Justine Henin nenadoma in presenetljivo končala svojo kariero

14.05.2008

BRUSELJ- Najboljša teniška igralka sveta Belgijka Justine Henin je na današnji novinarski konferenci objavila konec uspešne športne kariere.

"Odločila sem se zaključiti svojo teniško kariero ... ... To je konec čudovite avanture in o tem sem razmišljala že dolgo časa," je dejala Heninova, ki je v svoji karieri osvojila sedem naslovov za veliki slam, še zmeraj pa je vodilna na svetovni teniški lestvici WTA. Teniška igralka, ki bo 1. junija praznovala svoj 26. rojstni dan, se zaveda, da je napoved o koncu kariere šok in presenečenje za mnoge.

''Osvojila sem vse, kar se osvojiti da. V karieri sem zaslužila toliko denarja, da ga imam za tri življenja in nimam potrebe, da bi igrala še kakšen dan''.

Njen agent Ken Meyerson je povedal, da je Belgijka razmišljala o koncu kariere že pet šest mesecev in zaradi tega se ji je verjetno poznalo tudi na igrišču. Dodatek k temu je dodala še poškodba kolena in temu je sledil takojšen konec. ''Enostavno je pregorela in nima več motiva za igranje. To je zadosten razlog za upokojitev'', je še povedal Meyerson.

Justin Henin na tiskovni konferenci

Belgijkin trener Carlos Rodriguez

Heninova, ki se je borila z ločitvijo in poškodbami se je leta 2007 postavila na noge in osvojila dva turnirja za Grand Slam in še osem WTA turnirjev. V letu je zaslužila več kot 5 milijonov ameriških dolarjev.

Po tem, ko je februarja zmagala v domačem Antwerpnu ni več prišla dlje kot do četrtfinala. V Melbournu je izgubila z Marijo Šarapova potem ji je Serena Williams zadal največji poraz v zadnjih devetih letih, zadnji teden pa je izgubila proti Rusinji Dinari Safini, kasnejši zmagovalki Berlina.

Današnja odločitev je prišla na plano dva tedna pred tem, ko bi morala nastopiti na njenem najljubšem turnirju Roland Garrosu, kjer brani zadnje tri zaporedne lovorike. Poleg teh treh je OP Francije osvojila še leta 2003. V njeni zbirki so tudi naslov na OP Avstralije leta 2004 in naslova na OP Amerike na igriščih Flushing Meadowsa 2003 in 2007.

Heniniva je bila številka ena od 13. novembra 2006, z izjemo sedmih tednov lanskega leta, ko jo je na tem mestu zamenjala Marija Šarapova. V svoji karieri je pobrala za več kot 20 milijonov ameriških dolarjev nagrad.

Po objavi konca kariere je Larry Scott povedal: ''Justine Henin si ne bomo zapomnili samo po osvojenih Grand Slamih ampak po tudi po njenem izjemnem enoročnem backhand udarcu. To je žalosten dan za naš šport in milijone njenih oboževalcev. Prepričan sem, da je tako in želim si, da bo Justine ostala zvesta tenisu še naprej saj mu je posvetila celo življenje''.

foto: Getty Images
vir: STA in ESPN

Portret Justine Henin


Rojena: 1. junija 1982 v Liegeu
osvojila je 41 turnirjev, od tega sedem Grand Slamov (Australian Open 2004, US Open 2003, 2007, Roland Garrosu 2003, 2005, 2006, 2007)

1996 - nastopila na prvem ITF turnirju
1999 - začela profesionalno kariero in istega leta je osvojila prvi WTA naslov u Antwerpnu.
2001 - postala prva Belgijka, ki se je uvrstila v finale Wimbledona (izgubila proti Venus Williams).
2003 - postala prva Belgijka, ki je osvojila Grand Slam. V finalu Roland Garrosa je premagala rojakinjo Kim Clijsters. Nekaj mesecev kasneje je slavila še na US Opnu, na začetku 2004 pa še na Australian Openu.
2004 - osvojila zlato medaljo na OI u Atenah.
2005, 2006 - slavila na Roland Garrosu in tako postala peta igralka v moderni dobi tenisa, ki je ubranila naslov v Parizu.
2006 - igrala v finalu vseh štirih turnirjev za Grand Slam. Zmagala je samo v Parizu.
2007 - po štirih letih je razdrla zakon z možem Pierreom-Yvesom Hardenneom, nato pa osvojila tretji Roland Garros v nizu. Sedmi Grand Slam naslov je zmagala na US Openu.
2008 - Leto je odprla z naslovoma v Sydneyju in Antwerpnu, na Australian Opnu je izpadla u četrtfinalu.
14. maj 2008 - kot vodilna igralka lestvice WTA objavila konec kariere.



Osvojeni turnirji:


2008 - Sydney, Antwerpen
2007 - Dubai, Doha, Varšava, Roland Garros, Eastbourne, Toronto, US Open, Stuttgart, Zürich, Tour Championships
2006 - Sydney, Dubai, Roland Garros, Eastbourne, New Haven, Tour Championships
2005 - Charleston, Varšava, Berlin, Roland Garros
2004 - Australian Open, Sydney, Dubai, Indian Wells, OI
2003 - Roland Garros, Dubai, Charleston, Berlin, San Diego, Toronto, US Open, Zürich
2002 - Berlin, Linz
2001 - Gold Coast, Canberra, 's-Hertogenbosch
2000 - ITF/Liege (Bel)
1999 - Antwerpen, ITF/Reims
1998 - ITF/Gelos, ITF/Grenelefe, ITF/Ramat Hasharon
1997 - ITF/Le Touquet, ITF/Koksijde

 


Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete