Kaj je povedal Roger Federer!

01.02.2010

Melbourne, Avstralija - Po veličastni zmagi na odprtem prvenstvu Avstralije v tenisu, je švicarski teniški virtuoz Roger Federer na tiskovni konferenci odgovarjal na vprašanja in med drugim povedal :

Ali lahko rečete, da je vaša sposobnost lovljenja težkih žogic, enako pomembna za uspeh kot pošiljanje žogic?

"Seveda! Mislim, da je delo nog zelo pomembno, še posebej na nivoju tenisa, ki ga igramo danes. Mislim, da je vse postalo ekstremno fizično težko, posebej na osnovni liniji. Sedaj ni več udarcev naprej in nazaj ampak skrajno levo in desno. Čutim, da sem ponovno postal gibljiv kot včasih. Danes sem definitivno pokazal nekaj svoje najboljše igre in to je bil ključ za zmago".





Ali mislite, da ste danes odigrali taktično bolje kot ponavadi?

"Ponavadi je zelo potrpežljiv v igri iz osnovne linije, tako je tudi prišel v sam vrh. Prvi niz je bil zelo zanimiv na psihološkem in fizičnem nivoju. Mislim, da je Andy igral zelo intenzivno. Mislim, da bi se 1. niz lahko obrnil tudi drugače, saj sva igrala oba zelo dobro in zato je bilo pomembno dobiti ta niz. Nekdo ga je moral dobiti in zelo sem hvaležen, da sem bil to jaz. Dobro sem čutil žogico in lahko sem igral zelo agresivno, a hkrati potrpežljivo, ker to je edini način, da premagaš Andyja".

Ali ste v izjavi po dvoboju s Tsongo, namerno prenesli breme favorita na Andyja Murraya, ker vas je do sedaj večkrat premagal in vam je nekako zlezel pod kožo?

"To sem dejal v šali po dvoboju. Če mislite, da je bil to ključ za zmago se motite. Mislim, da bo Andy sigurno osvojil grand slam turnir. Danes je zelo dobro pariral v težkih pogojih. S tem mislim na to, da sem igral izvrstno. Nekdo je moral zmagati in srečen sem, ker mi je uspelo".





Kako se počutite ob osvojitvi 16. grand slam turnirja?

"Niti nisem vedel, da je rezultat 13:11, včasih je enostavno konec prej kot misliš. Bilo je podobno kot v Wimbledonu, kar nenadoma je bilo konec in to me je zadelo. Pred tem sem pri skrajšani žogici mislil, da je konec in takrat je bilo bolj čustveno. Ko pa sem izgubil to točko sem pomislil : "O bog, vzel mi je trofejo iz rok". Za trenutek sem pomisli, da lahko še vse izgubim, čez nekaj točk pa je bilo vsega konec. Bilo je nekako tako : "O moj bog, to je to"! Nekako tako sem se počutil. Bilo je veličastno".





Kako vam uspeva leto za letom osvajati grand slam turnirje? Zdi se lahko, a očitno ni?

"Poglejte, pri tem ni nobenih skrivnosti. Definitivno sem zelo talentiran igralec(smeh). Vedno sem mislil, da imam nekaj specialnega, a nisem vedel, da je tako noro... :"

"Definitivno delam zelo trdo in izberem pravi udarec v pravem trenutku. Na primer, na "match point" udarim skrajšano žogico. Za kaj takega moraš biti malo nor"!

"Vedno sem mislil, da imam roko za to. Vprašanje je ali imam to tudi v nogah in v psihi. Na tem sem moral trdo delati. Sedaj čutim, da sem vzpostavil kontakt z novo generacijo. Vedno sem imel občutek za spremembe, ki so se dogajale v zadnjih 5 letih"

"Ko sem prišel na sceno se je igral povsem drugačen tenis. Bilo je veliko blefiranja v igri. Fantje so odlično servirali, a so imeli slabosti katere si lahko izkoristil. Danes tega ni več, zahvaljujoč tudi igralcem kot so Andy Murray in drugi. Zaradi njih sem postal boljši igralec, saj mislim da je bila to ena mojih boljših predstav, če ne celo najboljša kdajkoli".

Ali bi ostali tako samozavestni tudi, če bi izgubili 3. niz?

"Bilo bi zanimivo videti kako bi se odvijalo naprej, predvsem fizično , saj je Andy igral zelo intenzivno. Počutil sem se dobro in še vedno bi imel vodstvo tako, da zame ne bi bilo problemov".

To je bilo nekaj izmed vprašanj in odgovorov na tiskovni konferenci Rogerja Federerja.

foto : AP
pripravil : Marjan B.






Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete