Kako izbrati pravi lopar

15.01.2015
Deli z ostalimi:

Unga bi k se je ful lepo svetu ...
Jst pa zdej igram s Federerjevim ...
Jst bi mu pa tega od Đjokota, ful mi leti iz njega ...
Če je dost' dober za Nadala bo pa tud' zame ...

Tudi pri vas nekako tako izgleda izbor loparja? No...je izgledal. Prepričan sem, da vas bom uspel prepričati, da obstajajo pomembnejše značilnosti loparja kot so bleščanje, barva ter kateri igralec »igra« s tem loparjem.

Nič ni narobe, če vam je lopar všeč. Prav gotovo bo v nekem trenutku izgled tisti, ki bo prevagal odločitev v smer enega ali drugega loparja. Toda veliko pomembnejši je občutek, ki ti ga lahko lopar da. Si predstavljate zvezo s fantom ali dekletom, ki je vizualno izjemen a ima o vsaki stvari popolnoma drugačno mišljenje kot vi? Približno takšna je vaša zveza z loparjem, ki po značilnostih ne ustreza vaši igri oz. vašemu telesu.

Sedaj pa še nekaj o Federerjevemu, Djokovičemu, Nadalovem, ... loparju. Prva stvar je, da vi niste Fedrer, Djokovič, Nadal, ... temveč ste vi. Najverjetneje niste enako dobro telesno pripravljeni, nimate enakega igralnega stila, prav tako najverjetneje (še) nimate tako dobre tehnike. Zato potrebujete lopar, ki bo primeren vaši igri. Dvoma v to, da je lopar dober, ni. Je pa vprašljiva njegova primernost za vas. Poleg tega loparji večine vrhunskih igralcev v resnici sploh niso v prodaji. Loparji so le istega proizvajalca in enakih barv. Nekateri igralci za prilagoditev loparjev svoji igri uporabljajo tudi tako imenovane uteži.

Če boste imeli priložnost prijeti v roke nekaj različnih loparjev vrhunskih igralcev boste ugotovili, da zgoraj napisano velja tudi za njih. Vsak želi lopar, ki ustreza njegovi igri, zato si loparji niso med seboj enaki. Podjetja te loparje naredijo posebej za njih. Mimogrede – obstajajo tudi znamke loparjev, ki naredijo lopar posebej za vas, a je temu primerna tudi cena.

Že v prejšnjem delu smo si pogledali nekaj stvari, na katere je potrebno paziti. Ko tenis igrate do te mere, da lahko uspešno igrate izmenjave, je vsekakor pomemben občutek, ki ga vam ga da lopar med igro. Če se le da torej lopar pred nakupom testirajte. Ker pa ne vi ne trgovec verjetno ne umirate v želji po testiranju nekaj deset loparjev, je potrebno seznam skrčiti na nekaj loparjev. Pri tem vam bodo (upam) koristile naslednje informacije.

1.) Debelina ročaja
Debelino ročaja lahko najlažje ugotavljamo na dva načina. Ker slika pove več kot 1000 besed, si oba testa poglejte na sliki. Pa še nasvet – debelino lahko kasneje prilagajamo z debelino prekrivnih »gripov«, po potrebi lahko navijemo tudi dva. Odsvetujem pa igranje z osnovnim gripom (menjavanje le tega je dražje, prav tako je precej manj udoben).

   

2.) Teža loparja in razmerje teže na loparju
Kako težek lopar izbrati je seveda odvisno od nivoja igre. Na začetku predlagam lažje loparje (čeprav se zdi 300 gramski lopar lahek, je lahko to dober recept za poškodbo). Še pomembneje je, kako je teža razporejena. Zaželeno je, da je teža loparja v »glavi« loparja. To omogoča, da lopar opravi čim več dela, zato roka ne trpi.

3.) »Sweet point«
Sweet point pomeni mesto na strunah, kjer lahko rečemo, da je zadetek žogice »čist«, torej tam žoga iz loparja poleti lepo. Delno je to odvisno tudi od velikosti glave loparja. Na začetku si želimo čim večji sweet point, kasneje pa postaja to manj pomembno (ko smo sposobni zadevati žogo manj razpršeno). Večina podjetji v opise že podaja podatek o primernosti loparjevega sweet pointa za posamezno kategorijo igralcev.

4.) Dolžina ročaja
Ta kategorija prihaja v poštev pri bolj naprednih igralcih (lahko npr. izberemo lopar s podaljšanim loparjem) oz. pri otroških loparjih. Pri slednjih je ta pojav vse redkejši, a vendar je potrebno pogledati, da kupimo lopar katerega ročaj je dovolj dolg, da bo otrok lahko nanj dal obe roki in tako normalno igral dvoročni backhand.

5.) Velikost loparja
Velikost loparja pride še posebej do izraza pri mlajših teniških navdušencih. Osnoven način kako izberemo pravo velikost loparja je, da se postavi pokonci, roke sproščeno ob telesu, ob sebe postavi lopar (vrh glave loparja je na tleh), ročaj pa mu mora segati do konice prstov, lahko nekoliko čez. Podjetje Babolat ima v namen izbire prave velikosti tudi »plakat«, ob katerega se otrok postavi, odmeri svojo višino in nato ob črti prebere kateri lopar je primeren zanj. Velikosti loparjev so izražene v inčih.

Tako kot pri odraslih tudi pri otrocih pomembno vlogo pri izbiri primernega loparja igra njihova telesna pripravljenost in tehnika.

Tehnologija loparjev se je v nekaj desetletjih popolnoma spremenila. Od lesenih loparjev smo prišli do umetnih vlaken, ki nudijo izjemno mehkobo in prožnost loparja. V nekatere loparje so vgradili sistem blaženja tresljajev (to vlogo je pred tem imela gumica, zataknjena med strune imenovana blažilec vibracij ali po domače »vibra«). Morda ste v trgovinah opazili, da so nekateri loparji nenapeti. Poleg tega, da nam to omogoča svobodno izbiro strune, obstaja še en razlog. Lopar, ki je napet, namreč slabša prožnost materiala zato postaja tog oz. trd. Pri nakupu starejših loparjev (bodisi novih, bodisi rabljenih) je zato potrebno biti pozoren tudi na to, koliko prožnosti je še ohranil.

Morda ste med besedilom zasledili besede kot so prekrivni grip, osnovni grip, strune, blažilec vibracij, ... A več o tem morda kdaj drugič ☺.
 

Komentarji


Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.


POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete