10 najboljših udarcev desetletja!

27.12.2009

Pred tednom dni smo pisali o nekaterih dosežkih, ki so zaznamovali zadnje desetletje moškega tenisa, tokrat pa smo izbrskali še 10 igralcev, ki so po mnenju teniškega analitika Bena Pronina prikazali najboljše udarce.

Kot sam pravi je bilo to 'hudičevo' težko delo, saj je moral izbirati med ogromno igralci. Rezultat je v veliki večini izšel iz dejstva, kako so igralci izkoriščali najboljši udarec v igri.

10. Servis Iva Karlovića: 78 asov na peščeni podlagi je neverjeten rekord, ki je uspel skoraj 30-letnemu Hrvatu. Njegov začetni udarec je ubijalski, z njim pa si priskrbi izjemno število točk. Na deseto mesto je postavljen predvsem zaradi tega, ker je kot igralec 'nepopoln'. Kljub višini ima zavidanja vredno gibanje in dober forehand, toda pri izmenjavi udarcev težko pride čez številko 3 in se z ostalimi igralci ne more primerjati. Tudi, ko je serviral 78 asov, je izgubil.

9. Backhand Davida Nalbandiana: Kako pogosto ste od prvega igralca sveta slišali, da se boji udarca? Kaj pa od prvih dveh? Roger Federer in Rafael Nadal sta že izjavila, da se 'bojita' Davida Nalbandiana, Rafa pa je še posebej navedel, da se najbolj boji Nalbandianovega backhanda. Argentinčev omenjeni udarec je zelo izbrušen in je velik faktor, da je David prišel do nekaj polfinal na turnirjih za grand slam in ostalih naslovov.

8. Volej Patrcka Rafterja: Skoraj nemogoče, a Rafterja smo uvrstili na listo kljub temu, da je desetletje zaznamovala igra z osovne črte. Toda Avstralec je dvakrat prišel v finale Wimbledona in obakrat je bil blizu zmagi. Imel je odličen servis in volej ter je eden najbolj prepozavnih predstavnikov te zvrsti igre. Njegova naslova na turnirjih za grand slam izhajata iz prejšnje dekade, toda s svojo igro se je uspešno kosal z 'ubijalci' iz zadnje črte.

7. Forehand Juana Martina del Potra: Če še niste videli igrati tega fanta, ste veliko zamudili. Ima le 20 let, njegov forehand pa je najhitrejši na turneji in v zgodovini teniške igre, ki mu je zelo pomagal tudi pri izjemni zmagi v finalu OP ZDA proti Rogerju Federerju. Dobra stvar za Argetninca je tudi, da ima zelo dober servis in backhand, kar bi bilo lahko odločilno v prihodnosti, da v svojo vitrino doda še kakšen naslov s turnirjev največje četverice. Toda forehand je njegov zaklad.

6. Backhand Marata Safina: Udarec Marata Safina smo hoteli postaviti na mesto številka 4, a smo bli 'fer' do Roddicka in Samprasa. Kljub njegovi nekonstantnosti si je Marat priboril dve lovoriki s turnirjev za grand slam tudi po zaslugi izjemnega backhanda. Z njim je zadeval 'winnerje' ob črti, po sredini, iz zraka,...

5. Servis Peta Samprasa: Čeprav njegovo obdobje izvira v devetdeseta, je v tem desetletju prišel do dveh GS-jev. Pri tem mu je zelo pmagal njegov začetni udarec, ki je ostal na enakem nivoju vse do konca kariere. Višje ga nismo uvrstili le zato, ker menimo, da mu servis ni odločilno pomagal pri teh dveh naslovih in ostalih finalih.

4. Servis Andya Roddicka: Sedem zaporednih let je Roddick v prvi deseterici teniške lestvice ATP, zato smo ga postavili pred Samprasa. Njegov stil igre se je z leti nekoliko spreminjal. Igral je super agresivno, nato malo obrambno, malo obojega, toda vedno je imel odličen servis. Veliko ljudi bi imelo servis Karlovića, Roddick ga ne rabi, saj je njegov dovolj dober, da je petkrat igral v finalu turnirjev za grand slam in enkrat zmagal.

3. Return Andreja Agassija: Agassi je eden najboljših returnerjev vseh časov. Na vračanju servisa je bil vedno agresiven in nasprotniku je s tem paral živce. V tem desetletju je prišel do treh lovorik na turnirjih za grand slam, postal pa je tudi najstarejši igralec, ki se je zavihtel na 1. mesto teniške lestvice ATP. Vse to je zahvala njegovemu odličnemu returnu.

2. Forehand Rafaela Nadala: Izjemen udarec Španca, ko je v svoji najboljši izvedbi. Takrat o njegovem forehandu lahko govorimo le v presežnikih. Šest zmag na turnirjih za grand slam in 15 zmag na turnirjih serije masters pove vse o Malorčanu, ki je dominiral v belem športu leta 2008 in do aprila 2009. Veliko igralcev je napadalo Federerjev backhand, a zlomil ga je Nadal. Če ima del Potro najhitrejši forehand, lahko rečemo, da ima Nadal najtežjega. V njem je toliko spina (obratov na sekundo) kot v Samprasovem drugem servisu. Noro.

1. Forehand Rogerja Federerja: Vsi poznamo Federerjevo dominacijo v zadnjem desetletju in njegovo število zmag na turnirjih za grand slam. Njegov forehand je največja poezija, ki jo je videl teniški svet. Ko je najboljši, lahko z njim počne kar hoče, tu ni limita. Več spina? Ni problema. Več moči? Ni problema. Večji kot? Ni problema. Njegov forehand drop shot je eden najlepših in najboljših udarcev v zgodovini. Ko mu gre forehand, mu enostavno nihče nič ne more. Pa da ne pozabimo na inside-out forehand. Takrat vstane tudi občinstvo.

Ostali udarci igralcev, ki jih ne smemo pozabiti: Backhand Novaka Djokovića, Andya Murraya in Richarda Gasqueta, slice Tima Henmana, volej Taylorja Denta in Radeka Stepaneka, drop shot Guillerma Corie in Fabrica Santoroja, return Lleytona Hewitta in forehand Fernanda Gonzaleza in Robina Soderlinga.

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete