Po zaslugi Rogerja Federerja je padel veliki Rafael Nadal!

17.05.2009

MADRID, ŠPANIJA - Zadnja generalka, pred drugim grand slamom sezone v Parizu, turnir Mutua Madrilena Madrid Open serije 1000 je skoraj nepričakovano pripadla drugemu igralcu sveta Rogerju Federerju. Je to velika vrnitev Švicarja?

27-letni teniški velemojster iz Basla je v nedeljskem finalu prekrižal račune kralju peska Rafaelu Nadalu in zmagal v dveh zaporednih nizih s 6-4 in 6-4. Dolgo je že minilo od zadnjega poraza Malorčana (lani aprila ga je v Rimu premagal Juan Carlos Ferrero) med tem časom pa je Rafa nanizal 33 zmag, ki jih je končal prav Federer (še več kot dvakrat večji niz mu je Federer prekinil že leta 2007 v Hamburgu). Roger je z zmago prišel do 15 zvezdice s turnirjev serije Masters in tako ujel Rafaela Nadala, skupaj pa za rekorderjem Andrejem Agassijem sedaj zaostajata še za dve lovoriki. Za Rogerja Federerja je bila to letošnja prva turnirska zmaga in prva iz serije turnirjev Masters po Cincinnatiju 2007.

 Nadal gre po peto zaporedno zmago na Roland Garros s slabo popotnico

Začetek dvoboja je bil kolikortoliko izenačen, res pa je, da je Nadal prišel do dveh brejk priložnosti, ki jih ni izkoristil. Dvorana Caja Magica je prvič onemela v 9. igri prvega niza, ko je Roger sestavil dober napad za pridobitev priložnosti za odvzem servisa in povedel (po napaki Nadala) 5-4. Na svoj servis je Federer zaključil niz sebi v prid, Nadal pa je proti koncu niza pokazal, da je bil danes še kako ranljiv. 13-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam Federer je odlično igral na mreži, saj je v tej statistiki dosegel kar 7 točk od 9 prihodov na mrežo (na drugi strani Nadal 0/0).

Oglejte si zmago Rogerja Federerja proti Rafaelu Nadalu na pesku v Hamburgu leta 2007

V peti igri drugega niza je Nadal prišel v velike težave, igrišče Manola Santane pa je povsem utihnilo, ko je Roger Federer izkoristil prvo žogo za brejk in povedel 3-2. Nadalu se je očitno začela pojavljati utrujenost od neprestanega igranja, že pred turnirjem pa je tarnal, da mu igranje v Madridu ne ustreza najbolje zaradi višinske razlike. Kakorkoli, Federer je v naslednji igri takoj potrdil svoj brejk z izkušeno in premeteno igro, ki so jo pri njem tako pogrešali zadnje leto in pol. Švicar je igral iz točko v točko bolje, na svoj servis pa je bil izjemno zanesljiv ter dvoboj pripeljal do velike zmage po drami v 10. igri, ko je imel Nadal dve priložnosti za obstanek v igri, a jih začuda ni izkoristil. Zmaga mu bo nedvomno povečala samozavest pred igranjem na Roland Garrosu, turnirju, ki ga še nikoli ni dobil v svoji karieri (trikrat ga je v finalu premagal prav Rafael Nadal).

 Je Roger Federer sposoben podobnega podviga na OP Francije?

Večna tekmeca sta odigrala svoj 20 medsebojni dvoboj, v katerih je sedaj rezultat 13-7 za Nadala, Roger pa je dobil drugega na peščeni podlagi proti Špancu, ki ma razmerje zmag in porazov v zadnjih petih letih 150-5 na peščeni podlagi.

pripravil: L.S.

foto: espn.com

Mutua Madrilena Madrid Open 2009
Madrid, Špa
10-17 Maj, 2009
Nagradni sklad: $3700000
Podlaga: Pesek
Tip: ATP



Finale:

Roger Federer (SUI) d. Rafael Nadal (ESP) 64 64

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete