FOTO: "Slovenija gre naprej in to ve cela Anglija", pravi Blaž Kavčič, ki v torek začenja misijo Wimbledon!

20.06.2010

Drugi najboljši slovenski teniški igralec Blaž Kavčič, je edini moški slovenski predstavnik v moškem delu letošnjega Wimbledona, ki se začne juti ob 13. uri po našem času.

Trenutno 122. igralec sveta, ki šteje 23. let, bo s svojimi nastopi začel v torek, ko ga čaka obračun prvega kroga s pet let starješim Poljakom Lukaszom Kubotom, 53. igralcem na teniški lestvici ATP. Po OP Avstralije, kjer si je priigral glavni del turnirja za Grand Slam preko kvalifikacij in Roland Garrosu, ko je bil kot prvi Slovenec neposredno uvrščen v glavni del in tam zabeležil zmago v 1. krogu proti favoriziranemu Argentincu Eduardu Schwanku (v 2. krogu je zelo namučil Američana Andya Roddicka), bo Črnučan tokrat zaigral še v glavnem delu Wimbledona. To bo njegov prvi nastop na sveti travi glede na to, da se kvalfikacije igrajo v Roehamptonu in Blaž se je s travnato podlago seveda že spoznal.

''Podlaga v Wimbledonu je odlična. Trava je zelo lepa, žoga se odbija nizko, dobro pa je, da ni veliko slabih odbojev. Vreme je hladno, tako da so pogoji za igro zelo počasni. Če primerjam pogoje na Wimbledonu in Roehamptonu (tam se igrajo kvalifikacije, ki jih je Blaž igral lani) moram reči, da je bila trava v Roehamptonu veliko hitrejša''.

Še zadnje priprave Blaža pred letošnjim Wimbledonom

Organizatorji so opravili žreb glavnega dela že v petek. Kako bi ga ocenil?

''Žreb je soliden. Lahko bi bil slabši ali pa tudi boljši. Kubot je igralec, ki zelo rad igra na hitrejših podlagah in je tudi specialist v dvojicah. Ima zelo dober return in veliko prihaja k mreži. Takšni igralci so zmeraj zelo nevarni. Potrebno bo igrati vsako točko posebej in če bom želel zapustiti igrišče kot zmagovalec si ne smem privoščiti padca v igri'', je povedal Kaljut pred obračunom s Poljakom, s katerim se je enkrat že pomeril - leta 2008 v Uzbekistanu. ''Ja, to je bilo v Uzbekistanu pred parimi leti. Tam sem zmagal jaz, je pa res, da se je takrat Kubot vračal po poškodbi in še ni bil v tisti pravi formi...''.

Kavčič ima za sabo že kar nekaj treninga na travi, zato gre lahko optimistično v dvoboje, kar je potrdil tudi sam. ''Če bom serviral tako kot serviram na treningih mi lahko uspe. Na treningih sem odigral veliko nizov. Praktično vse sem obrnil v mojo korist, tako da je moja samozavest na travi vsak dan boljša'', je še dodal prvi Slovenec, ki je prišel med najboljših 100 igralcev sveta (96. mesto - marec 2010), v tretjem krogu pa bi se verjetno lahko pomeril s 1. igralcem sveta Rafaelom Nadalom, a zato bo moral premagati Kubota in nato še Petzschnerja ali Roberta.

Nič ni nemogoče. Kavčič ima sedaj že kar nekaj izkušenj s turnirjev velike četverice na katerih letos ni manjkal, zato lahko primerja vzdušje pred začetkom OP Avstralije, OP Francije in Wimbledona. Kateri ti je najbolj všeč, če odmislimo rezultate? Ali je Wimbledon res nekaj posebnega, tradicionalnega, kot se to omenja v medijih?

''Wimbledon je nekaj posebnega predvsem zaradi podlage in vremena, ki je nepredvidljivo in hladno. Drugače je še vse dokaj mirno, saj so se kvalifikacije že zaključile in so na igriščih večinoma le igralci... Varnost je zelo velika. Prav vsakič ti pred vstopom pregledajo torbo. Velike težave so tudi s prevozom in kartami. Igralci dobijo zelo malo kart in tudi vozijo te samo do hotela in na klub. Za vse ostale stvari ti ostane podzemna železnica...''.

Si že poskusil jagode s smetano, nekakšen zaščitni znak Wimbledona?

''Mljask, jagode so res zelo dobre ampak  ne toliko kolikor ti za njih zaračunajo... Par jagod stane vec kot 3 evre... Smetana pa je pred turnirji na prepovedani listi in se jo je potrebno izogibati...:)'', je povedal Blaž, ki vneto spremlja tudi naše nogometaše, ki igrajo na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki in ni prav nobena izjema. Mundijal je poleg tenisa najbolj pogosto omenjena beseda v tem času in tudi Wimbledon se je ne bo mogel izogniti navkljub temu, da na samem prizorišču ne bo mogoče spremjati tekem.

''Lahko povem, da nas končno več ne mešajo s Slovaki in da se nas Angleži kar malo bojijo. Zelo sem vesel, da gre našim fantom tako dobro in verjamem, da se bodo uvrstili v naslednji krog, saj si to z prikazanim tudi zaslužijo. Tekmo sem gledal tukaj v majhni sobici (predvajanje tekem je na Wimbledonu prepovedano)... Vzdušje je bilo odlično predvsem po zaslugi mene in očeta...:)'', je sproščeno povedal Baž in dodal: ''Slovenija gre naprej in to ve tudi cela Anglija...:)))))''. 

Internetni kotički se vodno polni in kraj za pogovor s prijatelji

pripravil: L.S.

foto: www.blazkavcic.si


 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete