Roger Federer je z zmago nad Davidenkom vpisal novo črtico v zgodovini tenisa!

27.01.2010

MELBOURNE, AVSTRALIJA - Švicarski teniški velemojster Roger Federer si je s četrtfinalno zmago proti Rusu Nikolaju Davidenku z 2-6, 6-3, 6-0, 7-5 priskrbel 23. zaporedni polfinale (!!!!) na turnirjih za grand slam. Nazadnje ni igral v polfinalu turnirjev velike četverice daljnega leta 2004 na Roland Garrosu.

Tekma dneva, ki so jo vsi nestrpno pričakovali, je poskrbela za vzburjenje na tribunah in pred malimi zasloni.

Švicar je začel neverjetno slabo in s polno nevsiljenimi napakami Davidenku omogočil hitro osvojen niz, je pa treba prizanti, da je Rus odigral fenomenalno. Neverjetna predstava Rusa se je začela rušiti v sredini drugega niza, ko je Federer po zaostanku prišel do ribrejka, nato pa nanizal neverjetno serijo iger 12-1 in v tretjem Davidenku celo zavezal kravato. V izenačenem četrtem nizu je Federer strl trdoživeda Rusa šele v 11. igri, nato pa rutinirano zaključil.

 

Roger Federer bi z uvrstitvijo v finale že 8. zapored igral v zadnjem dejanju turnirjev za grand slam. Nazadnje mu je niz preprečil Novak Djoković leta 2008 na OP Avstralije

Švicar je potreboval 156 minut, da obvlada Koljo, ki ga je premagal na zadnjih dveh tekmah po 12 izgubljenih. Sam dvoboj pa je bil dokaj čuden.

Kot je napisano v zgornjem citatu, je Davidenko začel kot 'nor'. Prvi niz je dobil ekspresno s 6-2, v drugem pa povedel 3-1 in imel žogo za brejk, potem pa je sledil neverjeten preobrat v režiji najboljšega igralca sveta. Roger je osvojil 13 zaporednih iger in kar naenkrat prišel do vodstva 2-1 v nizih, v četrtem pa je povedel 2-0. Zdelo se je, da je četrtfinale odločen, toda Rus se s tem ni strinjal in mu je vrnil z ribrejkom. Dvoboj se je razživel in v 10. igri (po še enem brejku Federerja) je Baselčan že zapravil zaključno žogo, izgubil servis ter je moral še enkrat po kostanj v žerjavico. To mu je uspelo že v naslednji igri (brejk), nato pa je na svoj servis brez izgubljene točke spisal nov delček zgodovine.

''Poskušal sem ostati zbran in motiviran. Motilo me je sonce in upal sem, da se bo hitro skrilo'', je razkril delček skrivnosti Roger o slabem prvem nizu.

Nikolaj Davidenko je po suvereno dobljenem prvem nizu povsem zamrznil in še enkrat več končal turnir za GS pred polfinalom, kaj šele finalom

Z zmago je Federer pokopal sanje in upe Novaka Djokovića, da bi se napričakovano zavihtel na 1. mesto teniške lestvice ATP (moral bi osvojiti Melbourne), sam pa si je zagotovil 268 teden kraljevanja in se izenačil z Jimmyem Connorsom na tretjem mestu večne lestvice. Na prvem pestu sta več nedelj preživela le Ivan Lendl (270) in Pete Sampras (286), toda verjetno ni več daleč dan, ko bo padel tudi ta rekord ter Federerja še bolj približal nesmrtnim.

Ženi Mirki Federer (Vavrinec) se je kar smejalo ob zmagi Rogerja

Australian Open 2010
Melbourne, AVS
18-31 Januar, 2010
Podlaga: Trda
Tip: WTA in ATP




Četrrtfinale:

(1) R Federer (SUI) d (6) N Davydenko (RUS) 26 63 60 75

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete