Prvovrstno presenečenje na Wimbledonu: Tajvanec Jen-Sun Lu izločil Roddicka!

28.06.2010

WIMBLEDON - No, pa smo dočakali presenečenje na letošnjem travnatem turnirju za Grand Slam, ki se je napovedovalo že od 1. kroga.

A v to zgodbo ni vmešan Roger Federer, Rafael Nadal ali Novak Đoković, temveč lanskoletni finalist Andy Roddick, ki je po petih nizih s 4-6, 7-6, 7-6, 6-7 in 9-7 nepričakovano izgubil v 4. krogu proti 26-letnemu Tajvancu Jen-Sun Luju, ki je tako na slovitem Wimbledonu prišel do kariernega rezultata - najmanj  četrtfinala.

Jen-Sun Lu je prišel do daleč največje zmage v karieri

Jen-Sun Lu ali 'Randy', kot po angleško kličejo Tajvanca, zadnja štiri leta ni pogledal čez 1. krog turnirja na sveti travi, na turnirjih za Grand Slam se mu je uspelo uvrstiti v 3. krog Melbourna, v svoji karieri pa je še brez turnirske zmage, je res poskrbel za veliko presenečenje, saj Američan slovi kot eden najboljših na travnati podlagi, kar pričajo tudi trije finali Wimbledona (trikrat je izgubil s Federerjem).

Sam dvoboj je trajal nekoliko več kot 4 ure, vse skupaj pa smo videli dva brejka na vsaki strani, od tega je zadnji odločil tekmo in zmagovalca. Lu je igral odlično na svojem servisu, prihajal k mreži veliko več kot Roddick in bil tam tudi zelo uspešen (74%). Varovancu trenerja Larrya Stefankija ni pomagalo nizi 38 zaetih asov, da bi se uvrstil v četrtfinale in s tem podaljšal upanje, da se ne bi znašel v senci svoje žene Brooklyn, kot je sam dejal pred začetkom Wimbledona.

Za vstop v polfinale bo Azijec sedaj igral z najboljšim srbkim tenisačem Novakom Đokovićem, ki je danes premagal samega sebe in Lleytona Hewitta. Od prepričjivega vodstva, do skorajšnjega kolapsa in na koncu do zmage, s katero je izenačil lanskoletni rezultat na Wimbledonu, bi lahko na kratko opisali dvoboj Srba in Avstralca, ki ga je dobil prvi s 7-5, 6-4, 3-6, 6-4.

Novak je bil zelo blizu zmagi po treh zaporednih nizih, a je zamočil v začetku tretjega niza, v četrtem pa tudi po zaslugu 'kenguruja, ki je kar naenkrat padel v igri, prišel do četrtfinalnega dvoboja z Lujem, s katerim se še ni pomeril.

Nole se je tako razveselil zmage nad Lleytonom Hewittem

Že v prvem dvoboju dneva na osrednjem igrišču All England Cluba, sta se dobila nekdanja mladinska rivala Roger Federer in Jurgen Melzer. Šestkratni zmagovalec Wimbledona in t.i. travnati kralj iz Basla, je rutinirano prišel do zmage in 25. zaporednega četrtfinala na turnirjih za Grand Slam z rezultatom 6-3, 6-2 in 6-3. Nov teden, novi Federer, bi lahko dejali, potem ko je imel 1. nosilec že v uvodnem krogu velike težave in se je komaj izvlekel v 5. nizu proti Kolumbijcu Falli. No, formo je našel ob pravem času, že v četrtfinalu pa ga čaka novi test in dvoboj s Čehom Tomasom Berdychom, ki ga je letos že premagal v Miamiju.

Berdych je danes po štirih nizih izločil Nemca Daniela Brandsa, Francoz Jo-Wilfried Tsonga pa prav tako po štirih rojaka Juliena Benneteauja, medtem ko se je Šved Robin Soderling kar pet nizov mučil s Špancem Davidom Ferrerjem. Dvakratni zaporedni finalist Roland Garrosa je ujel zmago in vstop med osem šele po brejku, ki mu je uspel v zadnji izmenjavi petega niza, preden bi se igra še naprej podaljšala na dve igri razlike.

'4 down 3 to go', bi dejali Britanci, ki na svojega zmagovalca turnirjev za Grand Slam čakajo že 74 let

Za vedno bolj 'vroče podnebje' v Londonu (še posebej po izpadu Angležev iz SP-ja) skrbi Andy Murray. Škot je danes izločil 18. nosilca Sama Querreya iz ZDA in še ni izgubil niza na letošnjem domačem turnirju, kjer Britanci pričakujejo prvo zmago po letu 1936. Za 23-letnega Murraya je to tretja uvrstitev v četrtfinale Wimbledona zapored, lani pa ga je pred finalom ustavil Andy Roddick, ki je danes že odpadel in spakiral kovčke.

V večernem obračunu Rafaela Nadala in Paula Henrija Mathieuja nismo videli razburljivosti. 1. igralec sveta, je po dveh odigranih tekmah na pet nizov, tokrat rutunirano odpravil Francoza v 2 urah igre. Mathieuju ni uspelo priti do niti enega odvzema servisa, Rafa pa jih je vknjižil pet, ob še desetih dodatnih priložnosti.

Po dveh težkih tekmah, Španec danes ni imel veliko dela s Francozom Mathieujem

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

Wimbledon 2010
London, GBR
21.06.2010-04.07.2010
Surface: Trava
Type: Grand Slam




4. krog:

[1] R Federer (SUI) d [16] J Melzer (AUT) 63 62 63 
[2] R Nadal (ESP) d P Mathieu (FRA) 64 62 62
[3] N Djokovic (SRB) d [15] L Hewitt (AUS) 75 64 36 64
[4] A Murray (GBR) d [18] S Querrey (USA) 75 63 64
Y Lu (TPE) vs [5] A Roddick (USA) 46 76 76 67 97
[6] R Soderling (SWE) d [9] D Ferrer (ESP) 62 57 62 36 75
[10] J Tsonga (FRA) d [32] J Benneteau (FRA) 61 64 36 61
[12] T Berdych (CZE) d D Brands (GER) 46 76(1) 75 63

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete