Rafa Nadal, gladiator, ki se je z zmago na OP ZDA dokončno vpisal med nesmrtne!

14.09.2010

NEW YORK, ZDA - Rafael Nadal, ime, ki bo za vse večne čase vpisano v teniško zgodovino. 24-letni Španec  je namreč včeraj v velikem finalu OP ZDA premagal še Novaka Đokovića ter kompletiral naslove z vseh štirih turnirjev sveta. Ni kaj, Rafa je ta trenutek daleč najboljši teniški igralec  sveta.

6-4, 5-7, 6-4 in 6-2 je bil končni rezultat zadnjega Grand Slama sezone, ki Majorčana postavlja ob bok največjih svetovnih teniških asov. Rafa je postal najmlajši igralec v zgodovini odprte dobe tenisa, ki mu je uspelo osvojiti karierni Grand Slam, za nameček pa ima Španec še zmago iz olimpijskega turnirja, kar ima 'v rokah' le še eden - Andre Agassi.

Ostali komentarji na veliki newyorški finale

OP Avstralije 2009, OP Francije 2005-2008 / 2010, Wimbledon 2008 in 2010 ter sedaj še OP ZDA 2010, 9 naslovov na turnirjih velike četverice plus zmaga na olimpijskem turnirju v Pekingu 2008 je zbirka, ki jo ima v lasti 'skromni' Rafael Nadal navkljub temu, da so mu lani po težavah s koleni (tendinitis) 'napovedali', da bo slej kot prej pregorel. Le kdo bi si mislil, da bo Rafa po ne najboljšem začetku sezone tako dominiral od peščene podlage naprej. Leto 2010 si bo verjetno zapomnil za vse življenje. Prvo je kot prvi v zgodovini dobil vse tri peščene Masters turnirje, ki jih je potrdil s 5. zmago na Roland Garrosu, mesec dni kasneje dobil Wimbledon, po koncu 'počitnic' pa je na OP ZDA prišel 'le' kot prvi igralec sveta, a na koncu na poti do končnega naslova oddal le en niz, v finalu proti Novaku Đokoviću.

Rafa ima v svoji zbirki naslovov tudi 18. zmag na turnirjih serije Masters, kar ga uvršča na vrh večne lestvice in teniške zgodovine, edini naslov ki mu manjka pa je, zmaga na zaključnem turnirju serije 1000 ali Masters, t.i. ATP World Tour Finals. Pride ta na vrsto že letos konec novembra, ko se bo najboljših osem pomerilo med sabo v londonski O2 Areni?

Veliki finale v 'velikem jabolku' (Big Apple), je trajal 3 ure in 43 minut, katerega je prekinil tudi dež pred koncem drugega niza. Finalista bi morala na igrišče stopiti že v nedeljo, a je slabo vreme prestavilo dvoboj za 24 ur.

Novak Đoković, ki je v polfinalu proti prvemu favoritu Rogerju Federerju rešil dve zaključni žogici, je bil trd nasprotnik Nadalu, ki do včeraj tekmecem ni oddal niti niza. Točke so bile v glavnem zelo dolge in izčrpljujoče, kot da bi igrala za 'življenje in smrt'. Kratki in slabi udarci se niso oproščali, saj sta jih gladiatorja hitro kaznovala.

Tudi dobro pripravljene točke niso garantirale osvojitev le te, saj sta se nasproti udarila dva odlična returnerja in tekmeca za katera je bilo težko oceniti ali sta boljša v ofenzivni igri ali defenzivni, zato so gledalci videli spektakularen tenis na osrednjem igrišču Arthurja Asha.

Zaključna točka finala OP ZDA 2010

Rafael Nadal - Novak Đoković 3-1

V prvem nizu je Nole rešil brejk zaostanka, a je Rafa že v naslednji igri spet pobegnil ter nato po 50 minutah povedel v nizih. Sedaj že 2. igralec sveta iz Srbije je v drugem povedel 4-1, vsi pa vemo, da se Nadal nikoli ne preda. Tako je bilo tudi v tem primeru, ko je Španec izenačil na štiri, v tistem trenutku pa je bil dvoboj za 2 uri prekinjen zaradi dežja. Po vrnitvi je Novaku uspel še drugi brejk v nizu ter izenačil. Ključ njegovega uspeha in ukradenega niza je bil v slabšem servisu in več napakah Nadala.

No, tudi izguba niza Španca ni spravila iz tira. Levoroki Nadal je prišel hitro do brejka, Nole pa je že v naslednji igri prišel na korak do izenačitve. Srbu ni uspelo in kasneje se je izkazalo, da je bila to zelo pomembna igra, ki je vplivala na izid tretjega niza tudi ob koncu. Rafa je v tem delu igre od 17 prvih servisov izgubil le eno točko ter povedel 2-1. Tudi v četrtem nizu je v 3. igri prišel do odvzema servisa in to je bil začetek konca za Srba, ki se mu je na obrazu jasno videlo, da je že utrujen. Nole se je sicer boril do konca, a proti odličnemu Nadalu ni mogel iztržiti več kot en niz ter ostaja pri eni zmagi na turnirjih za Grand Slam, ko je bil leta 2008 najboljši v Melbournu.

Rafa je povsem zasluženo slavil na četrtem turnirju za Grand Slam v sezoni. Tekel je in tekel, silovito udarjal po žogicah, delal malo napak in kar je najbolj pomembno, serviral je izjemno ter prišel do tretjega zaporednega naslova na turnirjih velike četverice, kjer ni poražen  že 21 dvobojev.

''V veliko čast mi je, da sem spet tu po treh letih'', je začel z govorom Novak. ''Čestital bi Rafi. On je najboljši na svetu in si zasluži ta naslov'', ter se nato zahvalil še gledalcem, družini, odsotnemu trenerju Marijanu vajdi itd. ''Boril sem se kot lev. Ta kraj je nekaj posebnega in upam, da sem bom naslednje leto spet lahko boril za naslov''.

Nadal je Novaku vrnil z lepimi besedami. No, kaj drugega od Rafe niti nismo pričakovali, saj vedno najde prave besede. ''Novak, igral si sijajno in verjamem, da boš tu nekoč zmagal. Še posebej ti čestitam, da se tako dobro držiš po izgubljenem finalu. To ni lahko. Mislim, da si lahko vzor bodoči generaciji'', je povedal Nadal, ki je v roke prejel ček v višini 1,7 milijona USD ter nato po ustaljenem sceniraju 'ogizel' pokal. ''Ta pokal mi pomeni več kot sem lahko sanjal. Komaj čakam da ga primem v roke'', je še povedal Nadal, preden je prvič dvignil lovoriko za najboljšega na OP ZDA.

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

US Open 2010
New York, ZDA
30.08.2010-12.09.2010
Podlaga: Trda
Type: Grand Slam




Finale:

(1) R Nadal (ESP) d Novak Djokovic (SER) 64 57 64 62

 

 

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete