Koliko so zaslužili naši igralci in igralke na letošnjem grand slam turnirju v Parizu?

31.05.2009

PARIZ, FRANCIJA - Velikokrat se občasni teniški gledalci sprašujejo koliko zaslužijo naši igralci in igralke na teniških turnirjih za grand slam in če se jim sploh izplača igrati v kvalifikacijah teh turnirjev?





Pa poglejmo kako je bilo letos v Roland Garrosu!

Pri moških sta imela nastop v kvalifikacijah zagotovljen Grega Žemlja in Luka Gregorc.

Grega Žemlja je izpadel že v 1. krogu kvalifikacij, a je vseeno zaslužil 2080 Evrov.
Luka Gregorc se je prebil v 2. krog kvalifikacij in potem izgubil dvoboj. Zaslužil je 3950 Evrov.

Pri dekletih so v kvalifikacijah nastopile Maša Zec Peškirič, Andreja Klepač in Polona Hercog.



Polona je ob rezultatu dosegla še zaslužek kariere!


Maša Zec Peškirič se je uvrstila v 2. krog kvalifikacij in zaslužila 3950 Evrov.
Andreja Klepač je izpadla že v 1. krogu kvalifikacij in zaslužila 2080 Evrov.
Polona Hercog je zmagala v vseh 3. krogih kvalifikacij in nato prišla še do 2. kroga glavnega turnirja. Zaslužila je 24.500 Evrov.

Andreja Klepač je še nastopila v igri dvojic in se uvrstila v 2. krog in prejela še 3550 Evrov. Skupaj je tako v žep pospravila 5630 Evrov za samo eno zmago na turnirju in še to v dvojicah!

Odgovor na to ali se izplača nastopiti na grand slam turnirjih pa čeprav izgubiš že na začetku kvalifikacij je več kot na dlani, DA!

Sedaj se lepo vidi kakšno finančno škodo trpi naša najboljša igralka Katarina Srebotnik, ki je po navadi ravno na grand slam turnirjih dosegala odlične rezultate, posebej v igri dvojic.



Kato je poškodba stala veliko denarja!


Če bi Katarina Srebotnik letos prišla na primer do 4. kroga posamezno v finale dvojic pri dekletih in osvojila mešane dvojice(vse to je že dosegala v karieri) bi zaslužila : 68.400 Evrov + 78.000 Evrov + 50.000 Evrov = 196.400 Evrov. Podobno bi lahko zaslužila tudi v Avstraliji, saj je Katarina pred poškodbo igrala najboljši tenis v karieri, pa še pri dvojicah bi igrala z renomirano Nadjo Petrovo.

Za primerjavo : Blaž Kavčič bi z osvojitvijo turnirja(challenger 30.000 Evrov) v Alessandiji, kjer bi moral premagati kar 5 nasprotnikov,  zaslužil 4300 Evrov, to je 1360 Evrov manj kot Andreja Klepač s samo eno zmago v dvojicah.



Blaž Kavčič mora pokazati vse svoje znanje za soliden zaslužek!



Petra Rampre pa bi z osvojitvijo turnirja(ITF 10.000$), kjer bi ravno tako morala premagati 5 nasprotnic zaslužila okoli 1000 Evrov, se pravi 1000 Evrov manj kot nekdo, ki ima zagotovljen nastop v 1. krogu kvalifikacij g.s. turnirja in stopi na igrišče ter kmalu po začetku preda dvoboj zaradi poškodbe in tako ne odigra niti enega dvoboja.

Vsi zaslužki so "brutto", na te vsote morajo igralci in igralke plačati davek državi, kjer igrajo turnir in potem še tam kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče.

Zaključek vsega je, da je zelo pomemben položaj na profesionalni lestvici, ker ti visoka uvrstitev že sama po sebi omogoči določen zaslužek. Najboljši na svetu pa na veliko turnirjih dobijo še denar kot garancijo, samo da se pojavijo ne glede na rezultat.

foto : Fred Beckham, images google, Fabizio Lungarini
pripravil : Marjan B.

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete