Kdo bo letošnji wimbledonski kralj?

04.07.2010

WIMBLEDON - Nedelja, 4. julij ob 15. uri je dan, ko se bosta v velikem wimbledonskem finalu 2010 pomerila 1. igralec sveta Rafael Nadal in 13. igralec na teniški lestvici ATP iz Češke Tomas Berdych.

Par se bo med seboj pomeril že enajstič, v medsebojnih dvoboj pa vodi Rafa s 7-3, ki je dobil tudi zadnji šest obračunov, vključno s četrtfinalom na Wimbledonu leta 2007.

Rafel Nadal bo v četrtem wimbledosnkem finalu poskušal priti do drugega naslova in skupno osmega na turnirjih za Grand Slam

''Tomas je odličen server, agresiven igralec z izjemnim 'flat' udarcem iz osnovne črte. Pričakujem tesen boj'', je povedal Majorčan pred finalom Wimbledona,  ki je v zadnjih treh mesecih izgubil le eno srečanje od 31. ter naskakuje drugi t.i. dvojček Roland Garros-Wimbledon. Leta 2008 je v finalu OP Francije in v Wimbledonu ugnal Rogerja Federerja, s tem pa postal prvi po letu 1980 in Bjornu Borgu s tem dosežkom. Lani je to uspelo tudi švicarskemu teniškemu maestru Federerju, ki pa se je na letošnjem Wimbledonu poslovil v četrtfinalu, kjer je izgubil prav z današnjim finalistom Tomasom Berdychom.

Nadal bi z današnjo zmago postal prvi Španec, ki bi mu uspelo dvakrat dobiti turnir v vseangleškem klubu (Manolo Santana je Wimbledon osvojil leta 1966), v finalu pa bo igral že četrtič. Leta 2006 in 2007 je kočal kot finalist (izgubil s Federerjem), lani pa je manjkal zaradi poškodbe kolen (tendinitis). V odprti dobi tenisa so bili štirikrat v finalu Wimbledona še Boris Becker, Bjorn Borg, Roger Federer, John McEnroe in Pete Sampras.

Rafa je na Wimbledon prišel po dominaciji v peščeni sezoni, kjer je kot prvi v zgodovini osvojil vse tri Masters turnirje (Monte Carlo, Rim, Madrid), začinil pa jih je s peto zmago na Roland Garrosu ter potrdil status peščenega kralja. Za nameček je prišel nazaj na prvo mesto teniške lestvice ATP in Rogerju Federerju preprečil, da bi prehitel Peta Samprasa v držanju vodilnega položaja (zmanjkal mu je le en teden). Vse od Monte Carla je zmagoval dvoboj za dvobojem, edini poraz pa mu je v četrtfinalu Queensa zadal rojak Feliciano Lopez. No, za vstop v finale Wimbledona se je moral močno potruditi, saj je kar dvakrat igral pet nizov (Haase, Petzschner), v četrtfinalu pa je še enkrat več ugnal Robina Soderlinga, v polfinalu pa v kali zatrl britanske sanje, ko je izločil Andya Murraya.

Tomas Berdych (desno) v pogovoru z zadnjim češkim zmagovalcem Wimbledona Janom Kodesom

Čeh Tomas Berdych je z najboljšo teniško predstavo v karieri prišel v svoj prvi finale turnirjev velike četverice. V čettfinalu je šokiral šestkratnega wimbledonskega zmagovalca in branilca naslova ter 1. nosilca Rogerja Federerja, v polfinalu pa še številko tri Novaka Đokovića.

''Neverjetno. Res neverjeten je ta turnir za mene. Zelo dobro sem igral tako proti Federerju kot proti Novaku. Imal sem težek žreb, a mi je uspelo priti v finale. Na osrednji stadion prihajam poln samozavesti, zavedam pa se, da bom moral odigrati najboljši tenis. Če mi to uspe imam možnost, da dvignem pokal iz sanj'', je povedal 24-letni Berdych pred velikim finalom.

V zgodovini Wimbledona je zmagal le en češki igralec. To je bil Jan Kodes leta 1973, ki je tistega leta izkoristil odsotnost najboljših teniških igralcev sveta, ki so 'bojkotirali' Wimbledon. Berdych je tudi prvi Čeh po Ivanu Lendlu (nikoli ni osvojil svete trave) in letu 1987 v finalu londonskega Grand Slama, ki bo leta 2012 gostil tudi olimpijski teniški turnir.

28-krat je Berdych nastopil na turnirjih velike četverice in to je njegov prvi finale, že prejšnji mesec pa se je prvič uvrstil v polfinale, ko je bil udeleženec štirih najboljših na Roland Garrosu, kjer ga je po petih nizih ugnal Šved Robin Soderling. Na Wimbledon je prišel brez pripravljalnega turnirja na travnati podlagi in v odprti dobi tenisa je le šestim igralcem uspelo priti do naslova, ne da bi pred tem igrali vsaj en pripravljalni turnir.

Utrinki epskega wimbledonskega finala 2008 med Rafaelom Nadalom in Rogerjem Federerjem

 

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete