatno skledo!

16.11.2012
Od petka do nedeljo bo v glavnem češkem mestu finale pokala Davis 2012, v katerem se za prestižni naslov borita izbrani vrsti Češke in Španije. Čehi bi z zmago postali največja teniška velesila.

Na sporedu je jubilejno, 100. finale Davisovega pokala.

Reprezentanca Češke v praški O2 Areni gosti aktualne prvake Špance. Domačini se bodo v finalu svetovne skupine pokala Davis poskušali oddolžiti 'furiji' za težek poraz izpred treh let, ko so prav tako v finalu izgubili v Barceloni kar s 5-0.

Kaj je sedaj drugače kot pred tremi leti. Ja, v španski ekipi tokrat manjka velezvezdnik, peščeni kralj in eden najboljših teniških igralcev zadnjega desetletja Rafael Nadal. Čehi, s Tomasom Berdychom in Radekom Stepanekom se zavedajo, da je to edinstvena priložnost, da pred glasnimi domačimi navijači prvič v zgodovini Češke pridejo do naslova.

Leta 1980 je t.i. solatno skledo dvignila Češkoslovaška, na čelu z legendarnim Ivanom Lendlom, še pet let prej pa so bili v finalu. No, kot samostojna država, Češka še ni uspela slaviti, leta 2009 pa so jih na zadnji stopnički ustavili prav Španci (beri zgoraj).

''Za vse nas je to eden najbolj pomembnih trenutkov v karieri. To je pomemben trenutek za vso državo, ne samo za češki tenis. Že 32 let poskušamo osvojiti pokal, sedaj pa imamo izjemno priložnost, saj igramo pred domačimi navijači, na podlagi, ki nam najbolj odgovarja'', je povedal 6. tenisač sveta Tomas Berdych.

Kapetan češke reprezentance Jaroslav Navratil je poleg njega v ekipo povabil tudi veterana Radeka Stepaneka ter Lukasa Rosola in Iva Minarja.

V češkem taboru je dobro razpoloženje

V češkem taboru je dobro razpoloženje

Na drugi strani je Alex Corretja v odsotnosti Nadala računa na Davida Ferrerja, Nicolasa Almagra, v konkurenci dvojic pa na Marca Lopeza in Marcela Granollersa. Španci imajo iz finalnih obračunov veliko več izkušenj, še posebej, ker so v zadnjih enajstih letih zmagali kar petkrat (2000, 2004, 2008, 2009, 2011). Poleg tega so bili še trikrat v finalu kar jih uvršča ne 6. mesto večne lestvice.

''Zadovoljen sem s svojo igro in pripravljenostjo pred finalom. Podlaga nam sicer ne odgovarja najbolj, a ne glede na to smo pripravljeni na boj'', pravi 5. teniški igralec sveta David Ferrer in upa na podoben izhod kot pred tremi leti: ''Zmaga leta 2009 v finalu pokala Davis proti Češki je eden mojih najlepših ternutkov v karieri'', je še dodal Ferrer, ki bo z Nicolasom Almagrom (dobil je vseh pet letošnjih dvobojev v DC) največje upanje v posamičnih obračunih.

Še nekaj. Čehi bi z morebitnim uspehom lahko postali največji teniški narod. Pred kratkim so slavili v pokalu Fed, v začetku leta pa so zmagali tudi v Hopmanovem pokalu.

Pri Špancih bo prvi začel David Ferrer

Pri Špancih bo prvi začel David Ferrer

Finale bosta odprla Radek Stepanek in David Ferrer, vse skupaj pa se bo začelo ob 16. uri. Za njima bosta na teren prišla še Nicolas Almagro in Tomas Berdch.

V soboto ob 14. uri so na sporedu dvojice. Za Češko bosta nastopila Ivo Minar in Lukas Rosol, za Španijo pa Marc Lopez in Marcel Granollers.

V nedeljo sta spet na vrsti posamična obračuna, začetek pa je predviden za 13. uro.

 

Davisov pokal, Svetovna skupina - finale:

ČEŠKA - ŠPANIJA
Kraj: O2 Arena, Praga (trda-dvorana)


Radek Stepanek (CZE) v David Ferrer (ESP)
Tomas Berdych (CZE) v Nicolas Almagro (ESP)
Ivo Minar/Lukas Rosol (CZE) v Marcel Granollers/Marc Lopez (ESP)
Tomas Berdych (CZE) v David Ferrer (ESP)
Radek Stepanek (CZE) v Nicolas Almagro (ESP)

 

pripravil: L.S.

foto: daviscup.com

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete