Jutri zjutraj se bo spet pisala zgodovina; Federer ali Murray?

30.01.2010

Jutri zjutraj ob 9.30 po našem času bo v Melbournu še zadnje dejanje letošnjega prvega grand slama sezone, t.i. Australian Open.

Nasproti si bosta stala Švicar Roger Federer in Britanec Andy Murray. Prepričani smo lahko, da se bo jutri na otoku promet ustavil, Britanci pa bodo od prvega do zadnjega dihali za enega moža, Andya Murraya, ki bi jih lahko rešil 74-letnega prekletstva. Ja, tako dolgo že čakajo na zmagovalca turnirja za grand slam. Zadnji Britanec, ki je zmagal na turnirju velike četverice je bil Fred Perry, ko je leta 1936 pokoril tekmece na OP ZDA.

278 turnirjev za grand slam so že brez uspeha, v tem času pa so britanski igralci petkrat igrali v finalu, a vselej izgubili. Tudi zadnji, Andy Murray, je leta 2008 podlegel prav proti nasprotniku s katerim se bo srečal v nedeljo. Zmaga bi Murrayu poleg slave in naslova narodnega junaka (čeprav je Škot) prinesla tudi 2. mesto na teniški lestvici ATP, karierno uvrstitev, ki jo je lani držal vsega tri tedne.

Roger Federer bo v vsakem primeru ostal vodilni igralec sveta, v ponedeljek pa bo na 1. mestu kraljeval že 268. teden in se izenačil z Jimmyem Connrsom na tretjem mestu večne lestvice.

''Dobil sem neverjetno število sporočil (SMS), v katerih mi kolegi, znanci in družinski prijatelji želijo srečo'', je povedal Murray. ''Poskušal bom ostati zbran v naslednjih dneh, čeprav mi je jasno da doma vlada evforija. Vem, da je minilo ogromno časa (od zadnjega britanskega zmagovalca), toda v nedeljo bo težko''.

''Neverjetno kaj mu delajo britanski mediji. Pritisk je ogromen, a mislim, da je Andy dovolj pripravljen, da se lahko s tem spopada'', je povedal Federer na temo '74 let agonije'.

Andy Murray je do finala oddal le en niz, katerega mu je vzel Marin Čilić v polfinalu, proti Rogerju Federerju pa ima pozitivno razliko v medsebojnih tekmah (6-4), a zadnji dve je izgubil.

''Igral sem z njim v času, ko nisem bil najbolje pripravljen'', je dejal Švicar, ki je le s štirimi igralci izgubil dva zaporedna dvoboja (poleg Murraya je to uspelo še Dominiku Hrbatyu, Rafaelu Nadalu in Gillesu Simonu). ''Imela sva nekaj tesnih dvobojev, v katerih sem mislil, da imam vse pod kontrolo, a na koncu sem naredil preveč napak. Medsebojno razmerje bi bilo lahko tudi drugačno, toda s tem se ne obremenjujem. Ne zanima me ta statistika, v bistvu mi ne pomeni nič. Dvoboj na tri dobljene nize je povsem drugačna tekma'', pravi Federer, ki je leta 2008 v finalu OP ZDA na osrednjem stadionu Arthurja Asha ugnal takrat 20-letnega Britanca po treh zaporednih nizih.

Toda Murray misli, da ima v nedeljskem finalu Melbourna večje možnosti kot takrat. ''Moral bom igrati najboljše kar znam. Mogoče najboljšo tekmo kariere. Povsem se zavedam kaj me čaka v finalu. Igral bom po najboljših močeh in če mi uspe vem, da imam veliko možnosti''.

''Pri dvajsetih sem bil še zelo nezrel. Od takrat je minilo leto in pol in sedaj sem psihično na precej višji ravni, prav tako pa imam več izkušenj. Vseeno je bilo tisto finale prvo'', pravi Škot in s tem se strinja tudi Federer.

''Za Andya bo to drugo finale turnirjev za grand slam. Zdi se mi, da je drugič vseeno lažje kot prvič. Po drugi strani pa je težava v tem, da v prvem ni zmagal in je na istem kot prej. Poleg tega igra z igralcem, ki je zmagal že 15-krat, od tega trikrat v Melbournu. Vem kako moram igrati in to je še eden izziv več''.

Tudi 28-letni Federer je impresivno prišel do 22. finala na turnirjih velike četverice. V prvih šestih dvobojih je oddal le dva niza, v polfinalu pa je 'ponižal' Joja-Wilfrieda Tsongo in izgubil le sedem iger.

Baselčan bi z zmago postal peti igralec, ki mu je na odprtem prvenstvu Avstralije uspelo slaviti štirikrat. Zadnji, ki mu je to uspelo, je bil Andre Agassi (2003). Na grand slamu v deželi 'down under' ima izjemno statistiko - 53/7 in je postal prvi igralec v odprti dobi tenisa, ki je zabeležil več kot 50 zmag na treh turnirjih za grand slam od štirih. V Melbournu je zmagal trikrat in vsakič premagal drugega igralca (Safina leta 2004,  Baghdatisa leta 2006 in Gonzaleza leta 2007). Na podlagi teh tezultatov Federer misli, da bo Murray v finalu pod večjim pritiskom.

''Jaz nisem pod nikakršnim pritiskom. Nihče od mene ne zahteva, da moram še enkrat zmagati, saj mi je to uspelo že prej. Mislim, da on bolj potrebuje zmago kot jaz, zato po mojem mnenju nosi večje breme'', je dejal Federer, ki bi lahko v vitrino pospravil še 16. lovoriko s turnirjev za grand slam. Impresivno je predvsem to, da se je Švicar uvrstil v 22. finale, od zadnjih 19. pa je bil udeleženec zadnjega dne kar 18-krat. Vmes mu je serijo prekinil le Novak Djoković, ki ga je premagal v polfinalu OP Avstralije 2008.

Švicar, ki je lani na Wimbledonu presegel Samprasov rekord v osvojenih grand slamih (15), bi z zmago lahko postal tudi prvi očka, ki je osvojil grand slam, po Andreju Agassiju, ki je imel 15-letnega sinčka Jaydena, ko je leta 2003 dvignil pokal na OP Avstralije.

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete