Jelena Dementjeva, olimpijska zmagovalka iz Pekinga, je po današnjem porazu tenisu pomahala v slovo!

29.10.2010

DOHA, KATAR - Olimpijska zmagovalka iz Pekinga in ena najboljših teniških igralk zadnjega desetletja Jelena Dementjeva, je po današnjem porazu na zaključnem turnirju v Dohi sporočila, da je njene teniške kariere konec.

Rusinja, ki je v zadnjem letu imela tudi težave s poškodbami a je vseeno prišla do dveh lovorik, je danes v skupini na zaključnem turnirju v Dohi izgubila z zmagovalko Roland Garrosa Francesco Schiavone (6-4, 6-2), takoj zatem pa v solzah in v ganljivem govboru sporočila, da končuje svojo bogato teniško kariero.

''To je prveč ganljivo. Težko mi je reči, da se umikam iz profesionalnega tenisa. Vem, da vas bom vse zelo pogrešala'', je s tresočim glasom dejala 29-letna Dementjeva, ena izmed najbolj simpatičnih tenisačic na ženski teniški turneji, pred ostalimi igralkami, ki so prisostvovale ganljivemu slovesu.

''Ona je bila ena od tistih, s katero sem že od mladinskih časov. Bila je ena od najbolj profesionalnih teniških igralk in ena od najbolj simaptičnih na igrišču'', je z besedami pospremila prijateljico Kim Clijsters.

Njena rojakinja Vera Zvonarjova je dejala, da je že med sezono slišala govorice, da naj bi Jelena končala svojo profesionalno športno pot ter dodala: ''Jelena je lahko vzor in navdih za vse mlade ruske športnike. Imela je izvrstno kariero in verjamem, da so v naši deželi sedaj vsi žalostni zaradi te odločitve, a jo stoodstotno podpirajo''.

Jelena Dementjeva je največji uspeh doživela pred dvema letoma, ko je v Pekingu osvojila zlato olimpijsko medaljo, na poti do nje pa premagala Sereno Williams, Vero Zvonarjovo in v velikem finalu Dinaro Safino. Sodelovala je v prvem vseruskem finalu turnirja za Grand Slam, ko je leta 2004 na OP Francije izgubila z Anastasjo Miškino. Kasneje je v istem letu še enkrat igrala v finalu turnirja največje četverice, a jo je na OP ZDA spet ugnala rojakinja, tokrat Svetlana Kuznjecova.

Dementjeva je sodelovala na 46. zaporednih turnirjih za Grand Slam, vse do letošnjega Wimbledona, ko jo je ustavila poškodba. Profesionalno kariero je začela leta 1998, v tem času pa je v svoje vitrine pospravila 16 lovorik, vključno z dvemi iz letošnje sezone (Sydney, Pariz). V letu 2010 je igrala še v finalu Kuala Lumpurja in Tokija. V pokalu Fed je igrala 18x, leta 2005 pa je za zmagoslavje svoje reprezentance prispevala tri točke.

Lansko leto ji je uspela tudi najvišja uvrstitev v karieri, ko je držala 3. mesto na WTA lestvici, v statistiki pa bo zapisano, da je prišla do 576 zmag in 273 porazov. Več o Jeleni Dementjevi in njeni karieri bomo napisali v mesecu decembru, ko bodo na vrsti t.i. teniške počitnice.

pripravil: L.S.

foto: daylife.com, wtatour.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete