EPSKI FINALE WIMBLEDONA: Velika vrnitev travnatega kralja Rogerja Federerja!

05.07.2009

WIMBLEDON - Kralj se je vrnil. Švicarski teniški superzvezdnik Roger Federer je s finalno wimbledonsko zmago proti Američanu Andyu Roddicku s 5-7, 7-6, 7-6, 3-6 in 16-14 prišel v teniško zgodovino. V svojem žepu ima 15. turnir za grand slam, kar ga uvršča na sam vrh najboljših teniških igralcev vseh časov.

V še enem epskem finalu je 27-letni Federer prišel do šestega zlatega pokala na sveti wimbledonski travi, postal tretji igralec, ki mu je uspelo v eni sezoni osvojiti peščeni Roland Garros in travnati Wimbledon, za nameček pa je na vrhu teniške lestvice zamenjal poškodovanega Rafaela Nadala.

Pete Sampras je bil priča zgodovinskemu trenutku, ko je Roger Federer presegel njegov rekord 14 zmag za GS

4 ure in 16 minut je trajalo 123. finale Wimbledona, Federer pa je premagal Roddicka z edinim brejkom v 77. igri srečanja, obenem tudi zadnji epskega finala 2009. O tem finalu se bo še veliko govorilo...sigurno pa bo ostalo v spominu pa najdaljšem nizu v dolgi, dolgi zgodovini Wimbledona - petem nizu, v katerem je nekdo moral narediti brejk in to je bil Roger Federer. Dišalo je po takem zaključku vse od 9-9, saj se je videlo, da ima Roddick vedno manj moči in prav vse je slonelo na njegovem servisu.

Dan po tem, ko je Švicar presegel 14 naslovov za grand slam Peta Samprasa, se bo 'vrnjeni kralj'  vrnil tudi na prvo mesto teniške lestvice ATP, na kateri je do avgusta 2008 preživel 237 tednov zapored.

Res škoda, da svojo vrnitev na 'enko' ni priredil z zmago nad Nadalom, a mu je Roddick napravil nemalo sitnosti v finalu, prav takih, kot jih je Švicar navajen od Rafe.

Povsem odveč je pisati o premikanju rezultata finalnega dvoboja, saj sta ga v živo prenašali dve slovenski televiziji, a en trenutek je zelo vplival na izhod tekme.

To je bilo v podaljšani igri drugega niza, v kateri je imel Američan štiri žogice za niz in vodstvo 2-0. No, nekako mu ni uspelo. Federer je dobil šest točk zapored in dobil 13. igro z 8-6,  ujel rešilno bilko, nato pa spisal zgodovino.

Roger bi bil povsem lahko žrtev atmosfere, ki je bila povsem podrejena njegovemu liku in pričakovanju, da bo Roddick v finalu le statist. Za Federerja je bilo vse pripravljeno: Kraljeva družina, legende tenisa s Petom Samprasom na čelu, celo trenirka z zlato vezeno številko 15.

Roger Federer je prišel do 15. turnirja za grand slam, v rokah pa drži šesti wimbledonski pokal

Če bi Roddick poslal v polje bekend volej ter povedel 2-0, bi se Roger le težko pobral, čeprav je že velikokrat v karieri uspel dobiti tudi takšne zaostanke. Zakaj?

Zato, ker je Američan igral izjemno dobro tudi po izgubljenem drugem nizu, ko si je šel glavo ohladit v 'slačilnico'. Zbral se je in sledili so trenutki čudovitega tenisa, v katerem je 26-letni Američan plačal ceno napora odličnih servisov, na katerih je baziral svojo igro. Kako dobro mu je to uspevalo pove podatek, da je Federer prišel v situacijo petega niza brez, da bi dosegel brejk. A nobena energija ni večna, niti Roddickova. Z vedno slabšim servisom je bila njegova igra vedno bolj ranljiva. Švicar je izkoristil šele sedmo brejk priložnost, obenem tudi prvo žogo za zaključek dvoboja. Po tej žogi Američan ni mogel skriti solz razočaranja.

Andy Roddick je izgubil še tretji wimbledonski finale z Rogerjem Federerjem

A-Rod je igral tretje wimbledonsko finale proti Rogerju in doživel tretji poraz, a nikoli ni bil bližje najbolj željenemu teniškemu pokalu. Ostal je pri eni lovoriki za grand slam, ki jo je osvojil na OP ZDA leta 2003. Njegova igra bo šla počasi v pozabo, a na zlatem pokalu bo večno pisalo, da je Roger Federer prišel do šeste zmage na sveti travi.

pripravil: L.S.

foto: daylife.com, zimbio.com

 

Wimbledon

moški - finale:

(2) Roger Federer (SUI) d. (6) Andy Roddick (USA) 57 76 76 36 1614

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete