ŽTK Maribor zmagovalec lige do 16 let

11.03.2020
Maribor je gostil ligaško tekmovanje do 16 let, pokal pa je ostal doma.

V Mariboru se je s finalnim obračunom med ekipama ŽTK Maribor in TK Spin Medvode končalo prvo letošnje ligaško tekmovanje, liga do 16 let. Nastopale so kombinirane ekipe fantov in deklet, naslov pa je ostal v Mariboru, saj so s 4:3 slavili igralci in igralke domačega ŽTK. Igrale so se tri posamične tekme fantov, dve posamični tekmi deklet in dve tekmi mešanih dvojic. Po posamičnih obračunih so domačini vodili s 3:2. Za Mariborčane so zmage prispevali Jan Kobierski, najboljši avstrijski mladinec do 16 let, ki sicer trenira v Mariboru, Žiga Švec in Nala Kovačič, Medvodčanom sta upanje na presenečenje vlili zmagi Vanje Joksoviča in Ljubljančanke Pie Marije Rebec, prve slovenske mladinke do 16 let, ki je okrepila medvoško ekipo. O zmagovalcu so odločale igre dvojic. Vodstvo s 4:2 in končno zmago na srečanju sta domačim priigrala Jan Kobierski in Nala Kovačič, ki sta v obračunu z Vanjo Joksovičem in Isabelo Ogris slavila s 6:2 6:1. Job Japelj in Pia Marija Rebec sta poraz nato le še omilila. Igralci in igralke ŽTK so postali prvi ekipni državni prvaki v tej kategoriji saj je bila liga do 16 let letos izvedena prvič. Ekipa ŽTK je sicer nastopila oslabljena saj sta njihova prva aduta Maj Premzl in Petja Drame v tem času zelo dobro nastopala na turnirju ITF v švedskem Kramforsu.


Na turnirju 4. ranga se je še drugič letos v polfinale uvrstil Maj Premzl. V četrtfinalu je s 6:2 3:1 (predaja) izločil domačina Henrika Bladeliusa. Na prvem odigranem turnirju letos je bil finalist, tokrat ga je v polfinalu zaustavil prvi nosilec, Estonec Mark Lajal (ITF 269). Lajal je v četrtfinalu s 6:1 6:2 izločil našega Luna Obrula za katerega je uvrstitev v četrtfinale najboljši dosežek v karieri na turnirjih ITF. Obrul se je v glavni turnir prebil skozi kvalifikacije in do četrtfinala nanizal pet zmag. V četrtek smo na Švedskem spremljali še dva slovenska nastopa v konkurenci dvojic. Oba polfinalna in oba sta se končala s porazoma naših igralcev in igralk. Maj Premzl in Gal Emeršič Potočnik sta s 4:6 2:6 izgubila z drugima nosilcema Rusom Maximom Dontsovim in Švicarjem Christianom Kuehnejem. Od Petje Drame in Nike Strašek, obe sta med posameznicami izgubili v drugem krogu, sta bili s 6:4 7:5 boljši Švedinja June Bjork in Nizozemka Coco Bosman. V Kramforsu mladinci ostajajo tudi ta teden, ko bodo nastopili na še enem turnirju ITF, prav tako 4. ranga. Dobri nastopi so našim igralcem in igralkam prinesli napredovanje na svetovni mladinski teniški lestvici. Maj Premzl je pridobil 156 mest in je trenutno kot drugi Slovenec, za Blažem Vidovičem, na 585. mestu, Lun Obrul pa je napredoval za 832 mest in je ta teden na 1296. mestu.

Na turnirju TE do 14 let v avstrijskem Bad Waltersdorfu sta se izkazala Kranjčan Luka Videnovič in Koprčanka Ana Tara Praček. Videnovič, ki je imel na turnirju status šestega nosilca je v četrtfinalu s 6:3 6:2 izločil štirinajsto postavljenega Romuna Radua Davida Turcana in se uvrstil v polfinale. Za prvi finale v karieri na turnirjih TE se je meril z 10. nosilcem, Madžarom Kolosom Kincsesom, ki na lestvici TE zaseda 212. mesto. V zelo tesnem obračunu je bil na koncu boljši in srečnejši Madžar, ki je zmagal s 7:6(6) 7:5. Videnovič je na turnirjih TE do 14 let nastopal že v sezoni 2019 in se štirikrat uvrstil v osmino finala. Leta 2018 je bil finalist turnirja dvojic v Širokem Brijegu. Na lestvici TE do 14 let trenutno kot četrti slovenski igralec zaseda 174. mesto. Uvrstitev v polfinale je njegov najboljši posamični dosežek na turnirjih TE. Ano Taro Praček je po treh zmagah v četrtfinalu ustavila prva nosilka turnirja Avstrijka Tamara Kostic. Ta je bila boljša s 6:2 6:3.
V konkurenci dvojic je v polfinalu nastopila Eva Cikajlo, ki je igrala v paru s Čehinjo Aneto Junovo. S 7:6(9) 6:0 sta ju premagali drugi nosilki Danka Cecilie Fridthjof in Čehinja Karolina Heiderova.


Tamara Zidanšek je na WTA turnirju serije International (250.000 $) v mehiškem Monterreyu zamudila izjemno priložnost za uvrstitev v četrtfinale saj pri vodstvu s 5:3 ni uspela izkoristiti treh vezanih zaključnih žog v drugem nizu srečanja z 18-letno Rusinjo Anastasio Potapovo. Zidanškova je srečanje začela izjemno in v prvem nizu prikazala izvrsten tenis, Rusinji trikrat odvzela začetni udarec in ji v prvem nizu namenila samo eno igro. Tudi drugi niz je začela dobro. Ob izgubljenih tretji in sedmi igri na svoj servis je nasprotnici trikrat odvzela servis in z brejkom povedla s 5:3 ter servirala za zmago. Dobila je tudi prve tri točke devete igre, nato pa je prišlo do skoraj neverjetnega preobrata. Rusinja je zaigrala bolj odločno, začela zadevati kote igrišča in Tamaro počasi potiskati za zadnjo črto, s tem pa ji je odvzela prednost, ki je imela Slovenka dotlej z napadalno igro brez večjih napak. Rusinja je dobila deveto in deseto igro za izenačenje na 5:5, niz pa se je končal s podaljšano igro v kateri je naša igralka osvojila tri točke. Tudi tretji niz je Rusinja začela odločno, v drugi in četrti igri je Tamari odvzela servis, povedla s 4:0, nato pa prednost brez težav obdržala do konca za končno zmago z 1:6 7:6(3) 6:1. Rusinja je dobila še njun drugi medsebojni obračun, prvega ji je lani v polfinalu močnega turnirja v Moskvi Tamara v tretjem nizu, pri izidu 6:3 4:6 2:5, predala. Tamara je osvojila 30 WTA točk in 3600 $ denarne nagrade, na lestvici WTA pa ostaja na 71. mestu.


Na domačih igriščih so se v Ljubljani končali finalni A in B turnirji Lino v starostni kategoriji do 12 let. V obeh A turnirjih so nastopili vsi najboljši dvanajstletniki. Pri dečkih je slavil tretji nosilec, 11-letni Svit Suljić (TaBre), ki je v finalu s 6:0 6:2 premagal prvega nosilca Luko Petrovića (Sl-Lj). Suljić, ki se resno spogleduje s prevzemom vodilnega mesta na lestvici do 12 let je v polfinalu izločil tudi drugega nosilca Žigo Šeška (AsLit). To je bil tesen obračun, ki ga je Svit dobil v treh nizih, sicer pa je vsem ostalim nasprotnikom, vključno s Petrovičem, namenil vsega šest iger. B turnir je osvojil Nal Zorko (MaxLj), ki je v finalu s 3:6 7:6(3) 6:3 premagal Jakoba Cikajla (Radom).
A turnir deklic je osvojila druga nosilka Beti Jazbec Butina (ŽtkMb). V finalu ji je po izgubljenem prvem nizu z 1:6 tekmo zaradi slabega počutja predala prva nosilka Ela Plošnik (Tr-Kr). B turnir deklic je osvojila Neli Češek (Ol-Lj). V finalu je bila s 6:2 6:4 boljša od Melani Berk (Krmelj).


V Islamabadu se je z velikim razočaranjem za slovensko ekipo končal obračun Davisovega pokala v I. svetovni skupini. Brez naših najboljših igralcev Aljaža Bedeneta in Blaža Role so Blaž Kavčič, Nik Razboršek, Tom Kočevar Dešman in Tomas Lipovšek pod vodstvom kapetana Mihe Mlakarja presenetljivo gladko izgubili z ekipo Pakistana z 0-3 in bodo septembra nastopili v II. svetovni skupini. Nasprotnika bodo dobili 13. marca. Razočaranje igralcev je toliko večje tudi zaradi dejstva, da tako Kavčič kot Razboršek nista izkoristila številnih priložnosti za pozitiven izid, ki sta se jima ponudile v obračunih z Aisamom Qureshijem in Aqueelom Khanom. Po zaključku obračuna je vtise strnil kapetan Miha Mlakar. Povedal je, da je rezultat slab, nanj pa so vplivale tudi številne okoliščine. Razmere so bile težke, saj so na travi naredili samo dva treninga, nato pa je pet dni deževalo in niso imeli nobene možnosti za treniranje. Po petih dneh je bila tekma na travi, na kateri pa naši igralci zelo malo igrajo, kar se je v dvobojih tudi pokazalo. Ocenil je, da so imeli tudi veliko smole, saj tako Nik kot Blaž nista izkoristila številnih priložnosti, ki so se jima ponudile, da bi srečanje odločila v svojo korist. Vsi igralci so imeli tudi težave s hrano saj se je vsak izmed njih, sicer ob različnih dnevih s hrano nekoliko zastrupil, vsi pa so imeli težave s prebavo. Kavčič se je po tekmi zelo slabo počutil in tudi bruhal. Sicer pa so gostovanja, predvsem v nekih netipičnih državah vedno težka, še posebej če ne izkoristiš ponujenih priložnosti. Te so se ponudile tudi v igri dvojic in tudi tu so ostale neizkoriščene. Če temu dodamo še navijače, prednost domačega terena in njihovo prednost zaradi igranja na travi, česar so navajeni, potem se lahko konča kot se je, je še povedal slovenski kapetan.


Konec prihodnjega tedna bo, v kolikor ne bo prišlo do odpovedi zaradi ukrepov ob pojavu koronavirusa, v Ljubljani državno prvenstvo rekreativcev in veteranov. Prijave so mogoče do 17. 3. 2020 na naslov prijave@tenis-slovenija.si.

 

pripravil: Bojan Matevžič
 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete