Izjemni Međugorec zaustavil Del Potra; Nadal ukrotil neugodnega Karlovića!

24.01.2010

MELBOURNE, AVSTRALIJA - V 4. krogu letošnjega OP Avstralije je izpadel veliki zmagovalec OP ZDA Juan Martin del Potro, mero pa mu je vzel Hrvat Marin Čilić. Zmagi za Rafaela Nadala in Andya Murraya.

V 3. dvoboju dneva sta se pomerila Marin Čilić in Juan Martin del Potro. Tekmeca in vrstnika (oba imata 21 let) sta se do sedaj srečala dvakrat, oba dvoboja pa je lani na turnirjih za grand slam dobil Argentinec. Ponovitev 4. kroga iz OP Avstralije 2009 oz. ponovitev četrtfinala iz OP ZDA se je spremenila v sladko maščevanja Hrvata, ki je po petih nizih s 5-7, 6-4, 7-5, 5-7, 6-3 in maratonskem dvoboju ugasnil upanje za Juana Martina del Potra in se drugič zapored uvrstil med 8 najboljših na turnirjih velike četverice.

Rafa je bil danes veliko večji od Iva Karlovića

Že zgodaj zjutraj po našem času sta si igranje v četrtfinalu zagotovila Andy Murray in Rafael Nadal. Oba sta igrala z najvišjima igralcema na turneji, a je imel Murray manj dela. Britanec je Johna Isnerja ugnal s 7-6, 6-3 in 6-2, branilec naslova in 2. nosilec Rafael Nadal pa je ukrotil neugodnega bombarderja Iva Karlovića s 6-4, 4-6, 6-4 in 6-4.

Za Marina Čilića je to ena največjih zmag v karieri, tekmeca pa sta prikazala sijajno igro in neverjetno borbo, ki je trajala kar 4 ure in 38 minut. Tokrat Međugorec ni podlegel pritisku in je odigral tako kot zna. Vse do konca je čvrsto udarjal, se reševal iz težkih situacij in pritiskal na Del Potra.

Sicer je Argentinec bolje začel, zasluženo dobil prvi niz, zelo blizu pa je bil tudi drugemu. No, Čilić je ohranil mirno kri in z dobrimi serviranjem in včasih tudi tveganimi potezami ubranil vse brejk priložnosti ter izenačil v nizih. V nadaljevanju dvoboja je Hrvat izpuščal priložnosti za odvzem servsa kot po tekočem traku, kazen pa je sledila pri 4-4, ko je Del Potro z brejkom povedel. Uporni Čilić se ni dal in je takoj prišel do ribrejka, v naslednji izmenjavi še do enega in povedel 2-1 v nizih.

Drama se je nadaljevala tudi v 4. nizu, ki ga je dobil 'Gaučo' in izsilil odločilni 5. niz, kjer mu je Čilić pobegnil z brejkom pri 2-1. Argentinec se je trudil in trudil ter je bil zelo blizu vrnitve v dvoboj, a vseeno, nedelja je bila dan 14. nosilca Marina Čilića.

Veliko teniških strokovnjakov je napovedalo, da bo leto 2010 v znamenju Marina Čilića

Branilec naslova Rafael Nadal je 4. krog igral z velikanom iz predmestja Zagreba Ivom Karlovićem. Tekme z dr. Ivom so vedno pravi hazard, saj je Hrvatu izjemno težko vzeti začetni udarec - izkoristiti moraš prav vsako priložnost. Kar nekaj 'velikih' se je že opeklo pri Karloviću, ki večino nizov spravi v podaljšano igro, a tokrat ni bilo tako.

Špancu so uspeli odločilni brejki v 1., 3. in 4. nizu in po 2 urah in 36 minutah se je uvrstil v četrtfinale, kjer ga čaka Andy Murray. Nadal je po dvoboju povedal, da je bil to eden težjih dvobojev, saj se je igralo brez ritma, sam pa je srečen, ker je izkoristil svoje priložnosti. Statistika je na koncu pokazala, da je Karlović izstrelil 28 asov (Nadal 2), pri neposrednih točkah in nevsiljenih napakah pa je tehtnica močno na strani Malorčana.

Za odličnega Škota Andya Murraya je preboj v drugi teden tekmovanja v Melbourne Parku nova izkušnja, saj se je do sedaj prebil le do 4. kroga. Murray, ki še vedno lovi svojo prvo lovoriko na turnirjih za grand slam, je dvoboj z Johnom Isnerjem izpeljal po svojih notah. Američana so pokopale nevsiljene napake, nabral si ji je namreč kar 41 medtem, ko je Murray svoje povsem ugasnil ter je po 2 urah in 12 minutah uspel narediti le 8 napak. Igra Britanca je bila na visokem nivoju, kar je kasneje v pogovoru z Jimom Courierjem priznal tudi sam, tekmecu iz Tampe na Floridi pa ni dopustil, da bi mu vzel začetni udarec.

Andy Murray (levo) je bil po zmagi v 4. krogu OP Avstralije dobre volje (desno Jim Courier)

 

Težek test je preživel tudi Andy Roddick, ki je zapravljal priložnosti za odvzem servisa kot za stavo. 3 ure in 25 minut je trajal zadnji nedeljski moški dvoboj v Rod Laver Areni, v 4 .nizu pri rezultatu 2-1 v nizih za Gonzaleza, pa sta tekmeca bila bitko, ki jo je prekinilo šele sokolje oko. Na veliko nesrečo Čilenca (in srečo Roddicka) je Američan zadel črto, klical 'challenge' (sodnik je dosodil avt), ki je potrdilo njegovo tezo. Težava je bila v tem, da je bila to žoga za niz Roddicka, Gonzalez pa je upravičeno protestiral pri glavnem sodniku, ki očitno ni videl, da je bil Južnoameričan pri žogi, ki bi jo lahko udaril nazaj.

V petem nizu je Teksačan hitro prišel do brejka in za Gonzaleza se je agonija še povečevala in ni več sestavil partije, ki bi mu prinesla zmago in četrtfinale, kjer se bo sedaj z Marinom Čilićem pomeril Roddick. Po dvoboju je Američan potrdil, da je imel veliko sreče, da se je zvlekel v 5. niz in nato zmagal. Rezultat: 6-3, 3-6, 4-6 ,7-5, 6-2.

Andy Roddick je z uspešno klicanim preverjanjem leta žogice prišel do 4. niza in izenačenja v nizih na 2-2

Ja, sedaj postaja v Melbournu zelo vroče. Že v torek bomo videli poslastico med Andyem Murrayem in Rafaelom Nadalom, drugi četrtfinale pa tvorita Andy Roddick in Marin Čilić.

 

Australian Open 2010
Melbourne, AVS
18-31 Januar, 2010
Podlaga: Trda
Tip: WTA in ATP




4. krog:

[2] R Nadal (ESP) d I Karlovic (CRO) 64 46 64 64
[14] M Cilic (CRO) d [4] J del Potro (ARG) 57 64 75 57 63
[5] A Murray (GBR) d [33] J Isner (USA) 76(4) 63 62
[7] A Roddick (USA) d [11] F Gonzalez (CHI) 63 36 46 75 62

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete