Presenečenja na OP Avstralije: 'Sramoten' poraz za Kim Clijsters; Izpadla tudi J.J.

22.01.2010

MELBOURNE, AVSTRALIJA - Prva favoritinja OP Avstralije v ženski konkurenci in zadnja zmagovalka turnirja za grand slam (OP ZDA) Kim Clijsters se je opekla tam, kjer ni nihče pričakoval. V 3. krogu ji je lekcijo tenisa pokazala Rusinja Nadja Petrova, pravzaprav jo je kar osramotila z rezultatom 6-0, 6-1.

19. nosilka iz Moskve Nadja Petrova je tako poskrbela za največjo senzacijo v ženskem delu tekmovanja v Melbournu. Do sedaj še nikoli ni premagala Belgijko (0-4), ki se je lani vrnila na turnejo in takoj osvojila grand slam v New Yorku, danes pa je, nverjetno, oddala le eno igro. Popoln 'black out' velike Kim, se je odrazil tudi v točkah, ki jih je osvojila le 22 (samo 5 v prvem nizu), na semafor pa se je vpisala šele pri rezultatu 0-6, 0-3. Dvoboj je trajal le 52 minut.

27-letna Nadja Petrova je Kim Clijsters postavila na trdna tla

S prvega grand slama sezone v deželi 'down under' pa se poslavlja tudi Jelena Janković. Srbski teniški predstavniki so bili po prvem krogu 100%, v tretjem pa so se njihove vrste že dodobra razredčile, pravzaprav jim ostaja le še Novak Djoković. Najboljša srbska teniška igralka je izgubila proti Aljoni Bondarenko, Ukrajinki, ki se je kolo pred tem mučila s Polono Hercog. Bondarenko je že na štartu vzela servis Jeleni, potem pa ji je do konca niza to uspelo še dvakrat. Zelo podobno je bilo tudi v drugem nizu, kjer ji je uspel brejk v 3., 5. in 9. igri, kar je bilo več kot dovolj za vstop v osmino finala z rezultatom 6-2, 6-3.

''Na žalost to ni bil moj dan. Slabo sem udarjala žogico', je povedala J.J., ki je napravila kar 40 nevsiljenih napak. Zanimivo, da niti ni bila preveč razočarana zaradi izpada: ''To je šele začetek sezone in niti ni tako strašno. To mi je bil drugi turnir v sezoni in moram ostati pozitivno usmerjena. Čutim, da napredujem v igri in cilj je vrnitev na vrh''.

Aljona Bondarenko je imela v 3. krogu veliko, veliko manj dela z Jankovićevo, kot en krog prej s Polono Hercog

Morda pa bo letos uspelo kaj več Dinari Safini? Sestri sedaj že upokojenega Marata Safina še nikoli ni uspelo zmagati na turnirjih velike četverice, največ kritik pa je bila deležna lansko leto, ko je zasedala prvo mesto na teniški lestvici WTA brez osvojene omenjene lovorike. Je bila Dinara pod prevelikim pritiskom favoritinje in se bo sedaj sprostila, ko na njo nihče ne računa? Morda. Trikrat je že igrala finale GS-ja, a ji nikoli ni uspelo, nazadnje pa se je spotaknila na zadnji stopnički na Roland Garrosu.

2. nosilka je je danes brez vsakršnih težav prišla v 4. krog, a roko na srce, tudi nasprotnica Elena Baltacha (VB) ni bila ne vem kako kvalitetna. Moskovčanka je zmagala s 6-1 in 6-2, njena zmaga pa ni bila pod vprašanjem v nobenem trenutku.

Dinara Safina letos ni pod takšnih pritiskom kot lani

V treh nizih sta zmagali preostali Belgijki, Justine Henin in Yanina Wickmayer. Avstralsko občinstvo ljubi igralke, ki niso favoritinje in se borijo, Wickmayerjeva pa je v petek prikazala prav to. Proti Sari Errani se je borila in iztržila zmago, vmes pa je imela še težave s hrbtom. Vse to je lahko posledica veliko tekem, saj je Belgijka morala igrati tudi kvalifikacije, že v 1. krogu pa je zmagala po maratonski bitki. Prvi niz je proti italijanski specialistki za pesek dobila s 6-1, v drugem pa je Erranijeva z dolgimi izmenjavami izborila bitko tudi po zaslugi bolečin v hrbtu Wickmayerjeve. V tretjem nizu je Italijanka že povedla z brejkom, a se je Belgijka zbrala in na koncu slavila, Erranijeva pa še nikoli ni bila tako blizu 4. krogu na turnirjih za grand slam.

Justine Henin se je rešila iz primeža Rusinje Alise Klejbanove, ki je v 1. krogu izločila Jeleno Dokić. Po izgubljenem prvem nizu, sta drugega igrali kar 1 uro, odločilni brejk pa je sedemkratni zmagovalki turnirjev za GS uspel proti koncu, nato pa je v tretjem izkoristila vse tri priložnosti za odvzem servisa in vstopila v osmino finala, kjer se bo pomerila z rojakinjo Yanino Wickmayer.

Turnir zapušča tudi 11. nosilka Marion Bartoli, ki je izgubila proti Kitajki Ženg Ži, med 16 pa je uspelo priti tudi junakinji prvega dne in prvega dvoboja na letošnjem OP Avstralije Mariji Kirilenko. Rusinja je takrat v dvoboju lepotic izločila skrito favoritinjo Marijo Šarapovo, danes pa je po dveh težkih nizih premagala še Italijanko Roberto Vinci in bo za vstop v četrtfinale moči pomerila z rojakinjo Dinaro Safino, 2. nosilko Melbourna.

Marija Kirilenko bo z igranjem v 4. krogu izenačila svojo najboljšo uvrstitev s turnirjev za grand slam. Leta 2008 je v osmini finala igrala prav v Melbournu

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

 

Australian Open 2010
Melbourne, AVS
18-31 Januar, 2010
Podlaga: Trda
Tip: WTA in ATP




3. krog:

(2) Dinara Safina (RUS) d. Elena Baltacha (GBR) 61 62
(31) Alona Bondarenko (UKR) d. (8) Jelena Jankovic (SRB) 62 63
Zheng Jie (CHN) d. (11) Marion Bartoli (FRA) 57 63 60
(WC) Justine Henin (BEL) d. (27) Alisa Kleybanova (RUS) 36 64 62
Maria Kirilenko (RUS) d. Roberta Vinci (ITA) 75 76(4)
(Q) Yanina Wickmayer (BEL) d. Sara Errani (ITA) 61 67(4) 63

(19) Nadia Petrova (RUS) d. (15) Kim Clijsters (BEL) 60 61

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete