Grega Žemlja: ''Kar naenkrat mi je uspelo!''

26.05.2010

ROLAND GARROS - Grega Žemlja (141. na ATP), mirni 23-letnik iz Žirovnice, je včeraj poskrbel za prvo slovensko senzacijo na Roland Garrosu, ko je v 1. krogu pariškega Grand Slama izločil favoriziranega Argentinca Juana Monaca po štirih nizih s 7-6, 3-6, 7-5 in 6-3.

Grega, ki je pred letom in pol začel kovati pot uspeha, ko je kot prvi Slovenec zmagal na turnirju serije Challenger v Cancunu, je na odprtem prvenstvu Francije zmagal že četrti dvoboj, saj je moral priti skozi sito kvalifikacij. Ko smo novembra 2008 pisali o tem uspehu, si verjetno nihče ni mislil, da lahko skupaj z Blažem Kavčičem v teh 500 dneh podirata rekord za rekordom ter postavljata nove mejnike v slovenskem moškem tenisu.

Zmagi naših junakov v uvodnem krogu sta kar lepo odmevali v teniškem svetu, navsezadnje so del prostora med novicama dobila tudi na uradni spletni strani ATP World Tour.

Grega je v 1. krogu izločil 25. igralca sveta Juana Monaca

Uspeh v 1. krogu proti Argentincu je bil pravi 'šok' za slovensko 'publiko'. Si si mislil pred dvobojem, da ti lahko uspe, smo prvo vprašali Grega po včerajšnjem dvoboju.

''Po žrebu kvalifikantov sem bil kar malo razočaran, saj si nisem želel igrati s katerim od nosilcev. Vedel sem, da je Monaco v izredno dobri formi, zato niti nisem razmišljal o rezultatu'', je povedal Gorenjec.

Sta s trenerjem Žigo Janškovcem pred dvobojem skovala kakšno posebno taktiko?

''Z Žigom sva pripravila kar nekaj taktičnih zamisli; predvsem to, da moram veliko menjavati ritem igre s 'slize' žogami, skrajšanimi žogami, prihodi na mrežo, z močnimi udarci iz osnovne črte... Vse to mi je tudi dobro uspevalo, nasprotniku namreč nisem dovolil razviti njegove značilne igre za pesek''.

Med dvobojem si bil neverjetno miren. Izgledalo je tako, kot da si navajen največjih tekem na turnirjih za Grand Slam. Tudi ob žogi, ki je veliko vplivala na izhod prvega niza (tajbrejk - žoga je bila dobra in točka v tvojo korist), kjer je Monaco nekaj protestiral si le mirno čakal na odločitev. Kje si začel verjeti, da pa res lahko premagaš Argentinca?

''Ja, zelo pomembna je bila tista točka,ko sem zaostajal 5-6 v tajbrejku, vendar pa je sodnik ravnal povsem pravilno, kajti žoga je prijela stransko črto, Monaco pa jo je poslal v avt. Tako kot sem prej povedal, tudi v tem trenutku nisem razmišljal o rezultatu in premagljivosti nasprotnika. To je preveč nepomembnih misli v tistih trenutkih. Pomemben je bilo prav vse, vsaka žoga in samo na to sem se hotel osredotočati'', je bil vidno vesel Grega. Le kaj mu je rojilo po glavi, ko je zadel zaključno točko in stisnil pest?

''Takoj po tekmi sem bil v rahlem šoku. 'Kar naenkrat mi je uspelo' so bile moje prve misli, vendar sem se kmalu umiril in se osredotočil na regeneracijo (bil sem zelo utrujen) in pripravo na naslednjo tekmo''.

23-letni Gorenjec je osredotočen na vsako žogico, ki prileti iz druge strani igrišča

Tribune so bile polne do zadnjega kotička, ob dobljenih točkah pa so se slišali glasni aplavzi, ki so prihajali iz slovenskih vrst in Grega se jim seveda ni pozabil zahvaliti.

''Navijači so bili izjemni. Skozi celotno tekmo sem imel res bučno podporo s tribun, med drugimi me je spremljala tudi moja druzina. Še enkrat vsem hvala!'', je dodal Žirovničan, ki naslednjega nasprotnika nekoliko že pozna. Res, da se z njim še ni pomeril, je pa z Rusom *Teimurazom Gabašvilijem že igral Blaž Kavčič, ki mu bo lahko predstavil njegovo igro.

''Gabašvili je premagljiv nasprotnik, njegova igra pa temelji na močnih in ravnih udarcih iz osnovne črte, tako da pričakujem povsem drugačno igro kot v 1.krogu'', je še povedal Žemlja, ki s trenerjem Janškovcem že kuje taktiko za ponoven uspeh.

*Teimuraz Gabašvili ima 25 let, na teniški lestvici pa se nahaja na 114. mestu. Pred letom dni je že zasedal 59. mesto. rodil se je v gruzijskem glavnem mestu Tbilisi, sedaj pa živi v Moskvi in ima rusko državljanstvo. V profesionalni karieri še ni osvojil nobenega turnirja kategorije ATP, letos pa je večinoma igral na turnirjih serije Challenger, kjer je trikrat prišel do polfinala, tudi na zadnjih dveh turnirjih v italijanskem San Remu in Bielli.

Teimuraz Gabašvili je naslednji nasprotnik Grega Žemlje

Grega bo tako jutri poskušal priti do novega zgodovinskega uspeha, ob tem pa bo imel tudi močno posporo s tribun ter vseh Slovencev pred malimi ekrani, če bodo prenašali njegov dvoboj. Srečno Grega!

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete