Izkušeni Hanescu je iztrgal zmago v dvoboju z Bedenetom!

27.11.2012
SAO PAULO, BRAZILIJA - Slovenski teniški igralec Aljaž Bedene (98. na ATP) je po težkem boju izgubil prvi dvoboj v skupini na zaključnem challenger turnirju v Sao Paulu.

23-letni Aljaž Bedene se je po odličnem letu in štirih zmagah na turnirjih serije ATP challenger uvrstil na zaključni turnir osmerice, ki je bil premierno izveden lani, prav tako v Sao Paulu. Kot 5. nosilec mu je žreb namenil izenačeno skupino B, imel pa je čast, da je danes stopil na igrišče kot prvi.

Njegov tekmec je bil izkušeni, 31-letni Romun Victor Hanescu (64. na ATP), ki je upravičil status 'starega mačka' in premagal Ljubljančana s 7-6(5), 7-6(5).

Bedene se je fenomenalno predstavil ''paulistanosom'' (meščani Sao Paula) ter vseskozi pritiskal na tekmečevo igro, a žal ni uspel izkoristiti priložnosti, s tem pa je splavala po vodi tudi zmaga. Tretjepostavljeni Romun je namreč ubranil 11 priložnosti za brejk Bedenetu, od tega 9 v 1. nizu, sam pa v pomembnih trenutkih dobil odločilne točke, da je po 2 urah in 16 minutah vknjižil prvi dve točki.

Pravzaprav je imel na začetku več od igre Ljubljančan. Po začetnem otipavanju je zagrozil na servisno igro Hanesca, a nikakor ni vnovčil žog za odvzem servisne igre. Priložnosti je Romun izničeval po tekočem traku, na drugi strani pa si ni slednji priigral niti ene brejk žoge. Odločitev je padla v 13. igri, kjer je izkušeni igralec iz Bukarešte povedel 5-1, Aljažu pa se je uspelo približati na 5-6. Dokončna vrnitev mu žal ni uspela in v drugi del je odšel z zaostankom.

Nekoč že 26. tenisač sveta je v 2. nizu prišel v vodstvo 3-2. Takoj je izkoristil igro, v kateri si je priboril brejk žoge, pri 5-4 pa serviral za zmago. Šele v 10. igri, ko Aljaž ni imel kaj izgubiti, je izkoristil 12. žogo za odvzem začetnega udarca ter podaljšal obračun, ki pa je imel dramatično končnico. Hanescu bi lahko še pred tajbrejkom končal vse dvome o zmagovacu, vendar se je Bedene rešil, v podaljšku pa povedel 3-0 in 5-3. Tudi to ni bilo dovolj za 3. niz. Zadnje 4 točke so pripadle Romunu, ki je letos devetič končal v TOP 100 ob koncu leta v zadnjem desetletju.

Statistika je ob koncu pokazala, da sta bila oba popolnoma izenačena pri izkoristku 1. servisa (70%), manjša razlika pa se je naredila pri drugem. Hanescu je pristal pri 66%, Bedene pa pri 61%, od enem brejku na vsaki strani, pa je Slovenec zapravil tri žoge več. Število točk je bilo 95-89 v korist Romuna.

Aljaž Bedene nikakor ni uspel izkoristiti priložnosti za brejk v 1. nizu, v drugem pa je po zaostanku preobrnil izid, a v tajbrejku izpustil 5-3 na svoj servis...

Aljaž Bedene nikakor ni uspel izkoristiti priložnosti za brejk v 1. nizu, v drugem pa je po zaostanku preobrnil izid, a v tajbrejku izpustil 5-3 na svoj servis...

Aljaž je odpotoval v Južno Ameriko na zadnji turnir letošnjega leta, kjer se meri sedem najboljših iz letošnjega leta na turnirjih serije challenger, plus povabljeni Thomaz Bellucci. Skupaj z bratom Andražom, ekipo v Sao Paulu tvori tudi trener Roland Berger ter agent oz. manager John Morris.

''Moj cilj je seveda finale Sao Paula. Zelo lepo bi bilo uspešno sezono končati z dobrim in lepim rezultatom'', je dejal Aljaž na prizorišču tekmovanja, ki se igra v dvorani na trdi podlagi. Kljub današnjemu porazu ima Ljubljančan seveda še vse možnosti za polfinale, saj ga čakata še dve tekmi.

Naslednje leto bo začel sezono na ATP turnirjih. ''Moja prva postaja bo Čenaj, ATP turnir serije 250, potem pa verjetno kar OP Avstralije'', pravi Aljaž, ki bo v Melbournu eden od treh slovenskih tenisačev, ki so neposredno uvrščeni v glavni del prvega grand slama sezone. To je izjemen in zgodovinski dosežek za slovenski tenis. ''Še prej me seveda čakajo priprave, ki jih bom verjetno spet oddelal v Londonu'', dodaja naš tenški as.

Kaj pa cilji v naslednjem letu?

''Prvi cilj je priti med TOP 50. Želim, da se čim hitreje prebijem še višje in nastopam na ATP turnirjih, kjer si hočem pridobiti čim več izkušenj'', je zaključil Benki.

V drugem dvoboju dneva skupie B je Italijan Paolo Lorenzi, tudi dvakratni zmagovalec ljubjanskega challengerja, premagal Portugalca Gastaa Eliasa s 7-5, 6-2.

 

ATP Challenger Tour Finals
Kraj: Sao Paulo (BRA)
Datum: 27.11.2012 - 2.12.2012
Podlaga: Trda (dvorana)
Nagradni sklad: 220,000 USD
http://www.challengerfinals.com.br/


Skupina B:

(3) V Hanescu (ROM) d. (5) A Bedene (SLO) 76(5) 76(5)
(2) P Lorenzi (ITA) d. (8) Gastao Elias (POR) 75 62

1.  Victor Hanescu  1-0  2-0  14-12
2.  Paolo Lorenzi  1-0  2-0  13-7
3.  Aljaz Bedene  0-1  0-2  12-14
4.  Gastao Elias  0-1  0-2  7-13

 

 

 

 

pripravil: L.S.

foto: challengerfinals.com.br

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete