Slovenska senzacija na Roland Garrosu: GREGA ŽEMLJA v 1. krogu izločil Juana Monaca!

25.05.2010

ROLAND GARROS - 23-letni slovenski teniški igralec Grega Žemlja je v 1. krogu slovitega peščenega turnirja na igriščih Roland Garrosa poskrbel za prvovrstno senzacijo. V 1. krogu je s 7-6, 3-6, 7-5 in 6-3 izločil enega najboljših peščenih igralcev, 25. igralca sveta, Juana Monaca iz Argentine! BRAVO GREGA!!! - to je prva slovenska moška uvrstitev v 2. krog turnirjev za Grand Slam.

Varovanec trenerja Žiga Janškovca se je v glavni del prebil preko kvalifikacij, v prvem krogu pa je naletel na favorita Juana Monaca, ki pa proti fenomenalnemu Žemlji ni našel orožja. Po veliki zmagi and Argentincem bo Gorenjec kot prvi Slovenec igral med 64 najboljšimi na turnirju za Grand Slam, nejgov nasprotnik pa bo na papirju veliko lažji. To bo Rus Teimuraš Gabašvili.

Ostali komentarji na dvoboj Grega Žemlja - Juan Monaco

Grega Žemlja je poskrbel za za največji uspeh moškega tenisa v zgodovini Slovenije na turnirjih za Grand Slam (na sliki iz dvoba z Monacom)

 

To je bila vrhunska predstava Žemlje, ki je dokazal da je dozorel v igralca velikih tekem. Ni dolgo nazaj, ko je imel lani smolo, da bi kot prvi slovenski igralec prišel v glavni del turnirjev za Grand Slam, kjer je v tretjem kvalifikacijskem krogu na OP Avstralije zapravil kar 5 zaključnih žog proti Izraelcu Dudiju Seli. Takrat je povedal, da je to del tenisa, a mu ni prav nič povozilo samozavesti. Od takrat naprej se je marsikaj spremenilo. Vstop v glavni del Wimbledona 2008 in nato še član 128 igralcev, ki so bili v bobnu za glavni del Melborna sta le dve svetli točki Žemlje, ki je z nastopom v prvem krogu Roland Garrosa prebil še eno mejo. Kot prvi je izkusil igranje v glavnem delu turnirjev največje četverice prav na vseh podlagah - travi, trdi in pesku. No, sedaj pa še zgodovinski vstop v 2. krog, med 64 najboljših, ki se potegujejo za pokal mušketirjev.

Juan Monaco se je po koncu dvoboja lahko preoblekel v 'civilko', saj je za letos s svojimi igrami na Roland Garrosu končal

Senzacija se je napovedovala že takoj na začetku obračuna, kajti Grega Je začel silovito in 'peskašu' takoj odvzel servis. Monaco ga je kasneje sicer ujel, a podaljšano igro je po dveh ubranjenih priložnostih za niz dobil Žemlja ter osvojil prvi niz na turnirjih za Grand Slam sploh. V drugem mu je Južnoameričan ušel za brejk. Tudi v tem delu igre, ki je pripadel Argentincu, je imel Žirovničan priložnost za priključek, a se je Monaco rešil z odličnim servisom, ki pa je pri Žemlji deloval še bolje.

Prav ta je zaslužen, da je v tretjem nizu Grega ubranil sedem brejk priložnosti Monaca, enega odločilnih udarcev pa mu je zadal v 12. igri, ko je z edinim odvzemom servisa v nizu prišel do vodstva 2-1. Na ATP turneji bi bil s tem dvoboj že odločen, toda tu je potrebno dobiti tri. Nič hudega. Fenomenalen nastop v 4. nizu, pri več kot 30'C, je Žemlja prikazal v najbolj pomembnih trenutkih. Dober servis, forehand, bekend, igra pri mreži, kjer se je znašel kar 40-krat (23 izkoriščenih žog). Vse to je presenetilo statičnega Monaca, ki je le osemkrat stopil bližje ter po točno 3 urah še zadnjič 'zaklel' v znak predaje.

V celotnem srečanju je Žemlja zadel še 14 asov (8) ob 6. dvojnih napakah (4), na drugi servis pa je izkoristil zlata vrednih 62% točk (21/34). S tem je prišel do najmanj 25,000 evrov denarne nagrade in novih 70 točk na teniški lestvici ATP, ki ga bodo krepko približale Top 100 igralcem sveta.

Statistika dvoboja Grega Žemlja - Juan Monaco, 1. krog, Roland Garros

 

Monaco, 26-letni Argentinec iz Tandila, pa se še enkrat več zgodaj poslavlja s peščenega grand slama, kjer je najboljši rezultat dosegel pred tremi leti, ko je bil udeleženec 4. kroga. No, v svoji karieri je prišel do treh peščenih naslovov, še sedemkrat pa je bil v finalu. Kaj mu to pomaga, če pa je danes moral stisniti roko boljšemu - Gregi Žemlji.

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

Roland Garros 2010
Pariz, FRA
23.05.2010-06.06.2010
Podlaga: Pesek
Tip: Grand Slam



1. krog:

[7] F Verdasco (ESP) d I Kunitsyn (RUS) 64 62 62
G Zemlja (SLO) d [26] J Monaco (ARG) 76(6) 36 75 63
T Gabashvili (RUS) d D Koellerer (AUT) 62 62 61

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete