Zgodovinsko: Grega Žemlja s fantastično predstavo v 3. krog OP ZDA!

01.09.2012
NEW YORK, ZDA - Teniški igralec Grega Žemlja (99. na ATP) je prvi Slovenec, ki mu je uspelo priti med 32 najboljših na turnirju za grand slam.

25-letni Kranjčan je poskrbel za novo zgodovinsko uvrstitev slovenskega tenisa. Vse do danes še noben moški slovenski teniški predstavnik ni igral v 3. krogu teniškega turnirja za veliki slam, sedaj pa je Grega Žemlja na OP ZDA poskrbel, da je padla tudi ta ovira. Bravo Grega!

V 2. krogu zadnjega turnirja za grand slam, ki se igra v New Yorku, je Gorenjec s 3-1 v nizih ali 6-4, 2-6, 6-4 in 6-4 izločil Nemca Marcela-Cedrica Stebeta (97. na ATP) in odšel med 32 najboljših. Grega, ki se je v glavni del prebil iz kvalifikacij, na newyorškem slamu kaže izvrstne igre, v petih tekmah pa je oddal en sam niz. Brez besed, lahko njegov nastop do sedaj označimo za fantastičen.

V 3. krogu se bo Grega udaril z 8. nosilcem, Jankom Tipsarevićem iz Srbije.

Le kdo bi si pred tremi, štirimi leti mislil, da bo moški tenis v Sloveniji tako uspešen. Že nastop v kvalifikacijah turnirjev za grand slam je bil znanstvena fantastika, sedaj pa trojica (Žemlja, Kavčič, Bedene) podira oviro za oviro. Prav Grega Žemlja je bil prvi, ki je osvojil naslov na turnirjih serije challenger (Cancun 2008), prvi, ki je igral v glavnem delu turnirjev velike četverice, sedaj pa je prvi, ki mu je uspel preboj v 3. krog.

V 3. krogu Odprtega prvenstva ZDA bo Grega prekrižal lopar s TOP 10 igralcem sveta Jankom Tipsarevićem (na sliki)

V 3. krogu Odprtega prvenstva ZDA bo Grega prekrižal lopar s TOP 10 igralcem sveta Jankom Tipsarevićem (na sliki)

''Ups,..3. krog OP ZDA'', so bile prve besede igralca, rojenega v Žirovnici, na socilanem profilu Facebook, za tem pa se je vsul plaz čestitke in podpore. Kako ne, saj kaj takšnega slovenskemu tenisaču še ni uspelo, Žemlja pa se je v 4. nizu soočil tudi s psihološkim vidikom. Vodil je 3-0, vse skupaj zapravil, potem pa spet obrnil in zapečatil usodo Nemca.

"Drug za drugega sva vedela, da igrava s premagljivim nasprotnikom. Stebe me je prisili, da sem dvignil svojo igro, tako da sem na koncu 4. niza pokazal najboljši tenis," je povedal Grega, ki ga v New Yorku spremlja sestra Tjaša in njegov trener Žiga Janškovec, s katerim sta skupaj že vrsto let (vmes sta za nekaj mesecev prekinila sodelovanje). Žiga je tudi življenski sopotnik Tjaše, vso trije pa so očitno izjemna naveza.

Obračun na igrišču številka 8 je bolje otvoril Žemlja in hitro dvakrat odvzel servisno igro tekmecu, slednji pa je lahko do konca uvodnega niza le omilil zaostanek. Iz 2-5 se je vrnil na 4-5, v drugem delu pa povedel 2-0. To je bil tudi vrhunec igre 23-letnega nemškega predstavnika. Stebe je vodstvo v 2. nizu zadržal, Grega pa se je po zaostanku že pripravljal na nadaljevanje tekme. Po 1-1 v nizih je stvari vzel v svoje roke. Potem, ko je v 2. nizu ostal brez brejk prložnosti, je v tretjem strl servisno igro Nemca v 4. igri, sam pa držal niti začetnega udarca trdno v rokah. Kvaliteto je Žemlja pokazal v 4. nizu. Dva brejka sta mu prinesla prednost 3-0, kar je na trdi newyorški podlagi velikokrat že dovolj za zmago, vendar je Stebe vse skupaj izničil in celo povedel 4-3, potem pa je sledila gorenjska trma. Grega je dokazal, da je iz pravega testa in igralec, ki ob dobrem dnevu lahko premaguje tudu najboljše. Tri igre na svojem računu so mu prinesle 3. krog, prvič v zgodovini slovenskega moškega tenisa.

Statistika dvoboja 2. kroga OP ZDA - Grega Žemlja (SLO) vs Cedric Marcel Stebe (NEM)

Dvoboj je trajal 2 uri in 27 minut, grobo pogledano, pa je Žemlji uvrstitev med 32 prinesla boljša igra na drugi servis in fantastično izkoriščanje žog za brejk. Kadarkoli si je Kranjčan priigral to možnost, jo je vedno izkoristil.

 

US Open
Kategorija: Grand Slam
Kraj: New York, ZDA
Datum: 27.08.2012-09.09.2012
Žreb: S-128 D-64
Podlaga: Trda
Nagradni sklad: $ TBD
http://www.usopen.org/en_US/index.html


1. krog:

G Zemlja n(SLO) d. CM Stebe (GER) 64 26 64 64

 

pripravil: L.S.

foto: usopen.org 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete