Nadal potrdil svoj primat sedaj tudi na trdi podlagi Melbourna

01.02.2009

MELBOURNE, AVSTRALIJA- Rafael Nadal, nesporni kralj peščenih igrišč, je danes dokončno potrdil, da mu na svetu ni para na vseh podlagah. Po zmagoslavju v Wimbledonu je na današnjo nedeljo potrdil svoj primat tudi na trdi podlagi. V petih nizih je po več kot 4 urah igre v finalu OP Avstralije ugnal 13 kratnega zmagovalca za grand slam Rogerja Federerja s 7-5, 3-6, 7-6, 3-6 in 6-2 .

V svoje vitrine je pobral še šesti grand slam naslov (4x Roland Garros in 1x Wimbledon). V zbirki mu sedaj manjka le še OP ZDA, ne smemo pa pozabiti, da ima Rafa tudi olimpijski posamični naslov iz Pekinga. Za Nadala je to peta zmaga v finalih turnirjev za grand slam proti Rogerju Federerju, izgubil pa je dva v Wimbledonu (2006, 2007)

Še en dvoboj, ki ga bo pisala teniška zgodovina. Rivalstvo, ki ga bodo pomnili naši sinovi in vnuki, prav vsakič postreže z izjemnim bojem na igrišču.

V finalu prvega grand slama sezone OP Avstralije sta se udarila najboljša igralca sveta Rafael Nadal in Roger Federer

1.niz

Švicar je otvoril dvoboj in po treh začetniških napakah takoj izgubil svoj servis, ki ga je pridobil nazaj takoj v naslednji igri. V šesti igri je Federer z izjemnim returnom prišel do vodstva 4-2, katerega je prvi igralec sveta izničil takoj zatem, ko je na Federerjev servis vrnil 'nemogoče' žoge. Federerju se je izgubljena prednost maščevala v 11 igri, ko je Nadalu uspel še tretji brejk nato pa je na svoj servis povedel v nizih 1-0. Vsekakor je Nadalov prvi servis deloval bolje od Rogerjevega, Švicar pa je bil z vsako točko več, bolj nervozen

2.niz

Federer je v resne težave prišel v peti igri drugega niza, ko mu je najboljši igralec sveta vzel servis. Sam se je tega zavedal, saj smo po ribrejku prvič iz njegovih ust slišali glasni 'common'. Štiri brejk priložnosti je zapravil Federer v osmi igri preden je strl odpor Nadala na njegov servis in v naslednji igri prišel do dveh žog za niz. Izkoristil je že prvo in izenačil finalni boj na 1-1.

 

Roger Federer je v drugem nizu postavil dvoboj na začetno točko

3.niz

Švicarska mašina se je počasi ogrela in pritisk na Nadalov servis se je v začetku tretjega niza nadaljeval, vendar neuspešno. V deveti igri je imel Federer tri priložnosti za brejk pri 0:40, a se je Nadal z nepopustljivo igro vrnil. Španec je praktično ujel vse žoge, ki so letele levo in desno in se zasluženo obdržal v igri. 27-letni Federer je na naslednji servis Nadala spet prišel na 40:15, pa še na prednost, a neverjetni Malorčan ima očitno več življenj. V 12. Igri je prišel celo do priložnosti, da odloči niz pred podaljšano igro, a tokrat se Fedex ni dal. Z mini brejkom v sedmi točki in drugo dvojno napako Federerja je Rafa prišel do drugega niza. Zanimivo, da je Nadal v tretjem nizu napravil enako število nevsiljenih napak kot Federer (17:17) in samo en winner manj (17:18).

Rafa je povedel 2-1 v nizih

 

4.niz

Četrti niz se je začel po Švicarjevih notah, ko je z zgodnjim brejkom povedel 2-0, a kaj mu je to pomagalo, ko ga je Rafa ujel v naslednji izmenjavi. Šesta igra je šla spet na mlin Baselčana, ki je ukradel še en servis Nadalu in kasneje na svoj servis z asom izenačil dvoboj na 2-2 po 3 urah 49 minutah igre. En niz, brez podaljšane igre, bo odločil letošnjega zmagovalca OP Avstralije.

5.niz

Drama se je nadaljevala v petem, odločilnem nizu le do četrte igre, ko je prvi igralec sveta zadal hud udarec Federerju z odvzemom sevisa. Na svoj začetni udarec je povedel že 4-1 in Federer se je počasi sprijaznil z usodo, da peti niz vedno pripada najboljšemu igralcu sveta. Rafa je po 4 urah in 22 minutah zasluženo legel na igrišče in slavil pred nabito polno dvorano Rod Laver Arena.

Rafael Nadal tolaži Rogerja Federerja na odru za zmagovalce

Roger Federer bo na svoj 14. naslov s turnirjev za grand slam moral še malo počakati. Koliko mu je pomenila zmaga priča tudi pogled na oder za podelitev priznaj, ko se je na zaključnem govoru zlomil in jokal pred 15,000 glavo 'publiko'. Rafa se je v slogu pravega džentelmana potegnil nazaj, prevzel prvi govor namesto njega in ga potolažil z vljudnimi besedami: ''Oprosti za ta poraz Roger. Vedi, da je tvoje mesto v zgodovini ne glede na ta poraz''. Ja, to je Rafa.

Statistika dvoboja
 

Nadal

Federer

1. servis %

112 of 175 = 64 %

90 of 172 = 52 %

Asi

4

11

Dvojne napake

4

6

Nevsiljene napake

41

54

Winnerji

50

71

Brejk točke

7 of 16 = 44

6 of 19 = 32 %

Skupno število točk

173

174

pripravil: L.S.

foto: zimbio.com

Australian Open 2009
Melbourne, AUS
Januar 19 - Februar 2, 2009
Nagradni sklad: $1014224
Podlaga: Trda
Tip: ATP




Finale:

Rafael Nadal (ESP) Roger Federer (SUI) 75 36 76 36 62

 

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete