IZJEMNO: Grega Žemlja in Blaž Kavčič sta udeleženca glavnega dela odprtega prvenstva Avstralije!

16.01.2010

MELBOURNE, AVSTRALIJA - Oba slovenska predstavnika v kvalifikacijah prvega grand slama sezone v Melbournu, Blaž Kavčič in Grega Žemlja, sta svojo nalogo opravila z odliko in se uvrstila v glavni žreb. To bosta prva nastopa slovenskih moških predstavnikov v glavnem delu OP Avstralije v zgodovini. ČESTITKE BLAŽ IN GREGA!

23-letni Žemlja je razorožil favoriziranega tretjega nosilca iz Belgije Steva Darcisa (108. na ATP) po pravi drami z rezultatom 1-6, 6-3 in 10-8. V prvem nizu Žirovničanu ni šlo prav nič od rok, na drugi servis sploh ni osvojil točke in je izgubil niz po 24 minutah. Tudi v nadaljevanju se ni obetalo nič dobrega, nato pa je Žemlja obrnil dvoboj na glavo. Prvo je nadoknadil zaostanek brejka, nato še enkrat vzel servis Belgijcu in dobil niz. Izenačenje.

Tekmeca sta šla v odločilni del, ki se je odločil šele po 1 uri in 16 minutah. Varovanec trenerja Žiga Janškovca je v 7. igri z brejkom prešel v vodstvo, v naslednji pa serviral za zmago, vendar je le ta splavala po vodi. Za končni preboj v glavni del turnirja za grand slam je moral Darcisa zlomiti v 17. igri, potem pa je rutinirano odigral na svoj začetni udarec ter slavil veliko zmago nad nedavnim četrtfinalistom ATP turnirja v Dohi.

Za Žemljo bo to drugi nastop med 128 najboljšimi tenisači sveta na turnirjih za grand slam po lanskoletnem Wimbledonu, ko je po uspešnih kvalifikacijah nato v 1. krogu tesno izgubil proti Špancu Albertu Montanesu.

Samo par minut za tem si je, prvič v karieri, glavni del turnirja največje četverice priskrbel še 22-letni Blaž Kavčič (126. na ATP). V izjemnem obračunu je po dveh nizih strl odpor neugodnega Indijca Somdeva Devvarmana (161. na ATP) s 6-3 in 7-6.

V tretje gre rado, pravi pregovor, ki še kako drži za Ljubljančana, ki je odlično začel letošnji uvod v sezono. Najvišje uvrščeni slovenski igralec tenisa je v dvoboju z Indijcem zelo dobro serviral in zasluženo zmagal. Sam začetek ni bil ravno obetajoč, toda Blaž se je po brejku zaostanka hitro zbral in stvari postavil na svoje mesto. Same točke so bile v nekaterih igrah izjemno tesne, kar pove tudi čas prvega niza, ki sta ga tekmeca igrala skoraj 1 uro, dobil pa ga je Blaž s 6-3. V drugem nizu je lanskoletni finalist turnirja v Čenaju Devvarman že zaostajal 3-1, potem pa nanizal 4 igre zapored in serviral za izenačenje, a mu ni uspelo. Kavčič je napad ubranil, nato pa po 2 urah in 21 minutah dobil podaljšano igro in vstopil v svet najboljših, ki bodo igrali na letošnjem OP Avstralije.

Žal je v zadnjem krogu kvalifikacij izgubila Maša Zec Peškirič. S 6-3, 6-3 je bila od nje boljša Francozinja Valeria Tetreault.

pripravil: L.S.

foto: Facebook

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete