Rafael Nadal z zmago na mastersu v Rimu izenačil rekord Andreja Agassija!

02.05.2010

RIM, ITALIJA - Španski teniški peščeni kralj Rafael Nadal je v velikem finalu turnirja serije 1000 v večnem mestu Rim, po dveh nizih s 7-5, 6-2 ugnal rojaka Davida Ferrerja, s tem pa je spisal zgodovino tenisa, saj se je izenačil z legendarnim Andrejem Agassijem po številu zmag na turnirjih serije masters. Oba imata sedaj 17. lovorik. 

Tretji igralec sveta se je na evropsko peščeno turnejo vrnil v vsem blišču. Pri le 23-letih je v italijanski prestolnici prišel do 17. lovorike na turnirjih serije masters, medtem ko je Američanu to uspelo leta 2004 v Cincinnatiju pri 34 letih. 1. igralec sveta Roger Federer ima v svoji lasti 16. naslovov, oba pa lahko ujame že čez 14 dni, če bo v Madridu ubranil naslov iz lanskega leta.

Španski teniški čudežni deček je svoj prvi turnir serije masters osvojil pri 18-letih, ko je leta 2005 v finalu Monte Carla premagal Argentinca Guillerma Corio, dva tedna nazaj pa je na istem turnirju spisal zgodovino, ko je kot prvi v odprti dobi tenisa prišel do šestih zaporednih lovorik na enem turnirju (v finalu Monte Carla je povozil Fernanda Verdasca).

Rafael Nadal, najboljši teniški igralec na peščeni podlagi v zgodovini, je sedaj postal tudi najboljši teniški igralec po številu osvojenih turnirjev serije masters (17, skupaj z Agassijem)

Današnji finalist David Ferrer je po polfinalni zmagi proti Fernandu Verdascu napovedal agresivno igro v finalu, taktike pa se je na začetku zelo dobro držal. Do izida 4-4 v prvem nizu je bil enakovreden nasprotnik, prav v tem trenutku pa je dež prvič prekinil tekmo za nekaj časa. Po vrnitvi je Ferrer sicer dobil svoj servis, toda v 11. igri je Nadal izkoristil šesto brejk priložnost. Ko je Rafa serviral za niz se je soočil z brejk priložnostjo rojaka, a jo je v kali zatrl ter povedel v nizih.

Takrat še 16-kratni zmagovalec turnirjev serije masters si je z brejkom zagotovil hitro vodstvo v drugem nizu, toda dež je še enkrat krojil finale. Tekmeca sta spet odšla v slačilnico pri 2-1 za Nadala, nazaj pa so ju poklicali po več kot 1 uri in 30 minut odmora. Tokrat Rafa ni več čakal na morebitno prekinitev zaradi višje sile. Z agresivno igro je Ferrerja spravil v podrejeni položaj, za nameček pa je David v 7. igri naredil kar dve dvojni napaki, več kot preveč za peščenega kralja, ki je povedel 5-2, nato pa na svoj servis rutinirano zaključil finale po 1 uri in 44 minutah čiste igre.

Peščeni kralj Rafael Nadal je pri 23-letih prišel že do 17. lovorike na turnirjih serije masters David Ferrer je prvič v karieri igral v finalu turnirja serije masters

Nadal je turnir v Rimu osvojil že petič, razmerje zmag in porazov na Foru Italicu pa je letos povečal na 27-1, s tem pa je tudi ubranil 1000 točk, ki jih je dobil lani za zmago. No, čeka se ne da ubraniti, ampak le povečati. Rafa je na bančni račun dodal še 434,000 evrov, kolikor so jih dali organizatorji za zmagovalca turnirja Internazionali BNL d'Italia, kjer so danes začela igrati tudi dekleta. Turnir v Rimu se letos ponaša tudi z novim osrednjim stadionom, ki sprejme 10,500 gledalcev, naslednje leto pa naj bi bila moška in ženska turneja v večnem mestu združena. Ja, v Rim ne vodijo le vse poti, ampak tudi skupne.

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

 

Internazionali BNL d'Italia 2010
Rim, ITA
25.04.2010-02.05.2010
Nagradni sklad: $2227500
Podlaga: Pesek
Tip: ATP



Finale:

 

[3] R Nadal (ESP) vs [13] D Ferrer (ESP) 75 62

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete