PIKA NA 'I': Konec vladavine Rogerja Federerja tudi na travi!

30.06.2010

WIMBLEDON - Šestkratni wimbledonski zmagovalec in branilec naslova, travnati kralj in 16-kratni zmagovalec turnirjev za Grand Slam Roger Federer, se s svete trave poslavlja že v četrtfinalu.

28-letni Baselčan, nesporni kralj trave, je letos izgubil ta naziv že na ATP turnirju v Halleju, danes pa mu je wimbledonsko  krono z glave odvzel še Čeh Tomas Berdych, ko ga je porazil že v četrtfinalu z rezultatom 6-4, 3-6, 6-1 in 6-4.

V drugem polfinalu dneva je Novak Đoković rutinirano opravil s Tajvancem Jun-Sen Lujem po treh nizih s 6-3, 6-2, 6-2.

Tomas Berdych je edini, ki je v letošnji sezoni že dvakrat ugnal Federerja. Ker Švicar sedaj izpada že veliko pred finalom, ostali sploh ne pridejo do te možnosti

Kakšen preobrat se je zgodil po OP Avstralije, kjer je Roger Federer suvereno slavil in še bolj potrdil svojo nadmoč na turneji moškega tenisa? Od takrat naprej pa gre le še navzdol. Mesec dni premora, 'nič od nič' na Mastersih v ZDA in zgolj povprečne predstave v peščeni sezoni (izjema Madrid) so Švicarja že izpodrinile s prvega mesta, za nameček pa je Roger končal travnato sezono krepko za svojimi cilji in prvič po letu 2002 odšel iz Wimbledona pred finalom.

Češki tenisač Tomas Berdych, ki je Federerja ugnal že v Miamiju, je tokrat še enkrat več vzel tako željen skalp in kot prvi prebivalec Češke po dvajsetih letih prišel v polfinale Wimbledona. V odličnih pogojih na osrednjem igrišču, je Berdych zabeležil zmago kariere po 2 urah in 31 minutah igre.

Čeh je na prvi servis izpustil le 13 točk, zadel 12 asov in 51 winnerjev, v prvem nizu pa je prišel do brejka pri 3-3. Federer je izenačil po 37 minutah, ko je hitro prišel do odvzema servisa in ga držal do konca drugega niza, toda Berdych je vrnil udarec ter v 2. in 5. igri tretjega niza prišel do novih dveh brejkov in vodstva 2-1 v nizih.

V 7. igri četrtega niza je dokončno strl igro Federerja z odličnim forehandom, ki mu je prinesel odločilno prednost ter malo kasneje slavil izjemno pomembno zmago, ki ga pelje v polfinale, drugi zaporedni po Roland Garrosu. Za prvi karierni finale turnirjev za Grand Slam bo Čeh moral premagati Novaka Đokovića, ki si je preko Tajvanca Luja priigral drugi polfinale v vseangleškem klubu.

Švicarski teniški maestro ni skrival razočaranja po porazu z Berdychom

Leta 2007 je Nole predal polfinalni dvoboj Rafaelu Nadalu, a Srb je odločen, da se tokrat zgodba ne bo ponovila. Naj vas spomnimo, da je Novak polfinale 2007 predal v sredini tretjega niza zaradi žuljev na stopalu.

Najboljši srbki teniški igralec je danes v 13 igrah na svoj servis izgubil le 13 točk ter se v boj za finale odpravlja zelo samozavesten, čeprav je že v 1. krogu moral igrati 5 nizov. Morda bo prav Beograjčan prvi po Rafterju, ki je leta 1997 na OP ZDA zmagal v 1. krogu po petih nizih, na koncu pa dobil turnir.

Tajvanec Jen-Sun Lu je ne glede na to, da je v ponedeljek izločil Andya Roddicka, danes ostal brez nabojev proti Đokoviću, ki je bil zelo motiviran in osredotočen ter nasprotnika ni prav nič podcenjeval.

Novak Đoković se je kljub gladki zmagi nad Tajvancem veselil v svojem slogu

Nadal ni imel veliko težav s Soderlingom, Murray pa je sprožil Murraymanijo!

1. igralec sveta in zmagovalec Wimbledona Rafael Nadal je že drugič v treh tednih premagal Šveda Robina Soderlinga. Prvič je bil uspešen na svojem ozemlju - v finalu Roland Garrosa, tokrat pa ga je ustavil še v četrtfinalu Wimbledona z rezultatom 3-6, 6-3, 7-6 in 6-1.

Britanec Andy Murray je ponovil lanskoletni dosežek in z zmago proti Francozu Joju-Wilfriedu Tsongi (6-7, 7-6, 6-2, 6-2) in prišel med štiri najboljše, kjer se bo udaril prav z Nadalom. Murraymanija se lahko začne.

''Počutim se odlično'', je dejal Rafa po zmagi, ki ga pelje v nov polfinale

Rafa je začel bolj počasi in izgubil prvi niz, a jo je še dobro odnesel, saj je bil prebivalec Tibra na Švedskem zelo blizu, da povede celo s 'kravato'. Po nervoznem začetku drugega niza, ko je Španec že v prvi igri moral reševati priložnost za brejk Šveda, je že v naslednji sam prišel do odvzema servisa, niz pa zaključil na svoj začetni udarec brez izgubljene točke. Tretji niz je odločila podaljšana igra, od tu naprej pa je šlo pri Soderlingu le še vse navzdol. Izgubil je servis v 4. in 6. igri četrtega niza ter po 2 urah in 43 minutah zapustil igrišče sklonjene glave.

''Vse se je spremenilo po prvi igri drugega niza. Od takrat naprej sem začel igrati veliko bolje, Robin pa je delal vse več napak. Zelo sem vesel, saj je to pomembna zmaga zame'', je dejal po dvoboju 1. igralec sveta, ki bo sedaj močno povečal vodstvo pred Federerjem, ki se poslavlja tudi od številke dve, kar se ni zgodilo že celo večnost.

Rafa, ki je letos v Monte Carlu prekinil 11-mesečni post brez osvojenega turnirja, melje vse pred sabo. Od začetka aprila je izgubil en samcat dvoboj na travnatem turnirju v Queensu, kjer ga je ugnal rojak Feliciano Lopez. Sedaj bo v polfinalu igral z domačim adutom Andyem Murrayem, ki je po dveh izenačinih nizih stopil na plin in hitro odslovil Francoza Joja-Wilfrieda Tsongo.

Bodo gledalci ponesli Andya do tako željene lovorike, ki jo čakajo že od leta 1936?

Očitno letos Škot absorbira vse pritiske domače medijske javnosti na Wimbledonu, saj je proti teniškemu 'Mohamedu Aliju' oddal šele prvi niz. Murray ima nekoliko nesreče, to je treba dodati. Potem ko je iz svetovnega nogometnega prvenstva izpadla reprezentanca Anglije, se je vsa pozornost obrnila nanj, toda zaenkrat ji je kos. Znašel se je v položaju, v katerem je bil lani. Polfinale in le korak od velikega finala, ki ga na sveti angleški travi še ni videl, za to pa bo moral izločiti najboljšega na svetu. Uf, težka naloga bo to za Andya, ki je našel formo ob pravem času, vendar Murray še kako pozna pot preko Nadala. Navsezadnje je bil prav on krvnik Španca na prvem Grand Slamu sezone v Melbournu.

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

Wimbledon 2010
London, GBR
21.06.2010-04.07.2010
Surface: Trava
Type: Grand Slam




Četrtfinale:

[12] T Berdych (CZE) d [1] R Federer 64 36 61 64
[2] R Nadal (ESP) d [6] R Soderling (SWE) 36 63 76(4) 61
[3] N Djokovic (SRB) d Y Lu (TPE) 63 62 62 
[4] A Murray (GBR) d [10] J Tsonga (FRA) 67 76 62 62

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete