Trije od prvih štirih nosilcev v igri za wimbledonsko krono!

02.07.2010

WIMBLEDON - Prvič po letu 2003 v polfinalu ne bomo videli 1. nosilca in branilca naslova Rogerja Federerja, saj je v sredo izgubil četrtfinale proti Čehu Tomasu Berdychu, toda trije od prvih štirih postavljenih igralcev na letošnjem turnirju v vseangleškem klubu so še 'živi'.

V Srbiji so prepričani, da je Wimbledon tokrat v Noletovih rokah

(3) Novak Đoković (SRB) - (12) Tomas Berdych (ŠVE)

Prvi polfinalni par sestavljata Federerjev krvnik Tomas Berdych in najboljši srbki tenisač Novak Đoković. Oba naskakujeta prvi wimbledonski finale, Berdych celo prvi finale na turnirjih za Grand Slam, potem ko je na začetku prejšnjega meseca prvič v karieri igral v polfinalu turnirjev velike četverice - Roland Garrosu.

Ali bo Berdych potrdil zmago proti Federerju še z vstopom v veliki finale?

Berdych je star 24 let in 9 mesecec ter je najstarejši igralec, ki je še ostal v igri za zlati pokal, poleg vsega pa je prvi Čeh po Ivanu Lendlu in letu 1990, ki mu je uspel preboj med štiri. Če bi mu uspelo priti v finale bi bil prvi igralec s Češke po Lendlu 1987, zadnji Čeh ki je osvojil naslov pa je bil Jan Kodes leta 1973.

Lahko Berdych užene Đokovića v polfinalu? Njuno razmmerje je 2-0 v korist Beograjčana, ki si seveda želi priti v tretji finale turnirjev za Grand Slam, prvega po osvojitvi edinega turnirja velike četverice - OP Avstralije 2008. Nole je igral še v finalu OP ZDA leta 2007, kjer je izgubil s Federerjem. Pred tremi leti je že igral v polfinalu turnirja na sveti travi, kjer ni zaključil tekme z Rafaelom Nadalom zaradi žuljev na stopalu, še najbližje zmagi na travnati podlagi pa je bil leta 2008 v Queensu (finale izgubil z Nadalom) in lani v Halleju, kjer ga je v finalu ustavil Tommy Haas. Če bi Srb osvojil Wimbledon, bi bil šele tretji teniški igralec v odprti dobi tenisa, ki je kot prvi turnir na travi dobil prav Wimbledon.

Andy Murray bi z današnjo zmago ubil dve muhi na en mah. Postal bi prvi Britanec v finalu Wimbledona po 72 letih ter dobil skalp 1. igralca sveta

(2) Rafael Nadal (ŠPA) - (3) Andy Murray (VB)

V drugem polfinalu se bosta 'udarila' največji domači up Andy Murray in 1. igralec sveta Rafael Nadal. Rafa v medsebojnih obračunih vodi s 7-3, toda zadnji dvoboj in četrtfinale Melbourna je dobil Škot.

Murray je do sedaj igral v dveh finalih turnirjev za Grand Slam (OP ZDA 2008 in OP Avstralije 2010), obakrat pa ga je na zadnji stopnički ustavil švicarski teniški velemojster Roger Federer. Po porazu v Melbournu, je Murray zelo padel v formi, našel pa jo je prav tu na Wimbledonu. Kakorkoli, prebivalec Dunblana se je pobral pravi čas in do polfinala izgubil le en niz. Z današnjo zmago bi postal prvi Britanec, ki bi igral veliki wimbledonski finale po Henryu 'Bunnyu' Austinu, ki mu je to uspelo že daljnega leta 1938. Lani se je Andy ustavil v polfinalu, ko je izgubil proti Američanu Roddicku, otoška javnost pa pričakuje ne le finale, temveč naslov, ki ga čakajo že 74 let, vse od leta 1936 (Fred Perry).

Rafa bi se z wimbledonsko krono trdno zasidral na 1. mestu teniške lestvice ATP in verjetno leto že končal kot številka 1

Njegov nasprotnik in 2. nosilec Rafael Nadal je le zmago oddaljen od četrtega zaporednega finala Wimbledona, kjer je sedaj zabeležil 12 zaporednih zmag. Lani zaradi poškodbe kolen ni nastopil, leta 2008 pa je v najdaljšem wimbledonskem finalu 'šokiral' sedaj že šestkratnega  zmagovalca Grand Slama na travnati podlagi Rogerja  Federerja. 24-letni Majorčan bi z naslovom prišel že do drugega t.i. dvojčka (Roland Garros-Wimbledon), saj mu je to uspelo že leta 2008,  pred štirimi tedni pa je že dvignil pokal mušketirjev (petič), kjer je v finalu premagal Robina Soderlinga. Rafa je letos osvojil vse kar se je osvojiti dalo na peščeni podlagi. Najboljši je bil na Mastersih v Monte Carlu, Rimu in Madridu, vse pa je zaokrožil z že omenjenim naslovom v Roland Garrosu.

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete