Middle Sunday ali prosti dan na Wimbledonu!

27.06.2010

Danes je t.i. MS (middle Sunday), dan ko igrišča na Wimbledonu samevajo in se tenis ne igra!

Angleži, zapriseženi tradicionalisti, ne napovedujejo dvobojev niti kadar so v debelem zaostanku zaradi slabega vremena. No, letos dežja ni, toda na igriščih grmi in bliska. Popolna kombinacija...

Vsekakor lahko letos zelo uživamo v dvobojih na londonski sveti travi, verjetno še bolj kot zadnja leta. V prvih šestih dnevih smo se nagledali trilerjev, dram, epskih obračunov, tragedij in 'happy-endov', kot da smo v Hollywoodu in to na dvobojih najboljših teniških igralcev sveta. Ali je tu vprašanje njihove ranljivosti, kvalitete in navdiha rivalov, ali vsega po malem, niti ni pomembno. Teh prvih šest dni smo dobili odgovor na vprašanje, zakaj je zadnjih deset let tenis močno v porastu. Ne glede na to, da se pravila niso spremenila že od 'praveka'...

Tako smo že v prvih treh krogih videli tekme na 5. nizov, kjer to ne bi pričakovali. 1. nosilec wimbledonskega turnirja in šestkratni zmagovalec Roger Federer je 'visel' že v uvodnem krogu proti Kolumbijcu Alejandru Falli, 1. igralec sveta Rafael Nadal je bil v zaostanku 1-2 v nizih celo dvakrat, igranju 5. niza pa ni ušel niti najboljši srbski lopar Novak Đoković. Vsi trije še ostajajo na turnirju, ki ga je letos prvič po 33. letih obiskala tudi kraljica Elizabeta II, za največje 'čudo' in z naskokom najdalši dvoboj v zgodovini tenisa pa sta poskrbela Američan John Isner in Francoz Nicolas Mahut. Nasprotnika sta tekmo 1. kroga igrala kar tri dni, bolj natančno sta na igrišču preživela 11 ur, samo zadnji, peti niz pa je trajal več kot 8 ur, končal pa se je z rezultatom 70-68. Neverjetno, toda 'dvoboj vseh dvobojev' na igrišču številka 18, je za nekaj ur zasenčil tudi svetovno prvenstvo v nogometu, ki se en mesec igra v Južni Afriki, na samem Wimbledonu pa ga ni mogoče spremjati, vsaj tako so zatrdili organizatorji.

Žal so naši igralci in igralke v posamični konkurenci ostali brez nastopov že po 1. krogu (Polona Hercog in Blaž Kavčič) ali po kvalifikacijah, na delu pa je ostala le še Katarina Srebotnik, ena najboljših igralk sveta v igri dvojic. 29-letna Velenjčanka, s stalnim prebivališčem v Dubaju, ima prenizek ranking, da bi lahko nastopila v posamičnem delu turnirja za Grand Slam, saj so ji poškodbe vzele skoraj celotno lansko sezono, v letošnjem letu pa je zelo slabo izkoristila zamrznjeni status, imela nekoliko nesreče pri žrebu, jasno pa je, da ji manjka predvsem motivacija in občutek za zmage, ki sta v tenisu zelo pomembna. Kata na Wimbledonu tudi v drugem tednu ostaja v igri za naslov v igri ženskih dvojic, kjer nastopa skupaj s Čehinjo Kveto Peschke. Po dveh zmagah se je slovesnko-češka naveza že uvrstila v četrtrfinale, Srebotnikovo pa čaka še uvodni nastop v mešanih parih. Tokrat bo združila moči s še enim odličnim igralcem dvojic, Markom Knowlesom iz Bahamov.

Žal na Wimbledonu nimajo vseh terenov pokritih s kamerami. V bistvu je pokritih le sedem igrišč, pa še to samo prvi teden, nato pa se ta številka zmanjšuje. Ostali tereni imajo kamero postavljeno za igralcem ter služijo le za interno uporabo, predvsem zaradi novinarjev, da spremljajo potek nekega dvoboja, ki jih zanima. V All England Clubu nikakor ne zadovoljujejo standardom televizijskega prenosa, če vzamemo v zakup, za kako pomemben in tradicionalen turnir gre. Še posebej lahko tu izpostavimo posamične dvoboje, na katerih se gnete ljudi, na obaručnih dvojic, pa se znajde morda največ 100 glav, računajoč še otroke, ki pobirajo žogice. Tako verjetno do polfinala ne bomo imeli možnosti gledati dvojic, razlog za to pa je, da so le te zelo podcenjene in so prvi obračuni postavljeni na igrišča, kejr ni kamer. Zelo zanimivo pa je to, da nagradni sklad niti ni tako majhen, saj zmagovalca mešanih dvojic zaslužita 92,000 funtov, v ženskih in moških dvojicah pa je ček vreden že kar vrtoglavih 240,000 angleških funtov.

No, včeraj so začeli igrati tudi fantje in dekleta v mladinski konkurenci. V konkurenci dečkov nimamo predstavnika, pri dekletih pa je 'v ognju' 15-letna Nastja Kolar (1995), ki je eden največjih teniških potencijalov sveta. Celjanka je 6. nosilka mladinskega dela turnirja, v 1. krogu pa je gladko izločila vrstnico Danko Kovinić, Srbkinjo, ki igra po črnogorsko zastavo in že nekaj časa trenira v Beogradu.

Najbolj zaželena pokala med teniškimi igralci in igralkami sveta

Ljubitelji in ljubiteljice tenisa. Pred nami je drugi teden tretjega Grand Slama sezone v vseangleškem klubu in najbolj zanimivi obračuni šele prihajajo. V igri je med posamezniki in psameznicami ostalo še po 16 igralcev in igralk, ki se bodo borili za zlati pokal in krožnik ter vpis v teniško zgodovino. Wimbledonski zmagovalec/ka je vedno imel posebno težo v belem športu in prav nič drugače ne bo niti letos.

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete