Wimbledon: Kvitovi in Pironkovi je odzvonilo; Serena brani prestol

01.07.2010

WIMBLEDON - Ameriška teniška igralka Serena Williams se je že šestič uvrstila v finale Wimbledona, potem ko je v polfinalu ugnala osem let mlajšo Čehinjo Petro Kvitovo s 7-6, 6-2.

O Sereni si lahko kdo misli kar hoče, toda mlajša od sester Williams je prava zmagovalka in to ji ne more nihče očitati. Serena bo v soboto igrala proti Veri Zvonarjovi za 13. naslov na turnirjih za Grand Slam, saj je danes v kvalitetnem dvoboju premagala 62. igralko sveta iz Češke.

Serena Williams nadaljuje z zbiranjem vrhunskih rezultatov in bo v soboto lovila četrti naslov v Wimbledonu

Kvitova je leta 2008 in 2009 na sveti wimbledonski travi izpadla že v 1. krogu, letos pa je kot 'outsider' izločila Ži Ženg, Viktorijo Azarenko in Caroline Wozniacki, v četrtfinalu pa po pravi drami še kvalifikantko Kajo Kanepi iz Estonije. Toda,...Serena je v 29. letu še vedno pretrd oreh za večino nasprotnic, še posebej ko govorimo o turnirjih za Grand Slam, na katerih je osvojila točno tretjino vseh njenih naslovov (36).

Danes je bolje začela Kvitova, ki je prva prišla do brejka (3-2), a njena prednost ni trajala dolgo, saj je Serena izenačila na 4-4. Prvi niz je bil rešen v tajbrejku, v katerem je Williamsova povedla 4-0, Kvitovi pa je uspelo le ublažiti zaostanek, saj je na zaključno točko za niz Serena odservirala winner. Rezultatsko ravnotežje je v drugem nizu trajalo le do 2-2, nato pa je sledila serija štirih zaporednih iger Serene, stkana z nekaj vznemirljivimi potezami, po katerih je Kvitova lahko zapustila osrednje igrišče z dvignjeno glavo, ne glede na poraz.

Serena, ki še naprej ostaja prva favoritinja Wimbledona, bo v soboto poskušala priti do četrtega zlatega krožnika, na poti pa ji bo stala Vera Zvonarjova, ki je za ta uspeh morala v prvem polfinalu izločiti Bolgarko Tsvetano Pironkovo.

Vera Zvonarjova bo igrala v prvem finalu turnirjev serije Grand Slam

To ji je tudi uspelo, a zmaga ni bila lahka. 21. nosilka je morala napraviti preobrat, saj je izgubila prvi niz proti mladi Bolgarki. V drugem je dvignila nivo igre in zasluženo izenačila, Pironkova pa je s tem tudi izgubila šele prvi niz na turnirju in samozavest ji je vidno padla. 25-letna Zvonarjova je že takoj na začetku odločujočega niza prišla do brejka, v 5. nizu pa še povečala vodstvo. Že v naseldnji igri je v kali zatrla zadnji poskus Bolgarke, da se vrne v igro ter trenutek za tem prišla v prvi karierni finale turnirjev za Grand Slam. Do sedaj je največji uspeh dosegla na OP Avstralije leta 2009, ko je igrala v polfinalu.

Treba je dodati, da je bila Pironkova na tem turnirju kot Pepelka iz zgodbe. Čeprav je 82. na teniški lestvici in še brez finala na turnirjih serije WTA, je po vrsti izločevala favoritinje, vrhunec pa je prišel v četrtfinalu, ko je ustavila Venus Williams. Njen največji domet do tega tedna je bilo 2. kolo na turnirjih velike četverice, medtem ko je v zadnjih treh letih na Wimbledonu izpadla že v uvodnem krogu. Po današnjem porazu je bila seveda zelo razočarana, toda ko se bo vrnila domov v Plovdiv in dojela, da je v dveh tednih zaslužila 250,000 funtov, bo verjetno razumela veličino svojega uspeha, saj je pred tem vse skupaj zaslužila 900,000 USD.

Tsvetana Pironkova je naredila izjemen korak naprej na Wimbeldonu

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

Wimbledon 2010
London, GBR
21.06.2010-04.07.2010
Surface: Trava
Type: Grand Slam




Polfinale:

(1) Serena Williams (USA) d. Petra Kvitova (CZE) 76(5) 62
(21) Vera Zvonareva (RUS) d. Tsvetana Pironkova (BUL) 36 63 62

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete