Blaž Kavčič: ''Roddick ima v garderobni omarici listek z mojim sporočilom!''

26.05.2010

ROLAND GARROS - Najboljši slovenski teniški igralec Blaž Kavčič, 112. na teniški lestvici ATP, je včeraj skupaj z Gregom Žemljo kot prvi Slovenec prešel prvi krog turnirja za Grand Slam.

23-letni Ljubljančan, velik navijač Rafaela Nadala, je sedaj tudi sam član najboljših igralcev sveta, kar je dokazal z neposredno uvrstitvijo na Roland Garros, kjer mu je žreb že v 1. krogu določil neugodnega nasprotnika, Eduarda Schwanka iz Argentine. Toda neustrašni borec iz Črnuč, je z 49. igralcem sveta in peščenim specialistom pometel po štirih nizih ter prišel med 64 najboljših, že v 2. krogu pa ga čaka Andy Roddick, eden od velikanov teniške igre v zadnjem desetletju.

Blaž Kavčič na treningu v Roland Garrosu

Treba je povedati, da sta Grega in Blaž na noge dvignila teniške fane in druge športne navdušence v Slovenije in zanimalo nas, je, kaj si je Blaž prvo mislil, ko je slišal in videl, da v uvodnem krogu igra z 'gaučom', ki je proti koncu tekme, tik pred porazom, dvoboj celo predal.

''Žreb je bil nekaj srednjega..lahko bi bil boljši in pa tudi slabši. Vedel sem, da ima Schwank zelo nevaren forehand predvsem iz bekend strani zato sem ga poskušal čim dlje držati v gibanju. Ogromno sem zaradi tega poskušal tudi z bekend paralelami. Taktično sem menjal ritem, prihajal več k mreži in držal visok odstotek prvega servisa... ''

Kje je bil ključen trenutek tekme, oziroma,  kje si začel verjeti, da je pa ta dvoboj le tvoj?

''Vedel sem, da je Schwank premagljiv... zavedal pa sem se tudi, da bo morala moja igra biti na visokem nivoju in to mi je tudi uspelo. Zelo sem vesel, da sem igral tako konstantno malo manj kot 4 ure.''

Dvoboja dejansko sploh nisi odigral do konca, saj je Argentinec pri 3-6, 6-3, 7-5, 4-0 predal. Se je ustaršil poraza (kravate) ali je prišlo do poškodbe ali celo do izmučenosti?

Njegove predaje ne bi komentiral, ker se mi zdi nekorektno, da igralec preda dvoboj, ki je že izgubljen. Zaradi te poteze sem bil kar malo v šoku…tudi veselje ni bilo tako veliko zaradi tega ampak mislim, da sem bil na igrišču veliko boljši nasprotnik in sem si zmago zaslužil''.

Blaž Kavčič v Parizu niti slučajno ni osamljen

Tvoj dobri prijatelj Grega je zmagal dve uri pred tabo in skupaj sta kot prva prišla v 2. krog Grand Slama. Si vedel za zmago Grege že pred koncem tekme in ali je po dvoboju Žemlja-Monaco na igrišče prišlo več ljudi, ki so te še bolj spodbujali?

''Igral sem na igrišču številka 5, kjer tribune niso bile velike, je bilo pa preveč ljudi, tako da niso vsi prišli do svojega sedeža. Na tribunah je bilo veliko Slovencev, ki so me glasno spodbujali kar mi je dalo še dodatno energijo, da sem se boril za vsako žogo... ''.

Naslednji nasprotnik 'Kaljuta' je celemu svetu poznan Andy Roddick, 27-letni Teksačan, ki ima v svoji zbirki lovoriko iz OP ZDA (2003). Na Wimbledonu je kar trikrat igral v finalu, kjer ga je vselej premagal Roger Federer, na OP Avstralije pa je bil kar štirikrat udeleženec najboljše četverice. V vitrini ima 29. naslovov s turnirjev serije ATP kar priča, da gre za enega najboljših igralcev tenisa v zadnjem desetletju. Američan, nekdanji prvi igralec sveta, je še najslabši na peščeni podlagi, na Roland Garrosu pa je najdlje prišel do 4. kroga in to lansko leto.

Kaljut s svojimi najbližjimi (desno mama Bojana) na Roland Garrosu

Kako bi ocenil svoje možnosti proti odličnemu serverju iz Teksasa, ki ne slovi kot peščeni igralec oz. je imel klasične težave že v 1. krogu peščenega turnirja z Jarkkom Nieminenom, pa čeprav je 6. nosilec?

''Mislim, da ni velika skrivnost in točno vem kakšna je njegova igra. Vsi vemo, da je njegovo največje orožje servis. Poskušal bom najti najboljšo postavitev na returnu in mislim, da nisem brez možnosti, če bom le uspel vračati začetne udarce'', pravi prvi slovenski lopar.

Ko so Roddicka vprašali, če pozna naslednjega nasprotnika - Blaža Kavčiča, je odgovoril: ''Poznam nekoga, ki ga je poznal''. Kaj bi mu na to odgovoril, če ti postavimo enako vprašanje - Ali poznaš Andya Roddicka, ki bo s tabo igral v 2. krogu Roland Garrosa?

''Roddicku sem v njegovo omarico vrgel listek z naslovom moje spletne strani (www.blazkavcic.si), kjer si po novem lahko ogleda vse o meni in to tudi v angleščini (smeh)''.

Andy Roddick bo naslednji nasprotnik Kavčiča (2. krog) na odprtem prvenstvu Francije

Trenutno si brez trenerja. Imaš zaradi tega kaj več težav na samem prizorišču in tekmah?

''Z mano je trener Roland Berger iz dunajske akademije, kjer sem poskusno treniral par dni, tako da na turnirju nisem sam. Tukaj so tudi moji najbližji, ki me maksimalno podpirajo, tako da imam podpore več kot dovolj…'', je še dodal zadovoljni Blaž, ki ga jutri čaka obračun z najbolj znanim tenisačem v njegovi karieri.

Želimo mu veliko sreče in dobro predstavo, ki bo Slovence še enkrat dvignila na noge.

pripravil: L.S.

foto: daylife.com, blazkavcic.si

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete