Jarkko Nieminen: Slovenska teniška 'zlata' generacija je favorit!

01.03.2011
LJUBLJANA - Še tri dni nas loči od teniškega spektakla v dvorani Tivoli, kjer se bosta v 1. krogu prve evroafriške skupine pomerili reprezentanci Slovenije in Finske. Danes je bila na sporedu novinarska koneferenca, na kateri sta bili obe ekipi popolni.

Slovensko vrsto je zapolnil še zadnji član Luka Gregorc, ki živi in trenira v ZDA, tudi igralci iz božičkove dežele pa so že prispeli v Ljubljano.

Včeraj smo lahko na peščeni podlagi dvorane pod Rožnikom, ki je nekdaj slovela kot slovenski košarkarski hram, videli ekshibicijski dvoboj na katerem so nastopili Blaž Kavčič, Grega Žemlja, Jure Košir in Miran Pavlin, a podlaga je bila vse prej kot v dobrem stanju. No, to je bilo danes tudi prvo vprašanje za kapetana slovenske ekipe Blaža Trupeja.

''Verjamem, da bo v petek vse pripravljeno za spektakel. Tu mislim tudi na podlago. Na krako smo jo že preiskusili in moram reči, da je bilo veliko bolje kot v ponedeljek'', je povedal slovenski kapetan, ki je pred kar nekaj leti tudi sam igral v Davisovem pokalu, ko se je Slovenija pomerila s Finsko.

Slovenci so do sedaj v 1.evroafriški skupini nastopili le dvakrat (1995, 2001) in obakrat takoj izpadli, a časi so drugi. Na peščeni parket hale Tivoli prihaja naboljša teniška generacija Slovenije, lahko bi jo poimenovali kar po nogometno - 'zlata' teniška generacija. To še posebej velja za prva dva naša moža - Blaža Kavčiča in Grega Žemljo, ki sta v zadnjih dveh letih in pol postavljala zgodovinske mejnike slovenskega moškega tenisa kot za šalo.  Naj omenimo le prvega in zadnjega: novembra 2008 je takrat 22-letni Grega Žemlja v Cancunu kot prvi Slovenec osvojil turnir serije Challenger, včeraj pa je Blaž Kavčič z 81. mestom na teniški lestvici ATP še enkrat več izboljšal najboljšo slovensko uvrstitev.

"Komaj čakam, da se začne, še posebej zdaj, ko sem videl, da se podlaga iz dneva v dan izboljšuje. Zame bo nastop v Tivoliju posebno doživetje. Kot Ljubljančan sem od nekdaj hodil na tekme košarkarjev Olimpije in nikoli si nisem mislil, da bom tudi sam zaigral v hramu slovenskega športa," so besede Kavčiča, ki je od vseh nastopajočih nižje uvrščen le od Finca Jarkka Nieminena.

29-letni Finec je trenutno 50. igralec sveta, najvišje pa je bil na 13. mestu. V letošnji sezoni ni zabeležil briljantnih rezultatov, toda zmaga nad Davidom Ferrerjem, ki jo je dosegel v začetku februarja v Rotterdamu, dovolj zgovorno priča o njegovi kvaliteti. Nieminen je pred vrsto leti igral tudi na ljubljanskem challengerju, a kot sam pravi se tega obiska Slovenije ne spomni, še kako pa mu je ostal v spominu dvoboj z Gregom Žemljo, lani avgusta v Torontu.

''Seveda se spomnim tega obračuna v kvalifikacijah Mastersa v Torontu, saj sem zmagal'', je malo v šali dodal Jarkko ter nadaljeval: ''Dejstvo je, da je Slovenija favorit. Igrajo pred domačimi gledalci in imeli so možnost izbire podlage''.

Finska izbrana vrsta se v Sloveniji dobro počuti

Finska izbrana vrsta se v Sloveniji dobro počuti

Z najboljšim igralcem finske ekipe se bo kot prvi pomeril Grega Žemlja, četrtkov žreb pa bo odločil kdaj bosta stopila na igrišče. Kot prva ali druga? ''Vedno moram igrati prvi dvoboj. Seveda bi raje igral drugega, a ta želja se mi uresniči le redko'', je povedal 24-letni Žirovničan Grega Žemlja, ki rad tudi malo dlje spi in so mu ljubši večerni dvoboji . ''Ni panike, saj se začne šele ob 15. uri. Spim lahko do dveh popoldne'', se je pošalil Grega, ki je bil zelo dobre volje, tako kot celotna naša reprezentanca, ki je danes tudi nekomu uresničila željo, da jih spremlja skozi cel dan. Teniška zveza Slovenije je namreč priredila nagradno igro ''postani član slovenske Davis Cup ekipe za en dan''. Gal Hercog iz Teniškega kluba ŽTK Maribor je srečnež, ki je danes preživel del dneva z našimi najboljšimi tenisači in spoznal malo zakulisja o obračunu Davisovega pokala med Slovenijo in Finsko!

Ob koncu je kapetan Trupej pozval gledalce, naj v čim večjem številu pridejo na dvoboje v Tivoli in naj s seboj prinesejo tudi navijaške rekvizite, saj glasno navijanje v Davisovem pokalu ni prepovedano. "V Davisovem pokalu veljajo nekoliko drugačna pravila kot na drugih teniških turnirjih. Dovoljeno in zaželeno je navijanje - seveda ne med točkami -, tako da naj gledalci pridejo opremljeni z navijaškimi pripomočki, saj si slovenski igralci z uspehi v zadnjem obdobju zaslužijo čim bolj bučno podporo," pravi Trupej.

Gal Hercog je danes preživel del dneva z našimi najboljšimi tenisači

Gal Hercog je danes preživel del dneva z našimi najboljšimi tenisači

Vstopnice lahko kupite po zelo dosegljivi ceni na prodajnih mestih Eventima. 

SLOVENIJA-FINSKA

Datum: 04 Mar - 06 Mar 2011
Kraj: Športno Rekeacijski Center Tivoli, Ljubljana , Slovenija
Začetek dvobojev:
Dan 1: 15.00 (petek)
Dan 2: 15.00 (sobota)
Dan 3: 12.00 (nedelja)
Podlaga: Pesek (dvorana)
Žoge: Wilson US Open.Slovenija:

Blaž Kavčič (81. na ATP)

Grega Žemlja (137. na ATP)

Luka Gregorc (447. na ATP)

Aljaž Bedene (481. na ATP)

kapetan: Blaž Trupej

Finska:

Jarkko Nieminen (50. na ATP)

Harri Heliovaara (287. na ATP)

Micke Kontinen (675. na ATP)

Timo Nieminen (286. na ATP)

kapetan: Tim Tilikainen

 

pripravil: L.S.

foto: L.S.

Video:

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete