Pomen medsebojne vzpodbude v igri dvojic

Prepoznajte karatkter svojega soigralca v igri dvojic in lažje boste igrali.

Najpomembnejše pravilo v igri dvojic je, da poskrbite za srečo svojega partnerja. Podobno kot v romantičnih in/ali prijateljskih razmerjih, velja tudi v igri dvojic; partnerja lahko osrečimo le, če ga dobro poznamo.

Ni redkost, da dva odlična tenisača pokažeta povprečen ali celo porazen nastop v igri dvojic. V takih primerih je problem najverjetneje psihološkega izvora. Eden izmed partnerjev je preveč obremenjen s svojimi napakami in njihovimi negativnimi vplivi na rezultat dvojice. Če drugemu partnerju primanjkuje empatije, je takšna dvojica na dobri poti do poraznega rezultata in voda na mlin nasprotni ekipi. Pogosto se zgodi, da je vrhunski športnik, kljub svoji talentiranosti in modrosti, nervozen in nesamozavesten glede odnosa do svoje igre. Presenetljivo je tudi, da je nesamozavest pogosta tako med nesposobnimi kot med talentiranimi posamezniki. Za negotove teniške igralce je značilno, da se verbalno in/ali z govorico telesa nenadzorovano znašajo nad napakami svojih soigralcev. V trenutku, ko partner potrebuje vzpodbudo, jih čustveno dodatno obremenijo. Posledično soigralci začnejo nadzorovati svojo igro, saj se na vsak način poskušajo izogniti neizsiljenim napakam in nervozi soigralca. Nervozni in nesamozavestni teniški igralci lahko v igri dvojic harmonično funkcionirajo le ob psihološko dovolj trdnih  in zrelih soigralcih, ki so izredno samostojni in zatorej ne potrebujejo dodatne spodbude s strani partnerja.

Medsebojna spodbuda je zelo pomembna v igri dvojic

Medsebojna spodbuda je zelo pomembna v igri dvojic

Problem nervoznega igralca, katerega značilnosti v teniški igri dvojic smo pravkar opisali, je pogost. Namesto, da se fokusirajo na zmago, se takšni tipi igralcev vse preveč obremenjujejo z iskanjem dežurnega krivca za napake, ki so pač del vsake teniške igre, še posebej v rekreativnih dvojicah. Takšno obnašanje posameznika ima katastrofalne posledice na igro dvojice. Če boste vašega soigralca zalotili pri stavkih kot so: »Jaz nikoli ne izgubim svojega servisa« ali »Moj partner je zgrešil dva enostavna smeša«, je to le znak njegove negotovosti in psihološke nezrelosti. Izvrstni igralci dvojic so v prvi vrsti osredotočeni na zmago, ne pa na iskanje krivca za napake, in se hkrati zavedajo pomena medsebojne spodbude in pozitivne naravnanosti k igri.

V mnogih pogledih lahko dvojice primerjamo z zakonsko zvezo; srečnejši kot je vaš partner, bolje je za vas. Bodite previdni pri kritiziranju in obtoževanju. Kljub temu, da so nekatere prilagoditve v igri kristalno jasne vam, ni nujno, da so vašemu soigralcu. Ugriznite se v jezik, saj ihtavo obtoževanje lahko vodi do nepotrebnih zamer in prisili partnerja k igri, v kateri se ne znajde najbolje. Nenazadnje sta IZVEDBA in KONČNI USPEH bolj pomembna kot celovit pristop k STRATEGIJI. Nasvet glede strategije udarcev in točk, ki se zdi primeren vam, lahko povsem drugače in nezaželeno deluje na igro vašega soigralca.

Bodite pozitiven zgled vašemu soigralcu in hitro pozabite na neizsiljene napake. Verbalno in z govorico telesa brezpogojno spodbujajte igro vašega partnerja!

 

pripravila: K.N.

foto: Googleimages


 

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete