Zaključni challenger: Aljaž Bedene strl Portugalca in ohranja možnosti za polfinale!

28.11.2012
SAO PAULO, BRAZILIJA - Slovenski teniški reprezentant Aljaž Bedene je dosegel prvo zmago v skupini na zaključnem turnirju serije challenger v Južni Ameriki. Polfinale bo iskal v dvoboju s Paolom Lorenzijem.

V Sao Paulu ta teden poteka zaključni challenger turnir, ki so ga pri ATP-ju pripravili po vzoru zaključnega mastersa za najboljše. Na 220,000 USD vrednem dogodku v Sao Paulu igra tudi Ljubljančan Aljaž Bedene, ki je po včerajšnjem tesnem porzu proti Hanescu, danes premagal 8. nosilca Gastaa Eliasa (144. na ATP) s 6-3, 6-7(5), 6-3 ter tako ohranja možnosti za polfinale, kamor se uvrstita prva dva tenisača iz vsake skupine.

Osem igralcev je razdeljeno v dve skupini, zeleno in rumeno, kjer igrajo po sistemu 'vsak z vsakim', najboljša dva pa se uvrstita v polfinale. Vsi imajo zagotovljene najmanj tri dvoboje, sam nastop pa prinaša 6,300 USD. Vsaka zmaga v skupini prinese dodatnih 6,300 USD in naš teniški as si je z današnjo zmago nad Portugalcem priigral še 15 točk in možnost polfinala. Zadnji dvoboj v skupini ga čaka z Italijanom Paolom Lorenzijem, 2. nosilcem Sao Paula.

Portugalec Gastao Elias v 1. nizu ni imel možnosti, v drugem pa dokazal, da ni kar tako na zaključnem turnirju. 23-letni Aljaž je izgubil  tretji tajbrejk v Sao Paulu in odločitev ja padla v 3. nizu, kjer je nadoknadil zaostanek brejka ter ohranil možnosti za polfinale.

Portugalec Gastao Elias (na sliki) je dobil 2. niz po tajbrejku, v tretjem pa je Aljaž pokazal, da je boljši in mu je vrnil za poraz izpred šestih let, ko sta se merila na mladinskem turnirju v Beljaku

Portugalec Gastao Elias (na sliki) je dobil 2. niz po tajbrejku, v tretjem pa je Aljaž pokazal, da je boljši in mu je vrnil za poraz izpred šestih let, ko sta se merila na mladinskem turnirju v Beljaku

Bedene je dobro začel obračun z leto mlajšim Portugalcem, ki je bil najvišje na lestvici na 133. mestu, sedaj pa je 11 mest nižje ter je v letošnji sezoni prvič in edinkrat zmagal na turnirjih serije challenger (Rio De Janeiro). V sredini niza je potegnil, prišel do brejka, ga potrdil, nato pa v 9. igri še enkrat odvzel servis za 6-3.

Elias se ni zmedel. Začel je igrati bolje ter je bil navidezno boljši. Če je v prvem delu ostal brez priložnosti za brejk, to velja za Aljaža v 2. nizu. Odločitev o zmagovalcu bi lahko padla v tajbrejku, ki pa ga je Ljubljančan izgubil, tako kot včeraj proti Hanescu. Ostal je na petih točkah. Pri 6-4 mu je uspelo ubraniti žogo za niz, nato pa je izgubil točko na svojem začetnem udarcu, izguba niza pa je vplivala tudi na potek začetka tretjega dela.

Portugalec je v 2. igri izkoristil priložnost in prvič na servisu matiral Aljaža, na srečo pa njegova prednost ni trajala niti eno igro. Benki je sestavil misli, izničil prednost Portugalca, v 7. igri pa po dvojni napaki tekmeca prišel do naslednjih dveh brejk žogic. Vnovčil je že prvo, ko je s super forhandom crossom vrgel iz ritma Gastaa. Slednji se je počasi zlomil. Bedene je rutinirano dobil svojo servisno igro, malo kasneje pa ponovil vajo iz prvega dela. Še en brejk je pomenil zmago po 2 urah in 26 minutah, izkoristil pa je tretjo zaključno žogo.

Aljaž je osvojil točno 100 točk, 9 več od Portugalca, bolje izkoriščal točke na oba servisa, petkrat odvzel začetni udarec iz 13 priložnosti (Elias 1/3), kar priča o zasluženi zmagi. Elias se lahko pohvali le z več asi (8-3) medtem, ko sta bila pri dvojnih napakah izenačena (4-4).

Aljaž Bedene potrebuje zmago v dvoboju z Lorenzijem, da se uvrsti v polfinale zaključnega challengerja

Aljaž Bedene potrebuje zmago v dvoboju z Lorenzijem, da se uvrsti v polfinale zaključnega challengerja

30-letni Paolo Lorenzi, dvakratni zmagovalec letos manjkajočega ljubljanskega challengerja, bo prepreka za polfinale. Če bo Bedene 63. tenisača sveta, doma iz Rima, premagal, bo udeleženec štirih najboljših na zadnjem dogodku sezone.

 

 

ATP Challenger Tour Finals
Kraj: Sao Paulo (BRA)
Datum: 27.11.2012 - 2.12.2012
Podlaga: Trda (dvorana)
Nagradni sklad: 220,000 USD
http://www.challengerfinals.com.br/


Rumena skupina:

Sreda:

(5) A Bedene (SLO) d. (8) G Elias (POR) 63 67(5) 63
(3) V Hanescu (ROM) d. P Lorenzi (ITA) 63 64

Torek:

(3) V Hanescu (ROM) d. (5) A Bedene (SLO) 76(5) 76(5)
(2) P Lorenzi (ITA) d. (8) G Elias (POR) 75 62

1.  Victor Hanescu  2-0  4-0  26-19
2.  Paolo Lorenzi  1-1  2-2  20-19
3.  Aljaz Bedene  1-1  2-3  30-27
4.  Gastao Elias  0-2  1-4  20-31

 

 

 

 

pripravil: L.S.

foto: challengerfinals.com.br

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete