Zgodovinski uspeh Argentincev. Veličasten vikend v Zagrebu za prvo solatno skledo!

27.11.2016
ZAGREB, HRVAŠKA - Teniška reprezentanca Argentine je sredi Zagreba spisala eno najlepših pravljic v svoji teniški zgodovini. Prvič so postali zmagovalci Davisovega pokala, pred tem so izgubili štiri finala.

Prva zmaga Argentine v zgodovini pokala Davis. Južnoameričani so zaostajali po dveh dneh tekmovanja, v nedeljo pa v zagrebški Areni priredili velik preobrat. 

Najprej je Juan Martin del Potro po dramatičnem obračunu in skoraj petih urah nadoknadil dva niza zaostanka, premagal Marina Čiliča in v delirij spravil več tisoč rojakov v dvorani, v zadnjem, petem odločilnem dvoboju pa je junak postal Federico Delbonis. S 6-3, 6-4 in 6-2 je ugnal Iva Karloviča, povratnika v reprezentanco in srca 'Gaučov' so lahko zaigrala.

Argentina je 15 država v 116-letni zgodovini tekmovanja, ki se lahko pohvali z osvojitvijo naslova. Juan Martin del Potro se je vpisal z zlatimi črkami v športno zgodovino te ameriške države, ob bok Diegu Armandu Maradoni, za nekatere najboljšemu nogometašu v zgodovini, ki je prepotoval celi svet s teniško reprezentanco, da je danes doživel ta izjemen trenutek. Seveda se bo Argentina z največjim veseljem spominjala tudi Federica Delbonisa. Danes je oddelal to kar so od njega pričakovali. Bil je boljši od Iva Karloviča, zato ima veliko zaslugo za končno zmago.

Po porazu Marina Čiliča so že opovedali slavje na trgu Bana Jelačiča, saj dovoljenje za prihod tenisačev in shod poteče ob 23 uri. Marin in Juan Martin sta igrala predolgo, da bi se lahko veselili na trgu, po porazu Iva Karloviča pa bo hrvaški večer prej bolj žalostno obarvan.

Le niz, tudi manj, je Hrvaško delil od rugega naslova v najstarejšem športnem moštvenem tekmovanju na svetu, le niz, morda kakšna igra Argentince od petega poraza v finalih. Nič od tega se ni zgodilo. V kaosu po zmagi Argentine je bilo težko videti kdo koga dviguje, kdo skače do stropa, kdo koga objema,... kako ne, Argentina je osvojila Davisov pokal s tem, da niti enega dvoboja ni igrala na domačem terenu.

V petem in zadnjem obračunu 37-letni hrvaški teniški veteran Ivo Karlovič ni bil enakopravem nasprotnik deset let mlajšemu in nižje uvrščenemu Federicu Delbonisu. Slednji je naredil to, kar ni uspelo Argentincem leta 1981, pa Acasusu 2006 in 2008, nenazadnje tudi Del Potru 2011 - zmagal je v odločilni tekmi.

Federico Delbonis je dobil najbolj pomemben dvoboj v svoji karieri. V odločilni tekmi za naslov v pokalu Davis je premagal Iva Karloviča.

Federico Delbonis je dobil najbolj pomemben dvoboj v svoji karieri. V odločilni tekmi za naslov v pokalu Davis je premagal Iva Karloviča.

Karlovič je danes zadel 14 asov, imel je le dve brejk žogici, ki ju ni izkorstil medtem, ko je Delbonis presenetljivo dobro vračal močne servise, prišel do devetih žog za odvzem začetnega udarca in izkoristil štiri. Slavil je v najkrajšem dvoboju tega vikenda

Argentina je izgubila leta 1981 v finalu z ZDA (1-3), leta 2006 z Rusijo (2-3), leta 2008 in 2011 s Španijo (1-3), morda pa bi tudi danes, če Čilič ne bi malo zamrznil po brejku v 3. nizu,... . Hrvaška je tako prva država, ki je izgubila finale potem, ko je vodila po sobotnih dvojicah 2-1 in v četrtem dvoboju vodila 2-0 v nizih. 


Davisov pokal, finale:

Hrvaška - Argentina 2-3


Petek, 25. november:
Marin Cilic (Croatia) - Federico Delbonis (Argentina) 6-3 7-5 3-6 1-6 6-2
Juan Martin Del Potro (Argentina) - Ivo Karlovic (Croata) 6-4 6-7(6) 6-3 7-5

Sobota, 26. november:
Ivan Dodig/Marin Cilic (Croatia) - Leonardo Mayer/Juan Martin del Potro (Argentina) 7-6(2) 7-6(4) 6-3

Nedelja, 27. november:
Juan Martin del Potro (Argentina) - Marin Cilic (Croatia) 6-7(4) 2-6 7-5 6-4 6-3
Federico Delbonis (Argentina) - Ivo Karlovic (Croatia) 6-3 6-4 6-2

 
 

pripravil: L.S.

foto: daviscup.com

Video:

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete