Nova kraljica Roland Garrosa je Ana Ivanović iz Srbije

07.06.2008

ROLAND GARROS- Srbkinja Ana Ivanović je po treh letih vladanja Justine Henin postala nova kraljica OP Francije v Parizu po zmagi v finalu nad Rusinjo Dinaro Safino 6-4, 6-3.

Prvi niz se je začel s takojšnjim odvzemom servisa Ane Ivanović kar je po svoje razumljivo saj je Dinara Safina  prvič v karieri stopila na teren finala turnirja za Grand Slam medtem, ko je bil za Srbkinjo to že tretji finale tako velikega turnirja in drugi zaporedni v Parizu. Začetek je do rezultata 4-1 in dveh brejkih Ivanovićeve povsem pripadal slednji nato pa je Dinara po svoji ustaljeni navadi pritisnila na plin in v šesti igri vrnila udarec z brejkom ter na svoj servis znižala izdi na 4-3. V naslednji igri je finalistkinja letošnjega prvega turnirja za Grand Slam v Melbournu na svoj servis vodila že 40:0 nato pa z nekaj napakami omogočila Safini še drugi brejk za poravnavo izida na 4-4. Novopečena številka ena na WTA lestvici Ana Ivanović je s svojim tretjim brejkom v deveti igri prišla do praga zaključka prvega niza, ki ga je pri svojem servisu s težavo dobila v tretji zaključni žogici po 45 minutah igre. V nizu sta imeli obe igralki po štiri priložnosti za odvzem servisa, Ana je izkoristila tri, Rusinja pa dva.

 

Lepotica ubijajočega šarma in zmagovalka odprtega prvenstva Francije ter od ponedeljka tudi prva igralka sveta Ana Ivanović prihaja iz Beograda, Srbija

foto: rolandgarros.com

 

Dinara Safina v finalu ni zmogla še enega presenečenja

V drugem nizu je mlajša sestra dvakratnega zmagovalca turnirjev za Grand Slam Marata Safina v tretji igri izničila dve priložnosti za brejk Ani Ivanović tretje žogice pa ji po zaslugi slabšega drugega servisa ni uspelo tako, da je Srbkinja povedla z 2-1. Sedma igra drugega niza je postregla z izrednimi udarci obeh igralk, na koncu pa je to igro z izredno natančnim backhand-paralela udarcem dobila Safina in znižala izid na 4-3 vendar je še vedno zaostajala za en brejk iz tretje igre. Ana Ivanović je nadaljevanje dvoboja odigrala izredno zanesljivo in natančno brez kakršnihkoli svojeglavih napadov, v deveti igri napravila odločilen brejk in postala prva Srbkinja in druga v zgodovini Srbije po Novaku Djokoviću (Melbourne 2008)  z osvojenim naslovom turnirja za Grand Slam. Ivanovićeva je tako na odprtem prvenstvu Francije ubila dve muhi na en mah saj je z zmago v polfinalu nad rojakinjo Jeleno Janković postala prva igralka sveta nato pa v finalu še osvojila svoj prvi Grand Slam turnir. 

Ana Ivanović je prva srbska igralka, ki je osvojila naslov na turnirju za Grand Slam

Pokal za zmago na turnirju je Ani Ivanović izročila trikratna zmagovalka zadnjih treh let Belgijka Justine Henin, ki se je pred kratkim poslovila od profesionalnega tenisa. "Neverjetno. Kar ne morem verjeti. Obe sva igrali nervozno tekmo, obe sva imeli veliko priložnosti, na koncu pa sem vesela, da se je izteklo v mojo korist. V lanskem finalu, ko sem izgubila proti Justine Henin, sem se veliko naučila," je bil prvi komentar Ivanovićeve takoj po dvoboju.

Rusinja, ki je na zadnjih tekmah proti Mariji Šarapovi in Eleni Dementievi ubranila zaključne žoge tokrat ni imela moči še za en preobrat. ''V mojih nogah ni bilo več ognja'', je priznala Safina, ki jo trenira Željko Krajan in je izgubila po dvanajstih zaporednih tekmah. ''Bila sem utrujena'', je še dodala.

Ana Ivanović  je igrala tretjič v finalu na enem od štirih največjih turnirjev. Lani je v Parizu klonila proti Justine Henin, letos pa je v Melbournu priznala premoč Mariji Šarapovi.  Rusinja je doslej najdlje prišla v New Yorku, kjer je leta 2006 izpadla v četrtfinalu zato je bil današnji finale za njo največji uspeh v karieri. Dinara in Marat Safin sta prva brat in sestra v zgodovini, ki sta igrala v finalu turnirjev za Grand Slam.

 


 

tenisportal.si
foto: Getty Images, AP in BBC

 

Roland Garros 2008
Pariz, FRA
Maj 25-Junij 8, 2008
Nagradni sklad: $6947960 za moške in ženske
Podlaga: pesek
Tip: ATP in WTA




Finale:

-ženske:

Ana Ivanovic (SRB) Dinara Safina (RUS) 64 63


Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete