Francesca Schiavone, prva Italijanka v finalu Roland Garrosa!

03.06.2010

ROLAND GARROS - Potem, ko je prvič v karieri prišla v polfinale turnirjev za Grand Slam, je Italijanka Francesca Schiavone (17. nosilka) postala še prva igralka iz Apeninskega polotoka v zgodovini, ki se je uvrstila v veliki finale turnirjev velike četverice.

29-letna tenisačica, ki je bila rojena v mestu mode Milanu, je v polfinalu predčasno premagala Rusinjo Jeleno Dementjevo. Finalistka Roland Garrosa 2004 je namreč po izgubljenem tajbrejku prvega niza predala polfinale zaradi poškodbe, ki nam ni znana, saj v prvem nizu ni zahtevala zdravniške pomoči.

Francesca Schiavone zmage proslavlja v stilu Marcosa Baghdatisa

V zelo napetem in zanimivem nizu, ki je trajal 1 uro in 9 minut, je prva povedla Dementjeva, vendar jo je Italijanka, predvsem po zaslugi nevsiljenih napak Rusinje, ujela ter dvoboj pripeljala v podaljšano igro. Tajbrejk je sicer bolje začela Dementjeva. Povedla je 2--0, nato pa je Francesca nanizala 6 točk zapored in osvojila niz. Še preden se je vsedla na klop, ji je Rusinja na veliko presenečenje vseh stisnila roko v znak predaje ter s tem še enkrat več izgubila možnost, da se dokoplje do prve lovorike na turnirju za Grand Slam.

Dementjeva je sicer aktualna olimpijska zmagovalka iz Pekinga in dobitinica 16. lovorik s turnirjev serije WTA, Schiavonejeva pa je prišla do daleč največjega uspeha svoje kariere in italijanskega ženskega tenisa. Za nameček se bo kot druga Italijanka, po Flaviji Pennettti, v ponedeljek uvrstila med najboljših 10 igralk sveta, da pa bo slavje v naši sosednji državi popolno, pa je poskrbela tudi Pennetta, ki se vrača v Top 10.

Jelena med igro ni kazala znake, da bi bila poškodovana. Šele v počasnem posnetku smo videli, da se je težje gibala in po izgubljenem tajbrejku potočila solzo, ko se je zavedala, da ne bo mogla dokončati dvoboja

V soboto bo imela Francesca Schiavone priložnost, da se z zlatimi črkami še bolj vkleše v zgodovino italijanskega tenisa, ko bo v finalu igrala z Avstralko Samantho Stosur, ki je v drugem polfinalu deklasirala Srbkinjo Jeleno Janković. Italijanka bo vsekakor težka nasprotnica, saj ima zelo neugodno in netipično žensko igro. S kratkimi diagonalami, močnimi spini in tudi igro-servis-volej, je povsem druge vrste igralka kot večina tekmic na turneji.

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

Roland Garros 2010
Pariz, FRA
23.05.2010-06.06.2010
Podlaga: Pesek
Tip: Grand Slam



Polfinale

(17) Francesca Schiavone (ITA) d. (5) Elena Dementieva (RUS) 76(3) ret.

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete