Gustavo Kuerten

Brazilski teniški igralec Gustavo Kuerten je bil in je ostal eden od največjih ljubimcev teniških navijačev. Karizmatični Guga, kakor so mu pravili širom sveta, je pustil velik pečat v 'belem športu' in to ne samo kot kralj peska temveč tudi kot človek, ki je postavil temelje modernemu jožnoameriškemu tenisu.

Leta 2008, ko je štel svoje zadnje dneve na ATP turneji, se je ime Gustava Kuertna izgovarjalo s spoštovanjem. Ko nekdo v Braziliji, deželi nogometa in nedotakljivega 'angela' Formule 1 Ayrtona Senne, dobi status športnega heroja, potem to pomeni, da je dotična oseba naredila ogromen uspeh v poslu, ki ga opravlja. Verjetno je bil še največji kompliment Guginemu teniškemu uspehu napisan na naslovni strani najbolj branega dnevnika 'Jornal do Brasil' po njegovi tretji zmagi na igriščih Roland Garrosa: ''Mesto, ki je ostalo prazno po smrti Ayrtona Senne leta 1994, je sedaj zavzeto!''

Najprej družina

Vse osvojene lovorike je Gustavo Kuerten posvetil svojemu mlajšemu bratu, ki je zaradi zapleta pri rojstvu zbolel za cerebralno paralizo in ostal zaostal, 7. novembra 2007 pa je umrl. Starejši brat Rafael in mama že leta vodita Gugino humanitarno organizacijo, ki je zbrala milijone ameriških dolarjev za pomoč otrokom, ki so zaostali v razvoju. Sam Gustavo Kuerten je pogosto poklonil ves denar od nagradnega sklada iz nekega turnirja v humanitarne namene, med drugim pa je prodal tudi eno lovoriko iz Roland Garrosa ter ta denar namenil ogroženim. Ljubezen za tenis mu je vsadil oče Aldo, ki je umrl zaradi srčne kapi, ko je imel Guga le osem let. Kuerten je še danes zelo navezan na svojo družino...

 

Teniški strokovnjaki se strinjajo: Kuertnov vpliv na razvoj južnoameriškega tenisa se ne da izmeriti. Tudi pred Gugo so obstajali veliki igralci iz tega kotička sveta (Guillermo Villas, Marcelo Rios,...), toda zdi se, da je prav Kuertnov uspeh s konca devetdesetih zaslužen za pravo armado južnoameriških igralcev, ki so v zadnjih letih okupirali vrh ATP lestvice. Na Guginem valu so zapluli Fernando Gonzalez, David Nalbandian, Guillermo Coria, Gaston Gaudio, Nicolas Massu,... v zadnjem času pa to barko vodi Juan Martin del Potro.

Legendarni Argentinec Guillermo Villas je konec sedemdestih let prejšnjega stoletja lansiral tenis kot šport v Južni Ameriki, Gustavo Kuerten pa je s tremi osvojenimi naslovi na peščenem grand slamu t.i. Roland Garros, naslovom na pokalu masters in zmagami nad najhujšimi nasprotniki na trdi podlagi (Agassi, Sampras,...) sprovedel renesanso.

 

 

Na večni listi najboljših južnoameriških tenisačev Gustavo Kuerten brez dvoma zaseda drugo mesto, takoj za Villasom, ki je osvojil turnirje za grand slam tudi na hitrejših podlagah. Z druge strani, je Brazilec v svoji karieri premagoval največje rivale. Pravzaprav je najbolje igral v odločujočih dvobojih, kar je bila pri Villasu velika redkost, saj je kar nekaj final odigral zelo slabo.

Glede na to, da Kuerten praktično ni okreval od operacij kolka leta 2002 in 2004 in na ta način ni mogel pokazati vseh svojih zmožnosti, je pridevek oziroma epiteta drugega najboljšega južnoameriškega tenisača vseh časov rezultat, ki je vreden vsega spoštovanja in pomnenja. Ko bi mu služilo zdravje, bi Guga gotovo osvojil tudi kakšen grand slam turnir na trdi podlagi...

 

 

Gustavo je začel igrati tenis pri šestih letih in že v otroštvu je doživel družinsko tragedijo. Oče, nekdanji amaterski igralec tenisa, je leta 1985 umrl zaradi srčne kapi, ko je sodil teniški dvoboj.

Leta 1995 je postal profesionalec, dve leti kasneje pa je osvojil svoj prvi Roland Garros od treh (1997, 2000, 2001), na poti do končne zmage pa je izločil tri nekdanje zmagovalce, Thomasa Musterja, Jevgenija Kafelnikova in Sergia Bruguero. V letih 1997 do 2004 je vsako leto prišel vsaj do ene lovorike

 

GUSTAVO KUERTEN

Datum rojstva 10.09.1976
Mesto rojstva Florianapolis, Brazilija
Višina 190 cm
Teža 83 kg
Profesionalec 1995-2008
ATP naslovi 20
Najvišje v karieri 1 (na vrhu lestvice je preživel 43 tednov in postal prvi Južnoameričan, ki je končal leto na 1. mestu
Zaslužek na ATP turneji 14,807,000 USD
Jeziki portugalski, angleški, španski
Športni vzorniki Pele, Ayrton Senna
Hobi surfanje in košarka

 

Njegov teniški stil je bil zelo razkošen, a je z igro izza osnovne črte gospodaril na peščenih igriščih. V tem času je imel, brez dvoma, najboljši in najlepši bekend (enoročni) na svetu. Na začetku kariere ni imel najboljšega servisa. Kasneje je svoj začetni udarec zelo izpopolnil. Ni bil zelo močen, vendar pa je bil zelo natančen, specifično neugoden udarec, ki je nasprotnike vrgel daleč iz igrišča. Redko kdo je tako hitro osvojil simpatije skoraj vseh navijačev kot popularni Guga. Skromen, neposreden in naraven, je ustvaril poseben odnos z gledalci.

 

 

Ko je Guga zaradi poškodb skoraj nehal igrati je izgledalo, kot da se je tenis pretvoril v eno neusmiljeno 'sterilno' areno, v kateri je pomembna le neusmiljena borba na rezultat, nagradni sklad in boj za pozornost sponzorjev. Velikokrat se zdi, da se po Andreju Agassiju in Gustavu Kuertnu še ni pojavil igralec, ki bi lahko tenisu vrnil šarm in humanost.

Ni malo športnih zvezd, tudi teniških, ki za sebe trdijo, da jih slava in uspeh nista spremenila in so ostali skromni in taki kot prej. V isti sapi ne razumejo, da s takšnimi izjavami samo potrjujejo, da so 'izgubili kompas'... . Za razliko od teh, se Guga nikdar ni 'samoreklamiral'. S svojimi deli je enostavno dokazoval, da je deček iz brazilske province. Ko je leta 1997 osvojil Roland Garros, je še naprej ostal v istem pariškem hotelu, v katerem je že pet let prej prebival kot turist. Nočitev ga je stala okoli 70 USD, medtem ko so njegovi kolegi puščali prava mala bogastva za najemanje predsedniških apartmajev in luksuznih vil.

Čeprav so mu kasneje organizatorji turnirjev v ZDA zagotavljali najboljše namestitve, se je Kuerten v velikem loku izognil vsem tem dragim hotelom in je prebival v poceni penzionu ''Teta Viki', pri gospe, ki mu je za malo denarja oddajala posteljo še ko je igral v mladinski konkurenci...

 

 

Mnogi navijači so se kasneje vprašali - kaj je Gugi, da se sramoti iz turnirja v turnir in izgublja dvoboje z drugorazrednimi tenisači, saj še Rolling Stonsi v svojih 'osemdesetih'  na odru izgledajo bolj sveže kot Brazilec na igrišču, ki zaradi kroničnih poškodb niti približno ne more parirati fiično bolj pripravljenim nasprotnikom.

''Zakaj sem šel na to poslovilno turnejo (2008)? Jasno, da ne zaradi rezultata temveč zato, ker sem želel da še enkrat občutim teniško mrzlico, da slišim hrup občinstva in se spomnim dogodkov na vseh turnirjih, ki sem jih osvojil. Želim si, da bi te občutke še dolgo, dolgo pomnil. Ljudje pozabljajao, da je včasih lepo samo oditi na igrišče in igrati tenis. Nič drugega ni pomembno'', sporoča Gustavo Kuerten.

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete