FENOMENALNO: Gregi Žemlji je uspelo postaviti še en mejnik po velikem preobratu!

21.05.2010

ROLAND GARROS - Grega Žemlja (26. nosilec), drugi lopar na sončni stran Alp, je v tretjem kvalifikacijskem krogu premagal papirnatega favorita in peščenega specialista iz Španije Santiaga Venturo (14. nosilec) s 2-6, 7-5, 6-2 ter se uvrstil v glavni del pariškega grand slama, t.i. Roland Garros. Čestitke Grega!

23-letni Žirovničan se je z 'veliko' zmago pridružil vrstniku in rojaku Blažu Kavčiču, ki je v glavni del odprtega prvenstva Francije uvrščen neposredno in prvič v zgodovini imamo Slovenci dva (ne enega) naša junaka na peščenem grand slamu. Žemlja je v dvoboju s 122. igralcem sveta naredil velik preobrat! Po izgubljenem prvem nizu, je v drugem ubranil zaključno žogo, potem pa v tretjem strl odpor španskega veterana, ki šteje 30 let.

Grega Žemlja je dokazal, da je postal močen tudi v najbolj pomembnih trenutkih. Od zadnjih štirih kvalifikacij, se je na turnir za grand slam prebil kar trikrat

Ja, Grega je s tem prišel tudi do takoimenovanega 'trojčka', saj se je iz kvalifikacij prebil na vse tri turnirje za grand slam na različnih podlagah - travi, trdi in pesku in je tudi prvi Slovenec, ki je igral v glavnem delu na treh različnih turnirjih velike četverice.

Prvi niz ni poskrbel za veselje slovenskih navijačev, saj je Španec po 32 minutah povedel v nizih, v kratkem času pa je dvakrat odvzel servis Žemlji, ki ni prišel do niti ene priložnosti za brajk. Slabši izkoristek točk na svoj servis je bil posledica zaostanka, medtem ko je Ventura imel več kot 20% boljši izkoristek. 

Po izmenjavi brejkov v drugem nizu, je Grega povečal tempo in začel pritiskati na igro nasprotnika, v 9. igri pa je zapravil žogo za vodstvo in s tem servis za niz. No, največ živcev je šlo v maratonski 10. igri, kjer je Žemlja štirikrat zapravil žogo za obstanek, nato pa se soočil z zaključno žogo Venture. Tu je sledil preobrat. Žemlja, ki ma sedaj že kar nekaj izkušenj iz kvalifikacij na največjih turnirjih, je le to ubranil, dobil svojo servis igro, nato pa v naslednji prišel do odločilnega brejka, ki ga je potrdil ter izenačil v nizih.

Odločilni del je bolje začel Gorenjec, a ga je igralec doma iz Burriana v Španiji ujel z ribrejkom. Pri 1-2 je Žemlja ubranil dve brejk priložnosti, nato pa je sledila 'zlata' serija petih zaporednih iger, ki je varovanca trenerja Žiga Janškovca odpeljala v glavni del Roland Garrosa - povsem zasluženo.

30-letni peščeni specialist Santiago Ventura je izgubil boj in uvrstitev med 128 najboljših na OP Francije proti Žemlji po 135 minutah

Žemlja bo tako še tretjič okusil slast igranja na grand slam turnirju, po Wimbledonu 2009 in Melbournu 2010, kdo pa bo njegov prvi nasprotnik, pa bo kmalu znano.

pripravil: L.S.

foto: tenisportal.si

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete