Nadal je sedaj najboljši v zgodovini tudi v Rimu!

03.05.2009

RIM, ITALIJA - Rafael Nadal - Rafa, je z današnjo težko prigarano zmago proti Srbu Novaku Djokoviću v finalu teniškega ATP turnirja Internazionali BNL d’Italia postavil še en mejnik - postal je prvi, ki je štirikrat slavil na Foru Italicu, športnem kompleksu, zgrajenem v času Mussolinija. Do sedaj si je to delil z Jaroslavom Drobnyem (1950-52), Martinom Mulliganom (1963, ’65, ’67) in Thomasom Musterjem (1990, ’95-96) .

Današnji rimski finale med dvema nekdanjima zmagovalcema tega turnirja je bil prvi po letu 1978, ko je Bjorn Borg po petih nizih ugnal Adriana Panatto.

Nadal je z nedeljsko zmago prišel do svoje 15. zmage na turnirjih serije Masters, ki je v koledarju od leta 1990 (po novem serija 1000), s tem pa je prehitel tudi teniškega virtuoza iz Švice Rogerja Federerja s štirinajstimi. Pred sabo ima tako le še ameriško legendo Andreja Agassija, ki je na takoimenovanih turnirjih slavil 17 zmag. Z uspešnim nastopom v finalu je zmagal že 30. zapored na peščeni podlagi (nazadnje je izgubil lani v Rimu proti Juanu Carlosu Ferrerju), prišel do 16. zaporedne zmage letos (36-1 v nizih), skupno število zmag in porazov od leta 2005 pa je povečal na izjemnih 147-4. Kaj vse je dosegel Nadal si lahko pogledate tukaj, zraven pa morate prišteti še današnji rezultat.

 

Malorčan se na peščeni podlagi počuti kot riba v vodi

 

22-letni Nadal je že uvodoma odvzel servis leto mlajšemu Djokoviću in to prednost je držal vse do 10. igre, ko je serviral za zmago. Skoraj nevejetno, a Nadal si je prav pri koncu privoščil dve neizsiljene napake in spustil Djokovića, da izenači na 5-5. Ogromno truda je Nole vložil, da se je vrnil v niz, a kaj, ko je vse zapravil v naslednji igri na svoj servis (4 neizsiljene napake). Nole se je tega prav dobro zavedal in iz jeze vrgel lopar na tla. Nepopustljivi Srb je nato dobil še eno igro na Nadalov servis in nepričakovano, a zasluženo prišel do podaljšane igre, ki pa jo je z nekaj napakami zapravil. 1-0 za Nadala.

Novak Djoković bo zaradi finalnega poraza 11. maja izgubil tretje mesto na teniški lestvici ATP. Zamenjal ga bo Britanec Andy Murray, ki je tu izgubil že v uvodnem krogu. Kako ironično?

Igralca sta v večnem mestu nadaljevala z vrhunsko predstavo, vredno finala, tudi v 2. nizu. Z dvojno napako si je Djoković zapravil možnost osvojitve vsaj enega niza, saj je zaradi tega izgubil 6. igro na svoj servis. Rafa darila seveda ni izpustil iz rok, ter je na svoj servis povedel že 5-2. Branilec naslova iz lanskega leta Djoković se je v zadnji 8. igri na svoj servis že na pol predal in po zaslugi izjemnega Nadala oddal še ta začetni udarec za končnih 0-2 v nizih (6-7, 2-6). Rafa na turnirju ni oddal niti niza!

Rafael Nadal z zmago piše zgodovino tudi na rimskem turnirju in ostaja še naprej nepremagljiv na pesku, Novak Djoković pa se sedaj seli v 'svoj' Beograd, kjer bo nosilec ATP turnirja serije 250. Četudi bo 1. nosilec Nole v Beogradu osvojil naslov, pa svojega tretjega mesta na teniški lestvici ATP ne bo mogel zadržati, saj ga bo 11. maja vsaj za nekaj časa prehitel Andy Murray.

pripravil: L.S.

foto: espn.com

Internazionali BNL d'Italia 2009
Rim, ITA
April 27 - Maj 3, 2009
Nagradni sklad: $2750000
Podlaga: Pesek
Tip: ATP



Finale:

Rafael Nadal (ESP) d. Novak Djokovic (SER) 76 62

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete