Teniške žogice

09.10.2016
Deli z ostalimi:

Kratek premor pisanja bloga se je sprevrgel v... no malo daljši premor ;) . Ne bom rekel da ni bilo časa, samo prioritete so bile drugačne in sem čas namenjal drugim stvarem. V tenisu je pestro. Razvijamo inovacije, smo del različnih dogodkov, treniramo, testiramo, se izobražujemo, ...

Sedaj pa kar na novo temo. Končno smo prišli do točke, kjer barve SO pomembne. Prihjamo namreč na tematiko žogic.

V svetu poznamo več sistemov teniških šol. Med bolj znanimi pristopi za začetnike sta ITF-ov play&stay ter Ameriški Quickstar. Namen obojega je, da tenis približata ljudem oz. njihovim sposobnostim, jim zagotavljata igro ter s tem zadovoljstvo in uspeh. Na ta način se hitro začne z igro in ljudje ostanejo v tenisu.

In kaj ima to veze z žogicami in njihovimi barvami? Oba programa med drugim uporabljata tudi prilagojene žogice. Žogice so mehkejše (pa ne zato ker bi bile stare in »znucane«, temveč ker so tovarniško tako narejene), ter s tem počasnejše, njihov odboj pa je nekoliko nižji. Njihovo trdost označujejo barve.

Otroci tako v kombinaciji z manjšimi loparčki in zmanjšanim poljem že zelo kmalu igrajo »pravi tenis«, pa tudi odrasli se lahko v različnih programih (na primer gibalno bolj usmerjeni cardio tenis) veliko bolj zabavajo.

Trenerji različne žogice uporabljamo tudi pri svojem delu v vseh kategorijah. Če govorimo o mehkejših žogicah, moramo namreč ob tem omeniti, da njihova uporabna vrednost ni le pri začetnikih, temveč lahko z njihovo pomočjo razvijamo določene tehnične, taktične in zmogljivostne sposobnosti. Če vaš trener torej kdaj uporabi »žogico za najmlajše« zato ni potrebe, da se počutite kot da vas podcenjuje, saj vam morda želi le zagotoviti kvalitetno delo na igrišču.

Ob enem ne gre pozabiti, da obstajajo žogice različnih barv tudi v trdih in mehkih izvedbah. Proizvajalci po večini na ta način želijo izstopati na trgu, trenerji pa to sicer s pridom izkoristimo za uporabo pri nekaterih vajah. A ravno zato velja posebna previdnost, v primeru da v trgovinah iščete mehkejše žogice – barva ni vedno dovoljšen podatek, potrebno je pogledati »stage« oz. odstotek trdnosti žogice.

Za lažje razumevanje sistem žogic predstavljam v naslednji tabeli.

Žogica
 

Trdota žogice v primerjavi z rumeno teniško žogico. (Izraženo v odstotkih)

Opis
Ne igra vloge. Na prvi stopnji imamo ralične pripomočke s katerimi otroci začnejo razvijati stik in koordincijo. To so lahko različni balončki, rutke, riževe vrečkice, velike teniške žoge, ....
Ne igra vloge Penasta žoga je odlična saj ne ustvarja sile na lopar, je (običajno) precej večja in seveda – mehka ☺ . Tudi penaste žogice se med seboj močno razlikujejo.
25% Rdeča žogica je že »prava« žogica, le da je še nekoliko večja. Poznamo dve velikosti, manjša od njiju se uporalja na turnirjih v mini* tenisu.
50% Oranžna žogica je že enake velikosti kot rumena žogica. V preteklosti se je z le to igralo turnirje mini tenisa, sedaj pa se jo uporablja na midi* tenisu.
75% Z zeleno teniško žogico se že uporablja celotno igralno polje. Žogica leti podobno hitro kot kakšna stara teniška žogica, vendar ima pravilnejši odboj, ki pa hkrati ni previsok.
100% Rumena, pogosto težko pričakovana teniška žogica ☺ . Katera je prava? To je predvsem odvisno od vaših prioritet (cena, obstojnost, ...). Pa še zanimivost: ste vedeli da se žogice na ATP in WTA touru med seboj razlikujejo, tudi če gre za žogico istega proizvajalca za isti turnir ?

* - gre za turnirje naših najmlajših tenisačev, ki se igrajo na prilagojenem igrišču s prilagojenim sistem točkovanja. Več o tem v enem od prihodnjih zapisov.


Poleg navedenih žogic trenerji pri svojem delu uporabljamo še cel kup različnih žog, žogic, prilagajamo balončke ipd.. Prav vsaka ima svoj namen, nekatere med njimi pa niso primerne za igro temveč zgolj za razvoj. Poleg navedenih obstajajo še vmesne stopnje žogic, ki pa jih zaradi redkosti uporabe nisem navedel.

Pri izbiri trde žoge, je težko dati nek splošen nasvet. Cene in kvalitete žog se spreminjajo, prihajajo novi modeli, prav tako prihajajo nove blagovne znamke. Osebno menim, da ni potrebe po tem, da se žoga po vsaki igralni uri zavrže (sploh ker so žogice lahko uporabne tudi na druge načine – nekateri so že bili objavljeni na naši klubski facebook strani), bi pa opozoril, da žogice ki stojijo in niso igrane prav tako izgubijo trdoto. Prav tako je pomembno biti pozoren na temperaturo, pri kateri se žoge shranjuje – to velja za vse vrste žog, ne le za trde.

Obstajajo tudi naprave, ki ohranjajo oz. po zagotovlih proizvajalca celo vrčajo trdoto žogici (ob tem velja razumeti, da trdota ni edini dejavnik obrabljenosti žogice). Sami teh pripomočkov še nismo preizkusili, imamo pa to namen storiti enkrat v prihodnosti. Vsekakor vas bom o preizkusu obvestil ☺ .
 

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete