Djoković in Federer kot hitri vlak; Tsonga in Davidenko po petih nizih

25.01.2010

MELBOURNE, AVSTRALIJA - Drugi del dvobojev na OP Avstralije, ki peljejo v četrtfinale, je minil brez presenečenj, čeprav do tega v dveh dvobojih ni manjkalo veliko. Novak je ekspresno odpravil Kubota, Federer v manj kot dveh urah Hewitta Jo-Wilfried Tsonga in Nikolaj Davidenko pa sta za preboj med 8 potrebovala veliko več časa.

Najboljši srbski teniški igralec in 3. igralec sveta Novak Djoković, je praktično ponovil tekmo iz 3. kroga, ko je pospravil z Denisom Istominom. Odigral je resno in osredotočeno proti vidno slabšemu nasprotniku in mu je dal jasno vedeti, da je razlika med njima vsaj dva razreda. Sama tekma je trajala manj kot 2 uri, Poljak Lukas Kubot pa je nekaj odpora pokazal le v 3. nizu. Rezultat 6-2, 6-1 in 7-5.

V vseh treh nizih smo videli po dva brejka na strani Srba, ki je vodil igro, le v 3. nizu se je Kubot upiral do 5-5 (uspel mu je celo odvzem servisa), nato pa je Nole izkoristil tretjo zaključno žogo in se uvrstil med osem, kjer bo mel veliko težje delo.

Za Srba se OP Avstralije 'začenja' šele v četrtfinalu

Roko na srce, zmagovalec OP Avstralije leta 2008 je imel do sedaj najlažji žreb, prvi test pa ga čaka šele v četrtfinalu, ko bomo videli ponovitev finala iz leta 2008, ko je Nole v deželi 'down under' prišel do prvega in edinega naslova za grand slam z zmago proti Joju-Wilfriedu Tsongi.

''Če pogledam žreb lahko rečem, da sem dobil pravega nasprotnika v tem krogu. Ni bilo podcenjevanja, saj sem lani z njim že igral v finalu OP Srbije. Vedel sem, da je dober tenisač in sem že od začetka igral tako kot znam'', je dejal Nole, ki je bil zelo zadovoljen s svojim servisom.

Le ta mu bo moral služiti tudi proti Francozu Tsongi, če bo hotel videti polfinale. Proti njemu ima razmerje 2-4, Novak pa je priznal, da je temnopolti Francoz zelo napredoval od finala Melbourna leta 2008.

Tsonga je v četrtfinale prišel veliko, veliko težje, saj je moral proti Nicolasu Almagru pokazati vse kar zna. Španec je že zaostajal za dva niza, a se ni predal ter srečanje odpeljal do petega niza, kjer je pokleknil šele v 16. igri z rezultatom 6:3, 6:4, 4:6, 6:7, 9:7.

Davidenko zlomil Verdasca

Rus Nikolaj Davidenko, eden najbolj vročih igralcev prvega grand slama sezone, je proti Fernandu Verdascu izpustil dva niza prednosti, podobno kot Tsonga proti Almagru in je moral kožo reševati v odločilnem, petem.

Kolja je preživel test z Verdascom

Davidenko ni izgubil tekme vse od konca novembra, niz 13. zmag pa bo branil proti Rogerju Federerju. Dvoboj z Verdascom je bil pravi triler osmine finala, kjer je Rus povedel 2-0 v nizih, Španec je izenačil, a ni mogel do končnega slavja. Favorit iz sence je na koncu slavil s 6:2, 7:5, 4:6, 6:7 (5:7), 6:3.

Se spomnite scene iz filma  'Scarface', ko je Al Pacino dejal: “Say hello to my little friend''? Zamenjajte Pacina s Fernandom Verdascom, ki je s forehandi streljal kot z avtomatskega orožja in jasno vam bo, kakšen je bil današnji dvoboj med Rusom in Špance. Tako slikovito so se izrazili na uradni spletni strani o tekmi teh dveh nasprotnikov.

Prvi niz je dobil Davidenko, ko je zlomil servis Verdasca pri 3-2, v drugem pa sta bila zelo izenačena. Verdasco po zaostanku ni imel več kaj izgubiti in je z dobrim začetnim udarcem ter returnom najprej znižal izid. V 4. nizu je lanskoletni polfinalist OP Avstralije Veradsco že povedel 5-3, vendar se je Davidenko z ribrejkom vrnil, potem pa izgubil podaljšano igro in gledali smo 5. niz.

Kar 3 brejk priložnosti je zapravil Verdasco na začetku odločilnega niza in to se mu je maščevalo v 6. igri, ko je izgubil servis in zaostal 2-4, malo kasneje pa je Rus slavil veliko zmago, ki ga pelje v četrtfinale.

Verdasco je zadel 15 asov, a je napravil tudi 20 dvojnih napak in 40 nevsiljenih napak več kot Davidenko (81-51).

'Nando' se je odlično upiarl skritemu favoritu in ni veliko manjkalo, da bi se uvrstil v četrtfinale. Po igri sodeč si ga je vsekakor zaslužil

Roger Federer v 23. zaporednem četrtfinalu turnirjev za grand slam

Nekdanji trikratni prvak Roger Federer je brez težav po treh nizih ugnal domačina Lleytona Hewitta in si priskrbel 23. zaporedni četrtfinale na turnirjih za grand slam!!! Za Švicarja je bila 15. zaporedna zmaga proti Avstralcu in osma na turnirjih za grand slam, kjer mu 'kenguru' še ni uspel prizadejati poraza.

Hewitt do vstopa med 16 sploh ni izgubil niza, a kaj mu to pomaga, če je igral proti švicarskemu maestru. Prvič je izgubil servis v 6. igri, ko je naredil 4 nevsiljene napake, v drugem pa je Federer prišel do prednosti 4-1 in kmalu zatem povedel 2-0 v nizih. Hewitt se ni predal in je po zaostanku v 3. nizu nekako prišel do izenačenja na 4-4, toda že v naslednji igri je Roger postavil stvari na svoje mestu, še enkrat vzel servis Avstralcu in končal 25. medsebojni dvoboj z 49 'winnerji' in 7 asi.

Federer je Hewitta v 25 dvobojih ugnal kar 17-krat

28-letni igralec iz Basla se spogleduje s četrtim naslovom na OP Avstralije, s končnim tiumfom pa bi postal peti v zgodovini, ki bi mu to uspelo. Še prej bo moral za 23. zaporedni nastop v polfinalu turnirjev velike četverice ugnati Nikolaja Davidenka, s katerim je po 12. zaporednih zmagah, dvakrat izgubil. Rus je bil boljši lani v polfinalu zaključnega turnirja v Londonu in letos v polfinalu ATP turnirja v Dohi.

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

Australian Open 2010
Melbourne, AVS
18-31 Januar, 2010
Podlaga: Trda
Tip: WTA in ATP




4. krog:

[1] R Federer (AUS) vs [22] L Hewitt (AUS) 62 63 64
[3] N Djokovic (SRB) d L Kubot (POL) 61 62 75
[6] N Davydenko (RUS) d [9] F Verdasco (ESP) 62 75 46 67(5) 63
[10] J Tsonga (FRA) d [26] N Almagro (ESP) 63 64 46 67(5) 97

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete